Crna kronika

NEVRIJEME POHARALO I OTOČJE

HAVARIJA NA BRIJUNIMA Potopljen brod "Brijunka". Ravnatelj Eduard Kolić: "Nema izlijevanja nafte i onečišćenja. Izgubili smo brod za sezonu"

Noćas, negdje između 3.30 i 4.00 sata veliko nevrijeme je prepolovilo brod, otkinulo kompletnu provu "Brijunke" i brod je sjeo na dno. Praktično je potonuo i od jutros se čisti luka od komada olupine. Drugi brod "Supin" je u redu, samo mu je ograda oštećena zato što je "Brijunka" udarala u njega, rekao je Kolić


 
1 min
Maja Jokanović

Noćas, negdje između 3.30 i 4.00 sata veliko nevrijeme je prepolovilo brod, otkinulo kompletnu provu "Brijunke" i brod je sjeo na dno. Praktično je potonuo i od jutros se čisti luka od komada olupine. Drugi brod "Supin" je u redu, samo mu je ograda oštećena zato što je "Brijunka" udarala u njega, rekao je Kolić

Tijekom noćašnjeg snažnog nevremena, na Velikom Brijunu su stradala dva broda u vlasništvu Nacionalnog parka "Brijuni". Brod za prijevoz posjetitelja "Brijunka", uslijed oštećenja pramca je potonuo, dok je "Supin", koji se nalazio na susjednom vezu, pretrpio manja oštećenja.

Od direktora Nacionanog parka "Brijuni", Eduarda Kolića, saznali smo što se točno dogodilo.

- Noćas, negdje između 3:30 i 4:00 sati, veliko nevrijeme je otkinulo kompletnu provu broda "Brijunka" i brod je sjeo na dno. Praktično je potonuo i od jutros se čisti luka od komada olupine. Drugi brod "Supin" je u redu, samo mu je ograda oštećena zato što je "Brijunka", nakon što se prelomila, udarala u njega, rekao je Kolić.

Izlijevanja nafte i onečišćenja nema, rekao nam je, ali se poduzimaju preventivne mjere.

- Bez obzira na sve, mi smo pripremili branu za preventivu od onečišćenja. Već je spremna i upravo se postavlja, za svaki slučaj. Lučka kapetanija je na terenu i pripremamo izviješće, a tu su i ronioci koji pregledavaju trup trajekta i uvjeravaju se da je sve u redu, objasnio je Kolić.

Kako će se organizirati vađenje, za sada nije poznato. Direktor Kolić nam nije mogao reći koja je točno vrijednost potopljenog broda, ali bi šteta mogla biti i više od 150.000 eura. Ono što je sigurno, potvrdio je Kolić, jest da se radi o totalnoj šteti, a postupak izvlačenja bit će poznat u dogovoru s osiguravajućom kućom, koja će u potpunosti pokriti trošak.

- To je sve osigurano i onda će se u sklopu osiguranja vidjeti na koji način i kojom metodom će se brod izvlačiti. Šteta će se namiriti iz osiguranja, objasnio je Eduard Kolić kojeg smo pitali i kako će se Nacionalni park prilagoditi sezoni koja je pred vratima, s obzirom na gubitak broda "Brijunka".

- Morat ćemo se dobro organizirati za prihvat svih gostiju i izletnika u narednom periodu, pogotovo sada kada dolazi Uskrs, zaključio je Kolić i potvrdio da će se Nacionalni park organizirati i napraviti sve da osigura redovno funkcioniranje, bez obzira na štetu.

Potopljeni brod "Brijunka" (u pozadini)

Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.