Radar

politika je u istri najunosniji biznis

Vodnjan: Vlast Klaudija Vitasovića godinama na štetu građana pogodovala moćnom HDZ-ovcu Antonu Klimanu

Utjecajnom saborskom zastupniku HDZ-a vodnjanske su gradske službe najprije dizajnirale natječaj na koji se mogao javiti samo on. Natječaj je pripremio kum tadašnjeg vodnjanskog gradonačelnika, Goran Pajić. Gradske su službe potom na krajnje upitne načine, kršeći upravne procedure, mijenjale Klimanove građevinske dozvole. Vitasović je mijenjao i prostorne planove ne bi li Klimanu omogućio veću izgrađenost. Pritom je cijelo vrijeme bilo jasno da bivši ministar nema novca zbog čega grad četiri godine nije na naplatu poslao 6 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Umjesto da mu nakon tri godine raskinu ugovor o pravu građenja i naplate pola milijuna kuna penala, Vitasović je Klimanu, na štetu grada, produžio ugovor. Vrlo je upitna zakonitost te odluke 


 
10 min
Dražen Majić

Utjecajnom saborskom zastupniku HDZ-a vodnjanske su gradske službe najprije dizajnirale natječaj na koji se mogao javiti samo on. Natječaj je pripremio kum tadašnjeg vodnjanskog gradonačelnika, Goran Pajić. Gradske su službe potom na krajnje upitne načine, kršeći upravne procedure, mijenjale Klimanove građevinske dozvole. Vitasović je mijenjao i prostorne planove ne bi li Klimanu omogućio veću izgrađenost. Pritom je cijelo vrijeme bilo jasno da bivši ministar nema novca zbog čega grad četiri godine nije na naplatu poslao 6 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Umjesto da mu nakon tri godine raskinu ugovor o pravu građenja i naplate pola milijuna kuna penala, Vitasović je Klimanu, na štetu grada, produžio ugovor. Vrlo je upitna zakonitost te odluke 

Predsjednik istarskog HDZ-a i saborski zastupnik Anton Kliman već pet godina Gradu Vodnjanu ne plaća naknadu za pravo građenja u iznosu od 140 tisuća kuna godišnje. Kliman je tako proračunu Grada Vodnjana dužan stotine tisuća kuna naknade za atraktivno priobalno građevinsko zemljište koje na tržištu danas vrijedi najmanje 20 milijuna kuna. Kada tome dodamo višemilijunski iznos koji Kliman Gradu nije platio na ime komunalnog doprinosa - dug prema Vodnjanu penje se na iznos od oko šest milijuna kuna.

Iz obimne dokumentacije koju je detaljno analizirao istraživački tim portala Istra24, vidljivo je da su gradske vlasti na štetu stanovnika Vodnjana tijekom pet godina, očigledno i višekratno, pogodovale moćnom HDZ-ovcu.

Anton Kliman je ideju za mega projekt dobio nakon što je 2012. od Alberta Faggiana kupio zgradu Puljankinog marketa u Barbarigi. Danas kaže da su gradske vlasti od samog početka podržavale njegovu viziju, koju je negdje 2015. predstavio vodnjanskim vijećnicima. Ipak, munjevit poticaj projekt dobiva tek Klimanovim imenovanjem na mjesto ministra turizma početkom 2016. 

Ministar Kliman: U vodnjanskom turizmu nedostaje privatne inicijative! 

Anton Kliman odmah po stupanju na ministarsku funkciju u siječnju 2016. godine, putem svoje privatne tvrtke Barbariga Nova, počinje prikupljati dokumentaciju za mega turistički projekt na atraktivnom dijelu brijunskog priobalja.

Bivši ministar turizma Anton Kliman/FOTO:PIXSELL/Petar Glebov
-Radi se o hotelu kategorije 4 zvjezdice s oko 130 smještajnih jedinica – izjavio je Anton Kliman za Jutarnji list u nastupnom ministarskom intervjuu. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Vodnjana iste godine Kliman je pojasnio kako vidi turističku budućnost svog kraja.

“U Vodnjanu nema turističkih gužvi, a nadam se da ćemo ih imati u budućnosti. Nama nedostaje privatne infrastrukture i vrijeme je da se počne s privatnim inicijativama u turizmu. Ima puno zainteresiranih za ulaganje u turizam i vrijeme je da to iskoristite dok smo mi gore, naglasio je ministar turizma.

Na istom događaju pulski gradonačelnik i tadašnji predsjednik IDS-a Boris Miletić pozdravio je Klimana obraćajući mu se s “dragi Tonić”, ističući tako osobnu bliskost, ali i činjenicu da nema velikih problema u odnosima IDS-a i HDZ-a. Samo nekoliko mjeseci ranije, IDS je u Saboru glasovao protiv Klimanovog imenovanja.

Bliski politički suradnici - Anton Kliman i Boris Miletić/FOTO: PIXSELL/Srećko Niketić

Pet godina kasnije pokazalo se da je pod „privatna inicijativa“ Kliman mislio na samog sebe. Početkom 2022. godine jasno je da Kliman nema novca te da je njegov poslovni model dominantno koncipiran na korištenju političke pozicije u pripremi investicije i bogatoj zaradi prilikom njene kasnije preprodaje pravom investitoru. 

Anton Kliman nikad nije bio uspješan poduzetnik 

Prije nego što je postao ministar, Kliman se godinama bavio biznisom na krajnje upitan način. Mediji su već izvještavali da je svoju poslovnu strategiju često bazirao na neplaćanju računa i obaveza. Kliman je kao direktor i suvlasnik tvrtke Barbariga turist godinama dugovao novac Republici Hrvatskoj, državnim i komunalnim poduzećima i Gradu Vodnjanu. Tako, primjerice, Vodnjanu godinama nije plaćao komunalnu naknadu, kao ni vodu pulskom Vodovodu, a Herculanei odvoz smeća nije plaćao još od 1999. pa je na predstečajnoj nagodbi 2014. godine tadašnji direktor Igor Stari prijavio dug od 2 milijuna kuna

Anton Kliman vlasnik je marketa u Barbarigi/FOTO: Manuel Angelini

Ministarstvo financija tijekom predstečajne nagodbe nad tvrtkom Barbariga turist, prijavilo je više od milijun kuna potraživanja temeljem dugovanja za porez na dobit, PDV, doprinose za zdravstveno osiguranje i druge obveze prema državnim, regionalnim i lokalnim institucijama.

Anton Kliman danas tvrdi da, kao direktor, nije bio odgovoran za dugove, prebacujući pritom odgovornost na većinske vlasnike.

O svim tim dugovima i Klimanovom rubnom poslovnom modelu u Gradu Vodnjanu bili su dobro upoznati u trenutku kada su raspisali natječaj o osnivanju prava građenja 2016. godine. Ipak, umjesto da nekretninu stavi na tržište i privuče najboljeg među renomiranim investitorima, tadašnji vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum Goran Pajić natječaj su složili tako da na njemu može pobijediti samo - tadašnji ministar. 

Natječajni igrokaz za utjecajnog političara          

Štoviše, gradonačelnik Vitasović maksimalno se potrudio da pripremi put za realizaciju Klimanovog projekta. Grad Vodnjan je prije natječaja razvrgnuo vlasništvo nad jednom od parcela kako bi se Klimanov projekt zaokružio, a s istim motivom i na vlastiti trošak Grad je proveo i parcelizaciju.

Zemljište na kojem je planiran projekt

Pred Božić 2016. vodnjansko Gradsko vijeće na zahtjev Antona Klimana donosi odluku o raspisivanju natječaja za pravo građenja. Procjenom vrijednosti utvrđeno je da je tržišna vrijednost nekretnina 9,2 milijuna kuna, te da je, sukladno predstavljenom projektu, primjerena godišnja naknada 140 tisuća kuna godišnje tijekom 66 godina. U natječaju su definirali da zakupac može u bilo kojem trenutku zatražiti prodaju zemlje što je grad dužan prihvatiti.

Klaudio Vitasović/FOTO:PIXSELL/Duško Marušić
Dakle, pobjeda na natječaju za pravo građenja u stvari je prikriveni međukorak ka privatizaciji vrijedne nekretnine.

U siječnju 2017. održan je vrlo upitan javni natječaj na koji se javlja samo Kliman. Naime, projekt je većim dijelom predviđen na gradskoj zemlji, a manjim dijelom na Klimanovoj, čime on, de fakto, jedini ima izglede da zadovolji uvjete natječaja. Temeljem suvlasništva na jednoj od nekretnina i provizornog idejnog projekta, Kliman stječe ekskluzivitet na natječaju i, naravno, pobjeđuje.

U ožujku 2017. Gradsko vijeće prihvatilo je Klimanovu ponudu pa je koncem travnja sklopljen Ugovor o pravu građenja. Tijekom ljeta 2017. Kliman dobiva kredit HBOR-a u iznosu od 100 tisuća eura, izrađuje projektnu dokumentaciju i koncem kolovoza predaje zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za prvi dio projekta. 

Hotel, bazeni, stanovi i poslovni prostori s pogledom na Brijune 

Naime, projekt je podijeljen na dva dijela: jedan se sastoji od hotela i kompleksa bazena, a drugi od 40 stanova i desetak poslovnih prostora. U siječnju 2018. dozvola za hotel i bazen postaje pravomoćna i izvršna. Ovaj je datum bitan jer je Grad Vodnjan trebao odmah, kao što to čini kod svake druge građevinske dozvole, izdati rješenje o višemilijunskom komunalnom doprinosu. To se ne događa. Nadležna gradska službenica Dora Komparić sa zakašnjenjem od 4 i pol mjeseca dostavlja podatke neophodne za izdavanje rješenja o komunalnom doprinosu

Jer, Anton Kliman, tada, kao ni sada, - nema novca. U to vrijeme intenzivno, ali bezuspješno, traži ozbiljnog investitora. Stoga na obračun komunalnog doprinosa ulaže žalbu uz obrazloženje da je u tijeku izmjena prostornog plana.

Znakovito, gradska uprava Klaudija Vitasovića njegovu žalbu nikad nije poslala na odluku drugostupanjskom tijelu uz obrazloženje da žalitelj, Anton Kliman, nije priložio biljeg od 50 kuna. Žalba godinama stoji u ladici.

Dakle, Klaudio Vitasović iz nepoznatih razloga godinama ne želi Klimanu naplatiti milijune kuna doprinosa i na taj način nanosi višemilijunsku štetu gradskom proračunu. Da je tomu tako, utvrdili smo analizom proračuna u razdoblju od 2018. do 2021. u kojima IDS-ova vodnjanska vlast uopće nije uplanirala višemilijunske prihode od Klimanovog projekta.

Usred projekta Vitasović izmijenio prostorni plan i Klimana počastio s dodatnim kapacitetima

Osim besparice, još je jedan bitan razlog izbjegavanja plaćanja komunalnog doprinosa: Vitasovićeva vlast tijekom 2018. i 2019. u dva navrata mijenja prostorne planove i iznova izlazi u korist Klimanu jer izmjenama on dobiva mogućnost gradnje dodatnih kapaciteta unosnih stambenih i hotelskih kvadrata.

Vitality projekt - FOTO Pulsar

Iz Klimanove tvrtke danas tvrde da plan u odnosu na njihov projekt nije izmijenjen, ali uvidom u prostorno plansku dokumentaciju Grada Vodnjana iz aviona je jasno da to nije istina.

Broj ležaja za to područje skočio je s 220 na 320, broj soba sa 130 na 160, visina objekta podigla se s 12 na 18 metara, a zadnjim izmjenama plana Kliman više nije imao obavezu graditi brojna parkirna mjesta.

Sukladno tome, paralelno i koordinirano s promjenom plana, Kliman traži da se izmjene i građevinske dozvole. Naime, u veljači 2019. izdana je i druga građevinska dozvola za dio projekta na kojima se predviđa gradnja stanova i poslovnih prostora. Izrazitu naklonost prema utjecajnom političaru vodnjanska vlast pokazala je i time što nikad nije izdala rješenje o komunalnom doprinosu ni po toj drugoj građevinskoj dozvoli iako je ona već tri godine izvršna. 

Umjesto raskida ugovora i naplate penala, Vitasović Klimanu mimo propisa produžuje ugovor 

U ožujku 2019. godine gradonačelnik Klaudio Vitasović izdaje prilično sporan dokument koji Klimanu daje pravo da, u svrhu dobivanja bankovnog kredita kod Zagrebačke banke, hipotekarno založi ne samo pravo građenja, nego i same gradske nekretnine. Temeljem tog dokumenta banka bi, zabilježbom hipoteke, praktično bez natječaja, dobila mogućnost raspolaganja gradskim zemljištem ukoliko Kliman ne bi vraćao kredit. Međutim, to se ne događa jer, ni ta, ali nijedna druga banka ne želi financirati Klimanov projekt. Kratki uvid u dokumentaciju svakom je bankaru dovoljan da shvati da je čitav projekt na staklenim nogama. 

U kolovozu 2019. Kliman prenosi pravo građenja s tvrtke Barbariga Nova na tvrtku Barbariga Vitality. Obje tvrtke su u njegovom stopostotnom vlasništvu. Do konca 2019. mijenjaju se građevinske dozvole koje, nakon izmjena plana, sada predviđaju znatno veću izgrađenost. 

Anton Kliman, HDZ/FOTO: PIXSELL/Srećko Niketić

To je za ovu priču i najbitniji podatak. Naime, u ljeto 2020. ističu tri godine od sklapanja ugovora o pravu građenja, te prijeti opasnost da se ugovor raskine, a Grad Vodnjan Klimanu naplati 500 tisuća kuna zadužnica predviđenih kao penal za nepočinjanje projekta. 

Projektna situacija je sljedeća: Anton Kliman nema novca da realizira projekt, pune tri godine ne uspijeva naći partnera ili kupca kojem bi preprodao projekt, ali, unatoč tome, mrtav-hladan zahtjeva od grada da produži rok za njegovu realizaciju. U zahtjevu opisuje novu viziju dodatno nabildanog projekta: 161 soba, 322 ležaja, plus depandansa s 36 apartmana i 10 poslovnih prostora za pružanje usluga novom i postojećem naselju u Barbarigi. Ukupna izgrađenost 15.000 četvornih metara.

U lipnju 2020. sklapa se dodatak ugovora o pravu građenja. Prema mišljenju pravnih stručnjaka koje smo kontaktirali, sklapanje tog dodatka nije u skladu sa zakonom. Postavlja se pitanje u čijem su interesu radili vodnjanski čelnici kada prilikom izračuna naknade nisu uzeli u obzir da je došlo do značajne prostorno planske promjene koja je korisniku prava građenja uvelike podigla profitabilnost projekta. 

Postoji li uz Klimana još neki prikriveni investitor?

Klaudio Vitasović/FOTO:PIXSELL/Duško Marušić
Umjesto raskida ugovora i naplate penala, Vitasović na štetu grada Klimanu dodatno izlazi ususret te mu odobrava još tri godine neplaćanja koncesije. Zbog čega toliko pogodovanja? Logično se nameće pitanje je li to doista samo Klimanov projekt ili su u njemu pozadinski i neki drugi lokalni političari ili kumovi. Jer, teško je zamisliti drugi razuman razlog zbog kojeg bi IDS-ova gradska vlast godinama podupirala investicijsku fatamorganu svog političkog protivnika.

U Gradu Vodnjanu čitavo vrijeme dobro znaju da Kliman nema novca. Dokaz tomu je i ovrha Hrvatskih voda. Naime, Kliman, osim izbjegavanja plaćanja doprinosa, nije platio ni više od 600 tisuća kuna vodnog doprinosa zbog čega mu Hrvatske vode u zemljišnim knjigama bilježe ovrhu. Međutim, utjecajni saborski zastupnik uspio je u toj državnoj tvrtki skinuti ovrhu i dogovoriti obročno plaćanje. Paralelno, u drugoj državnoj tvrtki, Hamag Bikro, dogovara kredit od 100 tisuća eura. Paradoksalno, jedine kreditne institucije koje financijski podržavaju projekt su državne, obje pod kontrolom stranke čiji je Anton Kliman dužnosnik.

Klimanov i Vitasovićev projekt Vitality spomenik je dvadesetogodišnjoj politici špekulacija

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora u svibnju 2021. Kliman traži da mu se ukinu sve dozvole i izdaju nove. Iz Klimanove tvrtke danas objašnjavaju da su to morali učiniti da im ne isteknu dozvole za građenje. Grad sve Klimanove zahtjeve bespogovorno izvršava.

Po pitanju komunalnog doprinosa Klimanovi ljudi danas tvrde da se, nakon izmjena zakona, doprinos može naplatiti sve do izdavanja uporabne dozvole. Iz Grada Vodnjana to su nam demantirali. Procedura je sljedeća: kad građevinska dozvola postane pravomoćna, izdaje se rješenje o komunalnom doprinosu na koje se investitor u roku od 30 dana može žaliti. 

Ukoliko se na žali, rješenje postaje ovršno. Točka.

Početkom 2022., pet godina nakon raspisivanja natječaja, Grad Vodnjan od koncesije za Klimanov projekt nije prihodovao nijednu kunu i nije otvoreno nijedno od obećanih radnih mjesta. Također, grad do sada tvrtkama u vlasništvu Antona Klimana nije izdao nijedno pravomoćno rješenje o komunalnom doprinosu čija se vrijednost, prema našoj računici, kreće oko 6 milijuna kuna.

Klaudio Vitasović nije želio odgovarati na naša pitanja. Ništa čudno. Jer pitanja ima puno i sva su nezgodna. 

Tijekom 20 godina Vitasovićeve vladavine, na 15 kilometara brijunskog priobalja, nije izgrađen nijedan značajniji smještajni, pa čak ni ugostiteljski objekt.

Sve što su stanovnici Vodnjana dobili bila je manipulacija, špekulativno pogodovanje sumnjivim investitorima i jasna averzija prema kvalitetnim investitorima.

Projekt Antona Klimana samo je jedan od spomenika tog političkog nasljeđa. 


Nastavite čitati

Istra
 

(NE)PRAVDA PO SUDU U POREČU Umirovljeniku oduzeta nekretnina iako je dug bio preplaćen

Prema pisanju Nacionala, porečka sutkinja Vlatka Markuš, već ranije prijavljivana zbog sumnje na korupciju i organizirani kriminal, donijela je rješenje o ovrsi bez ikakve provjere ne bi li skupocjena nekretnina za tek djelić stvarne vrijednosti završila u rukama Aktiva Kapitala, koji je u vlasništvu Ronalda Šurana, poznatog ulagača u nekretnine koje se prodaju na sudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.