Sport i rekreacija

Bolje ikad nego nikad

Neaktivne osobe starije od 70 trebaju početi vježbati

Osobe starije od 70 godina trebale bi dnevno vježbati barem 20 minuta da bi poboljšale zdravlje srca, kažu stručnjaci


 
2 min
HINA
Pixabay

Osobe starije od 70 godina trebale bi dnevno vježbati barem 20 minuta da bi poboljšale zdravlje srca, kažu stručnjaci

Osobe starije od 70 godina trebale bi dnevno vježbati barem 20 minuta da bi poboljšale zdravlje srca, kažu stručnjaci.

Kada je posrijedi vrijeme početka vježbanja moglo bi se reći da vrijedi - bolje ikad nego nikad, ali još bolje prije nego kasnije, rekli su stručnjaci nakon što je novim istraživanjem ustanovljeno da se dvadesetminutnom dnevnom tjelovježbom u starijoj dobi može smanjiti rizik od razvoja teških bolesti srca.

No valja napomenuti da su prednosti za zdravlje bile očitije u onih u ranim 70-im godinama nego u kasnim sedamdesetima.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Heart, provodilo se više od 20 godina među više od 3000 Talijana starijih od 65 godina.

Talijanski znanstvenici pratili su razvoj bolesti srca, među kojima i zatajenje srca, moždani udar i koronarne srčane bolest, pri čemu su nadzirali i količinu tjelesne aktivnosti.

Fizička aktivnost bez sumnje je povezana s manjim rizikom od razvoja bolesti krvožilnog sustava.

Nakon daljnje analize, autori studije su otkrili da najmanje 20 minuta tjelovježbe dnevno ipak ima najveće prednosti u dobnoj skupini od 70 do 75 godina.

Čini se kako su benefiti vježbe opadali što su ispitanici bili stariji, što upućuje na to da se "veća korist za kardiovaskularni sustav postiže započne li se sa svakodnevnom fizičkom aktivnosti ranije u starijoj životnoj dobi“, zaključili su talijanski  znanstvenici.

U povezanom editorijalu pod naslovom "Fizička aktivnost u starijih ljudi: bolje ikad nego nikad, ali još bolje ranije nego kasnije“, stručnjaci ističu kako je istraživanje pokazalo da je u starijoj dobi svakodnevno "kretanje lijek“.

"Čak i manja fizička aktivnost može pozitivno utjecati na opće zdravstveno stanje starijih ljudi, ali samo ako se s njom počne na vrijeme.“


Nastavite čitati

Svijet
 

Plenković očekuje da se izborni uspjeh Europske pučke stranke odrazi na izbor čelnih ljudi u EU-u

Najviše izgleda za šefa Komisije ima sadašnja predsjednica Ursula von der Leyen iz EPP-a, glavni favorit za predsjednika Europskog vijeća je bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, dok se estonska premijerka Kaja Kallas spominje kao najizglednija kandidatkinja za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku. Mjesto predsjednika Europskog parlamenta također bi trebalo pripasti EPP-u, sadašnja predsjednica Roberta Metsola trebala bi ostati na tom mjestu u sljedeće dvije i pol godine, a u drugo polovici mandata tu bi dužnost trebao preuzeti netko iz redova socijalista

Svijet
 

Izrael tvrdi da će ciljevi ofenzive u Rafi biti uskoro postignuti

Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska. Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, kaže vojska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.