Sport i rekreacija

ULAZNICA ZA ONE KOJI NE PODUPIRU RAT U UKRAJINI

OI 2024.: Rusi i Bjelorusi ipak idu u Pariz. Izdane dozvole za prvih 25 sportaša

MOO je rekao da će u nekim sportovima Rusija i Bjelorusija imati sportaše da popune dodijeljene dodijeljene im kvote, uključujući cestovni biciklizam, gimnastiku/trampolin, dizanje utega i hrvanje, ali u drugim sportovima, kao što je tae-kwondo, niti jedan kvalificirani sportaš iz Rusije ili Bjelorusije nije ispunio kriterije podobnosti


 
2 min
HINA
Ilustracija Pixabay

MOO je rekao da će u nekim sportovima Rusija i Bjelorusija imati sportaše da popune dodijeljene dodijeljene im kvote, uključujući cestovni biciklizam, gimnastiku/trampolin, dizanje utega i hrvanje, ali u drugim sportovima, kao što je tae-kwondo, niti jedan kvalificirani sportaš iz Rusije ili Bjelorusije nije ispunio kriterije podobnosti

Prva skupina od 14 ruskih i 11 bjeloruskih sportaša dobila je dopuštenje za natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu idućeg mjeseca, ali ostali nisu prošli postupak provjere Međunarodnog olimpijskog odbora zbog rata u Ukrajini, priopćio je danas Međunarodni olimpijski odbor.

MOO je rekao da će u nekim sportovima Rusija i Bjelorusija imati sportaše da popune dodijeljene dodijeljene im kvote, uključujući cestovni biciklizam, gimnastiku/trampolin, dizanje utega i hrvanje, ali u drugim sportovima, kao što je taekwondo, niti jedan kvalificirani sportaš iz Rusije ili Bjelorusije nije ispunio kriterije podobnosti.

Ukupno 25 sportaša iz Rusije i Bjelorusije odobreno je za 41 mjesto u kvoti, a ona koja su ostali slobodna sada će biti dodijeljena drugim zemljama.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., MOO je isprva preporučio zabranu nastupa na međunarodnim natjecanjima za ruske i bjeloruske sportaše, ali im je od tada dopustio da se kvalificiraju za Olimpijske igre u Parizu kao neutralni sportaši.

Svaki kvalificirani sportaš mora proći postupak provjere od strane tročlane komisije koju je imenovao MOO kako bi se osiguralo da ispunjava kriterije prihvatljivosti.

Među tim kriterijima je da nije aktivno podupirao rat u Ukrajini i da nije bio angažiran ni u jednoj vojnoj ili sigurnosnoj agenciji.

MOO je rekao da očekuje oko 36 ruskih i 22 bjeloruskih sportaša koji će se natjecati kao neutralni sportaši u Parizu.

Maksimalan broj, ovisno o kvalifikacijskim standardima i kvotama zemalja, a za koji je malo vjerojatno da će biti dostignut, bio bi 54, odnosno 28.


Nastavite čitati

Svijet
 

Kremlj s oprezom reagirao na mirovni samit o Ukrajini

Volodimir Zelenskij jučer je rekao da je za sudjelovanje Moskve na budućem samitu, a nakon konferencije o miru o Ukrajini organizirane sredinom lipnja u Švicarskoj. Konferenciji je tada prisustvovalo više desetaka svjetskih čelnika, no Rusija nije bila pozvana * Zelenskij nije spominjao prekid neprijateljstava, već uspostavu "plana" * Kremlj je dosad isključivao bilo kakve mirovne pregovore sve dok Ukrajina ne napusti pet regija koje Moskva želi anektirati i dok se ne odrekne savezništva sa Zapadom. To bi, de facto značilo kapitulaciju

Svijet
 

Gareth Southgate dao ostavku

Vrijeme je za promjene i za novo poglavlje. Nedjeljno finale u Berlinu protiv Španjolske bila je moja posljednja utakmica kao izbornika Engleske. Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što nosi tri lava na svojim majicama, i bili su zaslužni za svoju zemlju na toliko načina, poručio je Southgate

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.