Sport i rekreacija

promijenili odluku

Rusija i Bjelorusija ipak izbačene s paraolimpijskih igara

Manje od 24 sata nakon što je vodstvo IPC-a donijelo odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati na zimskim POI u Pekingu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, krovna organizacija sporta osoba s invaliditetom je promijenila odluku


 
3 min
HINA
HINA/ EPA/ENNIO LEANZA

Manje od 24 sata nakon što je vodstvo IPC-a donijelo odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati na zimskim POI u Pekingu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, krovna organizacija sporta osoba s invaliditetom je promijenila odluku

Rusija i Bjelorusija ipak su izbačene sa Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu, objavio je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC).

Manje od 24 sata nakon što je vodstvo IPC-a donijelo odluku da Rusija i Bjelorusija mogu sudjelovati na zimskim POI u Pekingu pod neutralnim nazivom i pod paraolimpijskom zastavom, krovna organizacija sporta osoba s invaliditetom je promijenila odluku.

Nakon posebno sazvanog sastanka, Upravni odbor Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) odlučio je odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije za nastup u Pekingu, što znači da njihovi para sportaši neće moći sudjelovati na Igrama koje će se održati od 4. do 13. ožujka.

Prvotna odluka IPC-a izazvala je brojne kritike, a više nacionalnih paraolimpijskih odbora je zaprijetilo da se neće natjecati. Eskalirala je i situacija u paraolimpijskim selima zbog čega je sigurnosti sportaša postalo ugrožena.

“U IPC-u smo vrlo čvrsto uvjereni da sport i politika ne bi trebali miješati. Međutim, bez svoje krivnje rat je sada došao na ove Igre i iza kulisa mnoge vlade utječu na naš dragi događaj. IPC je organizacija koja se temelji na članstvu i prihvaćamo stavove naših organizacija članica," poručio je predsjednik IPC-a Andrew Parsons.

"Pri donošenju naše jučerašnje odluke gledali smo na dugoročno zdravlje i opstanak Paraolimpijskog pokreta. Strašno smo ponosni na principe i vrijednosti koji su Pokret učinili onim što je danas. Međutim, ono što je jasno jest da nas je situacija koja brzo eskalira dovela u jedinstvenu i nemoguću poziciju tako blizu početka Igara. Jučer smo rekli da ćemo nastaviti slušati i to je ono što radimo."

Parsons je pojasnio kako je u posljednjih 12 sati veliki broj članica zaprijetio napuštanjem ZPOI ako vodstvo IPC-a ne preispita svoju odluku.

"U posljednjih 12 sati ogroman broj članova bio je u kontaktu s nama i bili su vrlo otvoreni, na čemu sam im zahvalan. Rekli su nam da će, ako ne preispitamo svoju odluku, to vjerojatno imati ozbiljne posljedice za Zimske Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. Više nacionalnih odbora, od kojih su neke kontaktirale njihove vlade, timovi i sportaši, prijetili su da se neće natjecati."

“Osiguravanje sigurnosti sportaša nam je od najveće važnosti, a situacija u sportskim selima eskalira i sada je postala neodrživa. Prije svega, dužnost nam je kao dio paraolimpijske misije, zapisane u statutu, jamčiti i nadzirati organizaciju uspješnih paraolimpijskih igara, osigurati da u sportu koji se prakticira unutar Paraolimpijskog pokreta prevlada duh fair playa, nasilje je zabranjeno, a temeljna etička načela se poštuju."

“Imajući to na umu, te kako bismo očuvali integritet ovih Igara i sigurnost svih sudionika, odlučili smo odbiti prijave sportaša iz Rusije i Bjelorusije. Za para sportaše iz tih zemalja, jako nam je žao što ste pogođeni odlukama koje su vaše vlade donijele prošlog tjedna kršeći olimpijsko primirje. Vi ste žrtve postupaka svojih vlada," istaknuo je Brazilac.

"Nadam se i molim se da se možemo vratiti u situaciju kada je govor i fokus u potpunosti na strani sporta kako bi transformirao živote osoba s invaliditetom i najbolje od čovječanstva," zaključio je Parsons.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više okok 600 paraolimpijaca iz 49 zemlja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking će ovom prilikom postati prvi grad na svijetu koji će biti domaćin Ljetnih (2008) i Zimskih (2022) olimpijskih i paraolimpijskih igara.


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.