Sport i rekreacija

Jedriličarski spektakl

Snažna bura i dvometarski valovi obilježili su prvo izdanje Full Moon regate

Ekstremna navigacijska regata, kakva na sjevernom Jadranu nije organizirana posljednjih 30-ak godina, doživjela je danas u Puli svoje prvo izdanje. Vjetar od preko 35 čvorova i dvometarski valovi stvorili su ekstremne (čitaj odlične) uvjete za pravi jedriličarski spektakl. Prema riječima organizatorice, Sanje Vale Čupić, odluka da se odustane od noćne plovidbe bila je zbilja pogođena jer bi plovidba noću u ovakvim uvjetima bila krajnje riskantna


 
4 min
Ivan Dobran
Full Moon regata. Isplovljavanje iz Pule. Foto: JK Delfin, Pula

Ekstremna navigacijska regata, kakva na sjevernom Jadranu nije organizirana posljednjih 30-ak godina, doživjela je danas u Puli svoje prvo izdanje. Vjetar od preko 35 čvorova i dvometarski valovi stvorili su ekstremne (čitaj odlične) uvjete za pravi jedriličarski spektakl. Prema riječima organizatorice, Sanje Vale Čupić, odluka da se odustane od noćne plovidbe bila je zbilja pogođena jer bi plovidba noću u ovakvim uvjetima bila krajnje riskantna

Jutros se u 7 sati iz Pule otisnula prva Full Moon regata u organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin. Nešto preko 40 jedrilica i ukupno 200 članova posada krenulo je pulske luke put Cresa. Ovo je jedinstvena regata za sjeverni Jadran a pripreme za nju počele su prije dva mjeseca, kaže organizatorica Sanja Vale Čupić iz pulskog Jedriličarskog kluba Delfin.

U vode Istre i Kvarnera žele dovesti  ekstremno navigacijsko jedriličarstvo

-Kako na sjevernom Jadranu nema ekstremnih navigacijskih regata, kao što su Jabuka ili Viška regata, namjera nam je bila napokon, u vode Istre i Kvarnera, dovesti ovakvu ekstremnu vrstu jedriličarstva. Uspostavili smo suradnju s jedriličarskim klubom Reful iz Cresa, a odmah po začetku javile su nam se kolege iz Slovenije koje na ovoj regati čine gotovo polovinu sudionika. Dok su jedrilice mahom iz Hrvatske i Slovenije, članovi njihovih posada dolaze također iz Austrije, Njemačke i Italije.

Full Moon regata 2022. Foto: JK Delfin, Pula

Regata se inače morala održati tijekom noći punog mjeseca s petka na subotu no zbog ekstremnih je uvjeta odgođena, a u zamjenu je održana revijalna regata koja je išla iz Pule oko SV. Jerolima i natrag. Ova je ruta, koliko god kratka, zbog jakog vjetra jedriličarima bila i -vrlo slatka.

Danas je pak, zbog snažnog vjetra koji ne jenjava, odlučeno da se neće jedriti oko Suska već su jedriličari krenuli ravno prema Cresu.

-Unatoč jakoj buri ujutro smo uspjeli lijepo izaći iz lukobrana ali kasnije smo morali kratit jedra. Refuli idu do 30 čvorova, val do dva metra. S vjetrom oštro u „orcu“ (nos) morali smo križati, neki su išli u smjeru Galiole a drugi prema Unijama, kako je tko procijenio, opisuje nam Sanja Vale Čupić jutrošnje stanje na otvorenom moru, oko 25 nautičkih milja od Cresa.

Sanja Vale Čupić: U cijelu priču uvesti lokalnu zajednicu

Full moon regata međutim, ističe organizatorica, nije samo jedrenje. Namjera je oko nje stvoriti cijelu manifestaciju u rangu s Rolex Middle Sea Race regatom, a u cijelu priču uvesti lokalnu zajednicu, sportaše, poduzetnike, kulturnjake i sve ljubitelje vjetra i mora.

-Pozvali smo vrtiće, škole, udruge, umjetnike, fotografe, građane, sve koje fasciniraju puna jedra, more, sunce, mjesečina, regate i natjecateljski duh da poprate start, pronađu svoju inspiraciju i izrade svoju umjetničku kreaciju, fotografiju, sliku, grupni ili pojedinačni rad koji može biti suvenir ili imati uporabnu vrijednost te možda u 2023. godini postati jedna od nagrada jedriličarima na regatama,  rekla je Vale Čupić.

Druženje s jedriličarima. Foto: JK Delfin, Pula

A jučer prije starta, koji se nije dogodio, jedriličari su prepričavali priče i dogodovštine iz jedriličarskog svijeta. Među natjecateljima našla se i ekipa koja jedri na Rolex Middle Sea Race. Na jedrilici Karpo iz Slovenije posadu čine jedriličari iz Slovenije i oni iz pulskog Jedriličarskog kluba Delfin.

Miješane posade iz pulskih jedriličarskih klubova Delfin, Vega i Uljanik

Jedrilice na regati spadaju u kategorije racer-a, obiteljskih krstaša i vintage jedrilica (starije od 35 godina), a njihov raspon ove godine ide od osam do 18 metara. Na zahtjevnim krstašima, osim članova JK Delfin, našli su se i članovi pulskih jedriličarskih klubova Vega i Uljanik te članovi brojnih klubova s cijelog Jadrana, Slovenije i Italije.

Jedrilica Sanje Vale Čupić. Foto: JK Delfin, Pula

Full Moon Regata boduje se za Istarski kup krstaša i vodi prema pravilima World sailing te pravilima Hrvatskog jedriličarskog saveza u čiji je kalendar regata i upisana.

-Htjeli smo da regata ima sportski duh pa smo odlučili da osim po pravilima Opena, gdje brža i skuplja jedrilica ima najveću vjerojatnost da odnese pobjedu, uvedemo i pravila ORC-a po kojima su natjecatelji izjednačeni na način da se njihovo vrijeme računa u odnosu na performanse jedrilice. To je takmičarski ravnopravnije i zanimljivije za praćenje jer ne znate unaprijed tko će pobijediti, zaključila je Vale Čupić.

Vremenske prilike tijekom današnje plovidbe bile su očekivano ekstremne, uslijed čega je nekoliko natjecatelja odustalo, dok je nekim takmičarima pozlilo.

-Na sreću ništa ozbiljno. Ljudi su nam zahvaljivali što smo odustali od jedrenja noću. Naime noću je vidljivost manja i postoji opasnost da član posade upadne u vodu a da ga nitko ne vidi, teže je vidjeti reful i val koji dolazi. Manje bi jedrilice vjerojatno bile odmah odustale a to nismo htjeli. Ovako možemo reći da smo prvu godinu zbilja uspješno odradili iako ne pod punim mjesecom, veli organizatorica Sanja Vale Čupić.

Rezultati natjecanja biti će poznati danas u kasnijim večernjim satima.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.