Sport i rekreacija

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici

Šveđanin Duplantis postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom, preskočivši 6.20 metara

U beogradskoj Štark Areni iz trećeg je pokušaja preskočio 6.20. Šveđanin drži i najbolji rezultat na otvorenom, kada je 2020. u Rimu preskočio 6.15 metara. Srpska atletičarka Ivana Španović obranila je naslov svjetske dvoranske prvakinje u skoku u dalj, sa 7.06, najboljim rezultatom ove sezone u svijetu


 
3 min
HINA
Foto: Hina

U beogradskoj Štark Areni iz trećeg je pokušaja preskočio 6.20. Šveđanin drži i najbolji rezultat na otvorenom, kada je 2020. u Rimu preskočio 6.15 metara. Srpska atletičarka Ivana Španović obranila je naslov svjetske dvoranske prvakinje u skoku u dalj, sa 7.06, najboljim rezultatom ove sezone u svijetu

U posljednjem skoku posljednje discipline svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu, švedski atletičar Armand Duplantis (22) je postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom, preskočivši 6.20 metara.

Duplantis je prije samo dva tjedna na dvoranskom mitingu u Beogradu u trećem pokušaju preskočio 6.19 metara popravivši za jedan centimetar svoj svjetski rekord iz veljače 2020.

Ovoga puta u beogradskoj Štark Areni je iz trećeg pokušaja preskočio 6.20. Šveđanin drži i najbolji rezultat na otvorenom, kada je 2020. u Rimu preskočio 6.15 metara.

Srebrnu medalju osvojio je Brazilac Thiago Braz sa 5.95 metara, a bronzu Amerikanac Christopher Nilsen sa 5.90 metara.

Posljednjeg dana SP-a u Beogradu postavljena su još dva svjetska dvoranska rekorda.

Venecuelanka Yulimar Rojas je osvojila treći uzastopni naslov svjetske dvoranske prvakinje u troskoku postavivši svjetski rekord sa skokom od 15.74 m. Njezin dosadašnji svjetski dvoranski rekord iznosio je 15.43 m, a postavila ga je u veljači prošl godine na mitingu u španjolskom Galluru.

Rojas drži i najbolji rezultat na otvorenom, 15.67 metara koji je preskočila na Olimpijskim igrama u Tokiju i time za 17 centimetara nadmašila rekord kojeg je od 1995. držala Ukrajinka Inessa Kravets.

Treći svjetski rekord, točnije izjednačenje svjetskog rekorda, postavio je Amerikanac Grant Holloway koji je na 60 metara s preponama u polufinalu izjednačio vlastiti svjetski rekord, 7.29.

Holloway je potom u finalu osvojio zlato s rezultatom 7.39.

Zanimljivo, u polufinalu smo vidjeli neobičan rasplet. Naime, Britanac David King je u finale ove discipline ušao lutrijom. King i Japanac Shusei Nomoto su u polufinalu istrčali identičnih 7.57 plasiravši se na diobu osmog mjesta. Kako u finalu ima mjesta samo za osam najboljih odlučivala je lutrija. Organizatori su njihove startne brojeve stavili u crnu vrećicu i potom izvukli jedno ime. Na koncu je Britanac King imao više sreće i plasirao se u finale.

King je na koncu bio šesti sa 7.62. Srebro je osvojio Francuz Pascal Martinot-Lagarde sa 7.50, dok je treći bio Amerikanac Jarret Eaton sa 7.53.

Etiopljanin Samuel Tefera je obranio naslov svjetskog dvoranskog prvaka na 1.500 metara osvojen prije četiri godine u Birminghamu.

Tefera je u Beogradu pobijedio s rezultatom 3:32.77 što je novi rekord svjetskih prvenstava. Drugi je bio olimpijski pobjednik Norvežanin Jakob Ingebrigtsen (3:33.02), a treće mjesto je pripalo Kenijcu Abelu Kipsangu (3:33.36)

Srpska atletičarka Ivana Španović koja nakon vjenčanja nosi prezime Vuleta, obranila je naslov svjetske dvoranske prvakinje u skoku u dalj pobijedivši sa rezultatom 7.06, što je najbolji rezultat ove sezone u svijetu.

To je njezina četvrta medalja sa svjetskih prvenstava. Osim zlata iz Birminghama i Beograda ima i srebro iz Portlanda (2016) i broncu iz Sopota (2014).

Druga je bila Nigerijka Ese Brume sa 6.85, a broncu je osvojila Britanka Loraine Ugen s preskočenih 6.82.

Na 800 metara slavila je Amerikanka Ajee Wilson sa rezultatom 1:59.09, druga je bila Etiopljanka Freweyni Hailu (2:00.54), dok je broncu osvojila Uganđanka Halimah Nakaayi (2:00.66).

Za 27-godišnju Amerikanu ovo je prvo svjetsko dvoransko zlato nakon što je dva puta bila druga, u Portlandu (2016) i Birminghamu (2018).


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.