Sport i rekreacija

debi u prvoj košarkaškoj ligi

(VIDEO) Tko su ti kadeti KK Stoje? Danas im u 15 sati na megdan dolazi klub Dražena Petrovića!

Tko je taj mali kvartovski klub koji je prošle godine, tada kao ekipa predkadeta, zajedno s odlaskom na 'finale four', parirao najjačim klubovima u državi, klubovima s bitno većim novcima, dugom košarkaškom školom, jakim trenerskim imenima? Klubovima u kojima igraju djeca nekad velikih košarkaša poput sina Slavena Rimca i Mate Skelina u KK Medveščaku?


 
4 min
Zoran Angeleski
Slavlje nakon izborenih kvalifikacija za Prvu ligu prije tri tjedna

Tko je taj mali kvartovski klub koji je prošle godine, tada kao ekipa predkadeta, zajedno s odlaskom na 'finale four', parirao najjačim klubovima u državi, klubovima s bitno većim novcima, dugom košarkaškom školom, jakim trenerskim imenima? Klubovima u kojima igraju djeca nekad velikih košarkaša poput sina Slavena Rimca i Mate Skelina u KK Medveščaku?

Tko su ti 16-godišnji kadeti Košarkaškog kluba Stoje za koje je saznala cijela košarkaška zajednica u zemlji?

Tko je taj mali kvartovski klub koji je prošle godine, tada kao ekipa predkadeta, zajedno s odlaskom na Final four, parirao najjačim klubovima u državi, klubovima s bogatom tradicijom, bitno većim novcima, dugom košarkaškom školom, jakim trenerskim imenima? Klubovima u kojima igraju djeca nekad velikih košarkaša poput sina Slavena Rimca i Mate Skelina u KK Medveščaku? Evo ih:

Taj je mali kvartovski klub dostigao Prvu državnu kadetsku ligu, a danas  (nedjelja u 15 u sati u dvorani na Stoji) u svom debitantskom nastupu dočekuje vršnjake iz "Šibenke", kluba u kojem je svoje prve košarkaške korake učio veliki Dražen Petrović.

Danas je ulaz u dvoranu na Stoji besplatan, a bit će omogućen gledateljima uz predočenje EU digitalnih COVID potvrda.

Sjajnim i uvjerljivim dvjema kvalifikacijskim pobjedama nad riječkim KK 'Kvarnerom' u finalu prije tri tjedna (s 19 koševa razlike u prvom susretu u Rijeci te s čak 37 koševa razlike na uzvratu u Puli) te osvajanjem međužupanijske lige Regija Zapad, kadeti KK Stoja stekli su pravo nastupa u 1. Jedinstvenoj kadetskoj ligi.

Mladići - trener - uprava - roditelji

Umnogome je za to zaslužan njihov trener Dario Vidović, inače košarkaško dijete KK Stoje (bio kadet i junior), koji se sviježe vratio u Pulu nakon završenog Kineziološkog fakulteta. No, ničeg ne bi bilo bez, košarci i odgoju mladića, strastveno posvećene uprave kluba, kao i požrtvovnih roditelja koji dečke često voze na utakmice. Rezultati su tu i vidljivi, unatoč malim novcima, no zahvaljujući jakoj zajednici kluba i roditelja.

Jedna od najmlađih ekipa u Prvoj ligi

Iduća četiri mjeseca, od sutrašnjeg prvog kola do 18. svibnja, naši će kadeti odigrati 18 utakmica sa svojim vršnjacima po cijeloj Hrvatskoj.

Slavlje nakon osvajanja kvalifikacija za ulazak u Prvu državnu kadetsku ligu

Pritom treba reći da je KK Stoja jedna od najmlađih ekipa lige jer je većina njenih igrača ulazno kadetsko godište (rođeni 2006. , a neki i koncem te godine), dok su igrači ostalih ekipa stariji godinu dana, što nije nevažna razlika u tom uzrastu.

No, kadeti Stoje neće jeftino prodati svoju kožu u idućih 18 tekmi, neovisno o tome o kojem se zvučnom momčadskom imenu bude radilo; bila to Cibona, Cedevita ili Zadar. 

To dokazuju žestina i posvećenost kojima smo svjedočili na prekjučerašnjem, zadnjem treningu prije današnjeg debitantskog ogleda sa Šibenkom.

Veliko priznanje za klub

Sudjelovanje u kadetskoj ligi je veliko priznanje za klub i njegovo dugogodišnje ulaganje u mlađe kategorije, a kadetima Stoje bit će to još jedno ogromno iskustvo u njihovom daljnjem košarkaškom razvoju.

Uz košarkaški klub Stoja, sudionici 1. Jedinstvene kadetske lige su  KK Cibona, KK Cedevita Junior, KK Bosco, KK Zadar, GKK Šibenka, KK Sonik Puntamika, KK Vrijednosnice Osijek, KK Marsonia i KK Međimurje.

U jedinstvenoj kadetskoj ligi (U17) pravo nastupa imaju prvo, drugo i treće plasirane ekipe iz regija Centar i Jug, prvoplasirani s Istoka, Sjevera i Zapada te jedan klub na pozivnicu HKS-a.

Timski do pobjede

Vrijedi predstaviti i cijeli Košarkaški klub Stoja koji je u svibnju 1976. godine osnovan na inicijativu prijatelja sa Stoje, a koji danas, pod trenerskom palicom Vladimira Korošeca, ima jaku juniorsku i sve kompaktniju seniorsku ekipu.

KK Stoja je osnovana u svibnju 1976.

Osnivači i prvi članovi KK Stoje te 1976. bili su (abecednim redom) Igor Černe, Valter Grubišić, pok. Boris Kalčić, Bruna Melon,  Danijel Melon, Ivan Melon, Davor Mišković, Boris Nefat, pok. Edi Sanković, Toni Smoljan, Darko Tićak, Davor Vrčić i Veljko Zenzerović. Za prvog predsjednika izabran je Mensud Altić, a za tajnika pokojni Marjan Licul.

Klub je svoje aktivnosti tih godina počeo na otvorenom terenu OŠ Stoja (bivša OŠ  'Vladimir Gortan') uz podršku škole na čelu s direktorom, pokojnim Miljenkom Ničetićem, a škola je bila  prvi sponzor, ustupajući teren i preporučujući djecu za košarkašku aktivnost, tada pod vodstvom prvog trenera pok. Sankovića. Natjecateljski dio aktivnosti odvijao se u Međuopćinskoj ligi Istre.

Tijekom godina KK Stoja aktivno je sudjelovala u natjecanjima u Istri te u stvaranju Košarkaškog saveza Pule.

Prvi predsjednik pulskog Saveza postao je upravo tajnik KK Stoje Branko Nikolić, a u spomen na iznenadno preminulog člana i osnivača kluba Borisa Kalčića, klub organizira u njegovu čast Memorijalni turnir na kojemu su u prošlosti sudjelovala mnoga poznata košarkaška imena, kao pokojni Dražen Petrović, Ivan Dukan, Velimir Perasović...

Danas klub u svome sastavu ima seniorsku ekipu koja se natječe u A2 lizi Zapad, te mlađe kategorije juniora, kadeta, mlađih kadeta i dječaka koji se natječu u Županijskoj ligi Istre. U okviru kluba djeluje škola košarke koja se odvija u dvorani Stoja.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.