Sport i rekreacija

pula ostaje grad boksa

(VIDEO) Mladi boksači svako jutro u 6, prije škole, s Kaštanjera na Stoju idu na trening - pješke

Mladi boksači BK Arene Pula treniraju dva puta dnevno i to u bivšem atomskom skloništu koje su sami uredili. Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke. Najmlađi boksač ima pet godina, a najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina, koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate


 
5 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini
Liam Tanković - mlada nada pulskog boksa

Mladi boksači BK Arene Pula treniraju dva puta dnevno i to u bivšem atomskom skloništu koje su sami uredili. Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke. Najmlađi boksač ima pet godina, a najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina, koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate

U jednom skrivenom prostoru među zgradama na Stoji, u bivšem atomskom skloništu, treniraju vrijedni boksači iz kluba Arena Pula. Posjetili smo ih u dvorani u kojoj se svaki dan pripremaju, sanjajući velike uspjehe na budućim natjecanjima.

U dvorani su svaki dan

Trener i osnivač BK Arene Pula, Moris Tanković, boksom se bavi od svoje 12. godine i premda je iza njega uspješna boksačka karijera, istaknuo nam je da su ga njegovi dečki već odavno “prešišali”.

- Svaki njihov uspjeh je i moj uspjeh i svaki dan me iznova motivira trud ovih mladih dečki koji su u dvorani svaki dan. Već su me odavno prestigli, a njihov napredak vidim iz dana u dan,  ponosno će trener o svojim dečkima.

Boksački klub Arena Pula osnovan je 2014. godine, a ubrzo po osnivanju, krenuli su i prvi zapaženiji uspjesi.

Trener Moris Tanković

- Krenuli smo pomalo, u gradu u kojem je naš klub bio novitet. Pula je grad boksa i dečki su ovdje razvijali svoj talent. Imamo stvarno dobru ekipicu, zadovoljno će Moris.

Od zapuštenog skloništa do dvorane

Kako nam govori, nekoć su trenirali u puno manjoj dvorani, ali su zahvaljujući Gradu Puli dobili ovaj prostor, koji je nekoć bio atomsko sklonište.

- Ovaj prostor dugo nije bio korišten pa smo ga moji dečki i ja sredili prema svome, govori nam trener te dodaje kako su prostor zajedno ofarbali, napravili dvije svlačionice, dva toaleta i od 200 četvornih metara gotovo zaboravljenog prostora, učinili dvoranu kojom odjekuju dječji smijeh i udarci boksačkih rukavica o vreću. 

Ekipa koja se priprema za skorašnja natjecanja
 

Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke, najviše rade s mladim uzrastima, a najmlađi boksač ima pet godina. Ipak, najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate.

Neki su već višestruki prvaci Hrvatske

U Hrvatskoj je najveći uspjeh osvojiti državno prvenstvo, i dok su braća Lukas i Anthony Mirković trostruki odnosno dvostruki prvaci Hrvatske, Tomislav Letinić je četverostruki uzastopni prvak na državnim prvenstvima.

Dečki su i članovi Hrvatske boksačke reprezentacije, a najveći uspjeh za klub ostvario je upravo Tomislav Letinić, osvojivši prošle godine treće mjesto na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

Sedamnaestogodišnji Tomislav je u klubu već šest godina i najtrofejniji je boksač ovoga kluba. Usto što je već četiri godine za redom prvak Hrvatske, može se pohvaliti i broncom s europskog prvenstva.

Tomislav Letinić - četverostruki uzastopni prvak Hrvatske

- Inače volim borilačke sportove, a boks mi se sviđa upravo zbog njegove tehnike. Volim raditi s trenerom, a cijela ekipa u dvorani super i atmosfera je svaki dan odlična, govori nam Tomislav.

Četrnaestogodišnji Lukas Mirković boks kod Morisa trenira već šest godina, a i on se može, uz brata Anthonyja, pohvaliti s nekoliko titula prvaka Hrvatske.

Neustrašivi Lukas Mirković

- Treninzi su nam dosta jaki, ali s ovakvom ekipom ništa nije teško. U klub sam, zajedno s bratom, došao prije šest godina, najviše zbog velike ljubavi prema ovom sportu. Treniram svaki dan po dva puta i u dvoranu dolazim ujutro i u popodne.

Zanimljivo je, i nadasve inspirativno čuti kako je volja ovih mladih dečki toliko snažna da treniraju svaki dan i to po dva puta – ujutro i popodne.

- Imamo i jednog dečka koji tri puta tjedno dolazi iz Poreča, a uglavnom su svi iz Pule. Zanimljivo je kako Tomislav, Elvis, Anthony i Lukas svako jutro u šest pješke dolaze s Kaštanjera na Stoju kako bi prije škole odradili trening, a već popodne su sa mnom opet u dvorani, ponosno će trener.

Radiš i treniraš, odjednom se sva natjecanja otkažu i onda treba dečke ponovno motivirati

Kako saznajemo od trenera, situacija s pandemijom je u zadnje dvije godine poprilično utjecala na natjecanja, ali na treninge, za one najupornije, nije.

- One koji žele uspjeti u boksu, korona nije spriječila u treniranju. Oni koji traže izliku da ne treniraju, uvijek će ju naći. Isto je i s onima koji žele trenirati i napredovati uvijek će naći rješenje da dođu na trening.

A od boksa sigurno ne planira odustati niti 16-godišnji Elvis, kojeg smo također susreli u dvorani. Rekao nam je da, iako trenira tek godinu dana, na sebi vidi jako velike napretke.

Elvis Mahmutović - karijera je tek pred njim
- U trećem mjesecu bit će godina dana otkako treniram, a boksom sam se počeo baviti nakon dugogodišnjeg treniranja kickoboxinga i jiujitsua. Prvenstveni motiv za treniranje bilo mi je skidanje kila u čemu sam i uspio - u deset mjeseci smršavio sam 25 kilograma, a iza sebe imam i četiri meča.

U dvorani smo zatekli i devetogodišnjeg Liama, Morisovog sina, koji oca i dečke prati u stopu, a sudeći prema iskazanom entuzijazmu, i njega kroz nekoliko godina možemo očekivati u ringu.

I Liam će uskoro krenuti na natjecanja
- Treniram od šeste godine i još nisam krenuo na natjecanja, ali uskoro sigurno hoću. Najviše volim sparirati s Lukasom, i iako je, za sada, jači od mene, govori nam Liam, možda ću ga jednom i prestići.

Je li boks grub sport?

Boks često slovi kao izrazito grub i opasan sport, a trener Moris nam je objasnio da je svaki sport opasan, ako se u njega ulazi nepripremljen.

- Boks je grub koliko su grubi nogomet i rukomet. Nikada djecu ne puštam nespremnu u ring. Svi su jednako zaštićeni, govori trener.

Zbog situacije s koronom, već je odgođeno jedno natjecanje koje se trebalo održati krajem siječnja. U ožujku će se održati natjecanje za mlađe seniore, na kojem će nastupiti tri mlada pulska boksača. Već u travnju nas čeka prvenstvo Hrvatske za juniore na kojemu će nastupiti Lukas Mirković. Teško je reći što će biti s tim natjecanjima jer je prošle godine, zbog korone, sve bilo odgođeno.


Nastavite čitati

Pula
 

Kolbasova "Naša djeca" iznimno dirljivo ostvarenje - Ankovićev stil u "Proslavi" vrlo izravan i brutalan

Može se reći da je Anković svojim redateljskim pristupom doista uspio u filmski medij prenijeti svu onu izlagačku škrtost i reduciranost u prikazu jednog iznimno okrutnog svijeta, što je glavno obilježje Karakaševe proze. Pritom filmska “Proslava” jako dobro komunicira s gledateljem na dvije razine * Dokumentarni film "Naša djeca" ne govori samo o nekim važnim propustima o životu, tjerajući gledatelje da ujedno preispituju sebe i svoje životne poteze, nego je prožeto i sveobuhvatnijim osjećajima prolaznosti i melankolije

Pula
 

U ROCK GALERIJI Večeras promocija 5. izdanja "Ex yu rock enciklopedije" renomiranog kritičara Petra Janjatovića

Prva enciklopedija izašla je 1998. godine, a ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko 30 novih enciklopedijskih jedinica. Knjiga ima 448 stranica, ilustrirana je crno-bijelim fotografijama, ali novost u ovom izdanju je i sekcija s fotografijama u boji. "Ex Yu rock enciklopedija" Petra Janjatovića predstavlja temelj profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima tijekom proteklih 60 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.