republika - dugi
Sport i rekreacija

pula ostaje grad boksa

(VIDEO) Mladi boksači svako jutro u 6, prije škole, s Kaštanjera na Stoju idu na trening - pješke

Mladi boksači BK Arene Pula treniraju dva puta dnevno i to u bivšem atomskom skloništu koje su sami uredili. Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke. Najmlađi boksač ima pet godina, a najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina, koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate


 
5 min
Matea Čelebija ⒸFOTO: Manuel Angelini
Liam Tanković - mlada nada pulskog boksa

Mladi boksači BK Arene Pula treniraju dva puta dnevno i to u bivšem atomskom skloništu koje su sami uredili. Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke. Najmlađi boksač ima pet godina, a najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina, koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate

U jednom skrivenom prostoru među zgradama na Stoji, u bivšem atomskom skloništu, treniraju vrijedni boksači iz kluba Arena Pula. Posjetili smo ih u dvorani u kojoj se svaki dan pripremaju, sanjajući velike uspjehe na budućim natjecanjima.

U dvorani su svaki dan

Trener i osnivač BK Arene Pula, Moris Tanković, boksom se bavi od svoje 12. godine i premda je iza njega uspješna boksačka karijera, istaknuo nam je da su ga njegovi dečki već odavno “prešišali”.

- Svaki njihov uspjeh je i moj uspjeh i svaki dan me iznova motivira trud ovih mladih dečki koji su u dvorani svaki dan. Već su me odavno prestigli, a njihov napredak vidim iz dana u dan,  ponosno će trener o svojim dečkima.

Boksački klub Arena Pula osnovan je 2014. godine, a ubrzo po osnivanju, krenuli su i prvi zapaženiji uspjesi.

Trener Moris Tanković

- Krenuli smo pomalo, u gradu u kojem je naš klub bio novitet. Pula je grad boksa i dečki su ovdje razvijali svoj talent. Imamo stvarno dobru ekipicu, zadovoljno će Moris.

Od zapuštenog skloništa do dvorane

Kako nam govori, nekoć su trenirali u puno manjoj dvorani, ali su zahvaljujući Gradu Puli dobili ovaj prostor, koji je nekoć bio atomsko sklonište.

- Ovaj prostor dugo nije bio korišten pa smo ga moji dečki i ja sredili prema svome, govori nam trener te dodaje kako su prostor zajedno ofarbali, napravili dvije svlačionice, dva toaleta i od 200 četvornih metara gotovo zaboravljenog prostora, učinili dvoranu kojom odjekuju dječji smijeh i udarci boksačkih rukavica o vreću. 

Ekipa koja se priprema za skorašnja natjecanja
 

Klub ima 20-ak članova, od kojih su tri djevojke, najviše rade s mladim uzrastima, a najmlađi boksač ima pet godina. Ipak, najzastupljeniji su dečki od 12 do 14 godina koji iz sezone u sezonu nižu zavidne rezultate.

Neki su već višestruki prvaci Hrvatske

U Hrvatskoj je najveći uspjeh osvojiti državno prvenstvo, i dok su braća Lukas i Anthony Mirković trostruki odnosno dvostruki prvaci Hrvatske, Tomislav Letinić je četverostruki uzastopni prvak na državnim prvenstvima.

Dečki su i članovi Hrvatske boksačke reprezentacije, a najveći uspjeh za klub ostvario je upravo Tomislav Letinić, osvojivši prošle godine treće mjesto na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

Sedamnaestogodišnji Tomislav je u klubu već šest godina i najtrofejniji je boksač ovoga kluba. Usto što je već četiri godine za redom prvak Hrvatske, može se pohvaliti i broncom s europskog prvenstva.

Tomislav Letinić - četverostruki uzastopni prvak Hrvatske

- Inače volim borilačke sportove, a boks mi se sviđa upravo zbog njegove tehnike. Volim raditi s trenerom, a cijela ekipa u dvorani super i atmosfera je svaki dan odlična, govori nam Tomislav.

Četrnaestogodišnji Lukas Mirković boks kod Morisa trenira već šest godina, a i on se može, uz brata Anthonyja, pohvaliti s nekoliko titula prvaka Hrvatske.

Neustrašivi Lukas Mirković

- Treninzi su nam dosta jaki, ali s ovakvom ekipom ništa nije teško. U klub sam, zajedno s bratom, došao prije šest godina, najviše zbog velike ljubavi prema ovom sportu. Treniram svaki dan po dva puta i u dvoranu dolazim ujutro i u popodne.

Zanimljivo je, i nadasve inspirativno čuti kako je volja ovih mladih dečki toliko snažna da treniraju svaki dan i to po dva puta – ujutro i popodne.

- Imamo i jednog dečka koji tri puta tjedno dolazi iz Poreča, a uglavnom su svi iz Pule. Zanimljivo je kako Tomislav, Elvis, Anthony i Lukas svako jutro u šest pješke dolaze s Kaštanjera na Stoju kako bi prije škole odradili trening, a već popodne su sa mnom opet u dvorani, ponosno će trener.

Radiš i treniraš, odjednom se sva natjecanja otkažu i onda treba dečke ponovno motivirati

Kako saznajemo od trenera, situacija s pandemijom je u zadnje dvije godine poprilično utjecala na natjecanja, ali na treninge, za one najupornije, nije.

- One koji žele uspjeti u boksu, korona nije spriječila u treniranju. Oni koji traže izliku da ne treniraju, uvijek će ju naći. Isto je i s onima koji žele trenirati i napredovati uvijek će naći rješenje da dođu na trening.

A od boksa sigurno ne planira odustati niti 16-godišnji Elvis, kojeg smo također susreli u dvorani. Rekao nam je da, iako trenira tek godinu dana, na sebi vidi jako velike napretke.

Elvis Mahmutović - karijera je tek pred njim
- U trećem mjesecu bit će godina dana otkako treniram, a boksom sam se počeo baviti nakon dugogodišnjeg treniranja kickoboxinga i jiujitsua. Prvenstveni motiv za treniranje bilo mi je skidanje kila u čemu sam i uspio - u deset mjeseci smršavio sam 25 kilograma, a iza sebe imam i četiri meča.

U dvorani smo zatekli i devetogodišnjeg Liama, Morisovog sina, koji oca i dečke prati u stopu, a sudeći prema iskazanom entuzijazmu, i njega kroz nekoliko godina možemo očekivati u ringu.

I Liam će uskoro krenuti na natjecanja
- Treniram od šeste godine i još nisam krenuo na natjecanja, ali uskoro sigurno hoću. Najviše volim sparirati s Lukasom, i iako je, za sada, jači od mene, govori nam Liam, možda ću ga jednom i prestići.

Je li boks grub sport?

Boks često slovi kao izrazito grub i opasan sport, a trener Moris nam je objasnio da je svaki sport opasan, ako se u njega ulazi nepripremljen.

- Boks je grub koliko su grubi nogomet i rukomet. Nikada djecu ne puštam nespremnu u ring. Svi su jednako zaštićeni, govori trener.

Zbog situacije s koronom, već je odgođeno jedno natjecanje koje se trebalo održati krajem siječnja. U ožujku će se održati natjecanje za mlađe seniore, na kojem će nastupiti tri mlada pulska boksača. Već u travnju nas čeka prvenstvo Hrvatske za juniore na kojemu će nastupiti Lukas Mirković. Teško je reći što će biti s tim natjecanjima jer je prošle godine, zbog korone, sve bilo odgođeno.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.