Svijet

ZELENSKOM NAJVIŠE POČASTI ČEŠKE

Češki predsjednik odlikuje Zelenskog

Miloš Zeman: To je zato što je ukrajinski predsjednik pokazao hrabrost, a iako su mu Sjedinjene Države ponudile evakuaciju, ostao je u glavnom gradu svoje zemlje, odakle vodi njezinu obranu


 
1 min
HINA

Miloš Zeman: To je zato što je ukrajinski predsjednik pokazao hrabrost, a iako su mu Sjedinjene Države ponudile evakuaciju, ostao je u glavnom gradu svoje zemlje, odakle vodi njezinu obranu

Češki predsjednik Miloš Zeman rekao je da će dodijeliti najviše državne počasti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom za njegovu hrabrost i hrabrost u suočavanju s invazijom Rusije.

Zeman je podržavao bliske veze s Rusijom otkako je preuzeo dužnost 2013. godine, ali je ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao "luđakom" na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Zeman je iskazao potporu Ukrajini i njezinom narodu dok je "bjesnio rat", nazvavši ga ratom izazvanim ruskom agresijom. Rekao je da je jedan saborski zastupnik predložio da se Zelenskom dodijele najviša češka priznanja.

"I odlučio sam udovoljiti ovom prijedlogu", rekao je Zeman. "To je zato što je ukrajinski predsjednik pokazao hrabrost, a iako su mu Sjedinjene Države ponudile evakuaciju, ostao je u glavnom gradu svoje zemlje, odakle vodi njezinu obranu."

Češka novinska agencija ČTK citirala je Zemanova glasnogovornika koji je rekao da bi Zelenskiju počasti mogle biti dodijeljene krajem listopada, kada se obično održava ceremonija dodjele.

Zeman se suočio s kritikama zbog nametanja bliskih veza s Rusijom ili Kinom dok je bio na vlasti. Međutim, odnosi Češke s Moskvom pogoršali su se u špijunskom skandalu prošle godine, dok se neki od Zemanovih velikih investicijskih planova s ​​Pekingom nisu uspjeli ostvariti u Češkoj.


Nastavite čitati

Svijet
 

Meta odgodila pokretanje novog softvera umjetne inteligencije u Europi

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak. Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošlog tjedna podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali ovu tvrtku zbog "skrivenog i zavaravajućeg" postupka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.