Svijet

EU: "Talibani su afganistanska de facto vlast"

Europska unija osuđuje talibane zbog zlostavljanja afganistanskih žena i djevojčica

"Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda", poručila je priopćenjem glasnogovornica Europske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali


 
1 min
HINA

"Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda", poručila je priopćenjem glasnogovornica Europske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali

Talibani su "teško prekršili i zlorabili prava afganistanskih žena i djevojčica", kazala je glasnogovornica EU-a u nedjelju uoči prve godišnjice uspostave talibanske vlasti u Afganistanu.

"Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda", poručila je priopćenjem glasnogovornica Europske službe za vanjsko djelovanje Nabila Massrali.

U ponedjeljak će Afganistan obilježiti godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti. Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a žene su izašle na ulice kako bi osudile ograničenja prava na rad i slobodu kretanja te na pristup obrazovanju.

U subotu su talibanske snage ponovno batinama rastjkerale miran prosvjed desetak žena koje su marširale ulicama Kabula uzvikujući "Hrana, rad i sloboda".

Europska unija također je osudila postupanje prema narodu Hazara i šiitskom stanovništvu u Afganistanu te "sustavnu zloupotrebu njihovih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, građanskih i političkih prava".

EU je talibane nazvala "afganistanskim de facto vlastima".

"Afganistan ne smije ostati sigurno utočište za teroriste, niti prijetnja međunarodnoj sigurnosti", dodaje se u priopćenju.

Talibani su ponovno preuzeli vlast u Kabulu 15. kolovoza 2021., nakon povlačenja američkih snaga iz Afganistana, čime je završena 20-godišnja misija NATO-a u zemlji.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA: "Oporezujte bogate i superprofite"

Ideja o oporezivanju najbogatijih dobiva zamah unutar eurozone. Španjolska vlada želi uvesti privremeni i izniman porez za najbogatijih jedan posto stanovništva, kako bi financirala mjere za ublažavanje utjecaja sve veće inflacije. Francuska nije otišla tako daleko i uzda se u koncepciju carinskog štita kako bi se obuzdao rast cijena. Podijeljena oko pitanja poreza na superprofite, francuska vlada se nada da će pronaći rješenje na europskoj razini

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.