Svijet

MJERA KAO OSUDA

Francuska uvodi zabranu ulaska za 28 nasilnih izraelskih naseljenika

Dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali


 
2 min
HINA
Emmanuel Macron, Foto: Novi list

Dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali

Francuska će zabraniti ulazak u zemlju za 28 izraelskih naseljenika, optuživši ih za napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

"Mjera se donosi kao odgovor na porast nasilja naseljenika protiv palestinskog stanovništva posljednjih mjeseci. Francuska ponovno potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja", navodi se u priopćenju ministarstva u kojem se ne imenuju pojedinci.

Prema podacima UN-a, od napada Hamasa na Izrael 7. listopada i rata u Gazi, svakodnevni napadi naseljenika su se više nego udvostručili.

I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljedično izraelski rat u Gazi, europske dužnosnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali.

SAD i Velika Britanija su već nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima, a šef europske diplomacije Josep Borrell je u prosincu rekao da će predložiti slične mjere.

Pariz je podržao tu inicijativu, a diplomati su rekli kako se nadaju da bi, jednom kad mjere stupe na snagu, to moglo ubrzati europski proces.

U zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak objavili francuski, poljski i njemački ministri vanjskih poslova navodi se da je nasilje doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali neprihvatljivo i da će "biti sankcionirano".

Napori EU-a dosad su zastali zbog prigovora Mađarske i Češke, rekli su diplomati.

Ali kažu da bi se kasnije mogao pronaći kompromis kako bi se mjere nastavile, vjerojatno nakon novih sankcija EU-a Hamasu.

"Kolonizacija je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora prestati", poručilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Njen nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje kako bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti." 


Nastavite čitati

Svijet
 

Leteći automobil na telekomunikacijskom sajmu u Barceloni

Američka tvrtka Alef Aeronautics po prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil. “Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, rekao je šef tvrtke Jim Dukhovny

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.