Svijet

Trump je imenovao tri suca tijekom mandata

Joe Biden: "U Vrhovni sud prvi put ide crnkinja, to se već davno trebalo dogoditi"

Osoba koju odaberem bit će netko s iznimnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva crnkinja ikad nominirana za Vrhovni sud. To se već davno trebalo dogoditi”, rekao je američki predsjednik, nakon najave umirovljenja 83-godišnjeg suca Vrhovnog suda Stephena Breyera 


 
2 min
HINA

Osoba koju odaberem bit će netko s iznimnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva crnkinja ikad nominirana za Vrhovni sud. To se već davno trebalo dogoditi”, rekao je američki predsjednik, nakon najave umirovljenja 83-godišnjeg suca Vrhovnog suda Stephena Breyera 

Američki predsjednik Joe Biden planira naći zamjenu za suca Vrhovnog suda Stephena Breyera do kraja veljače te želi da na tom mjestu prvi put bude crnkinja.

Sudac Stephen Breyer je Joeu Bidenu službeno najavio svoje umirovljenje pismom koje je objavljeno u četvrtak. Taj 83-godišnji sudac planira se povući sredinom godine, ako Senat dotad potvrdi njegovu nasljednicu.

"Nisam donosio odluke osim jedne - osoba koju odaberem bit će netko s iznimnim kvalifikacijama, karakterom, iskustvom i integritetom, a ta će osoba biti prva crnkinja ikad nominirana za Vrhovni sud. To se već davno trebalo dogoditi", rekao je američki predsjednik, na tragu obećanja iz kampanje za predsjedničke izbore.

Breyerov odlazak nakon 27 godina rada daje Bidenu prvu šansu da imenuje nekog u Vrhovni sud, no to imenovanje neće promijeniti ideološku ravnotežu tog tijela.

U sudu trenutno 6 konzervativnih i 3 liberalna suca

U sudu je trenutno šest konzervativnih sudaca, imenovanih tijekom mandata republikanskih predsjednika te troje liberalnih.

Konzervativna većina pokazala je veliku spremnost da izmijeni zakone o osjetljivim pitanjima kao što su pobačaj i posjedovanja vatrenog oružja.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, imenovao je tri suca tijekom svog četverogodišnjeg mandata.

Breyer je u obraćanju u Bijeloj kući govorio o tome koliko je važno da raznolika nacija kao što su Sjedinjene Države riješi duboku podjelu tako što će strogo poštivati zakon.

Breyera je imenovao Bill Clinton i on je zaslužan za važne presude kao što su pravo na pobačaj i pristup zdravstvenoj skrbi i prava LGBT zajednice, a dovodio je u pitanje i opravdanost smrtne kazne.

Predsjednik ih imenuje doživotno

Demokrati trenutno imaju vrlo tanku većinu u Senatu, pa žele brzi proces imenovanja u tom tijelu, svakako prije izbora na sredini mandata koji se održavaju 8. studenoga i na kojima se republikanci nadaju da će vratiti većinu.

Demokrati i liberalni aktivisti stoga su pozdravili Breyerovu odluku o umirovljenju u trenutku kad je većina u Senatu još uvijek na strani demokrata, što će Bidenu dati priliku da imenuje mlađeg suca koji može služiti nekoliko desetljeća.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda imenuje predsjednik doživotno, a potvrđuje ih gornji dom Kongresa, Senat.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.