Svijet

'Bilo bi bolje za sve'

Muenchenski nadbiskup: 'Katolička crkva treba razmisliti o ukidanju obaveznog celibata'

''Za neke bi svećenike bilo bolje da su oženjeni. Ne radi se tu samo o razlozima seksualne prirode. Njihov bi život bio obogaćen i ne bi se više osjećali usamljenima. Svakako vrijedi raspravljati o tome", rekao je muenchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx za dnevni list Suddeutsche Zeitung


 
1 min
Zoran Angeleski

''Za neke bi svećenike bilo bolje da su oženjeni. Ne radi se tu samo o razlozima seksualne prirode. Njihov bi život bio obogaćen i ne bi se više osjećali usamljenima. Svakako vrijedi raspravljati o tome", rekao je muenchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx za dnevni list Suddeutsche Zeitung

Katolička crkva treba razmisliti o ukidanju obaveznog celibata za svećenike, rekao je muenchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx za dnevni list Suddeutsche Zeitung.

''Bilo bi bolje za sve da imamo obje mogućnosti, odnosno da imamo svećenike u celibatu i oženjene svećenike'', poručio je kardinal Marx, čiji će prijedlozi biti objavljeni u sutrašnjem izdanju spomenutih novina.

''Za neke bi svećenike bilo bolje da su oženjeni. Ne radi se tu samo o razlozima seksualne prirode. Njihov bi život bio obogaćen i ne bi se više osjećali usamljenima. Svakako vrijedi raspravljati o tome.''

Marx, inače nadbiskup za područje Munchena i Freisinga, zatražio je nedavno objavljeno izvješće koje govori o slučajevima u kojima Crkva nije poduzela nikakve pravne korake protiv svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje, uključujući i slučaj u koji je upleten umirovljeni papa Benedikt XVI.7

Prošle godine ponudio ostavku nazvavši Crkvu ''mrtvom''

I sam Marx je optužen za seksualne prijestupe u istom tom izvješću. Prošle je godine ponudio ostavku nazvavši Crkvu ''mrtvom''. No, Vatikan nije prihvatio njegovu ostavku. Od tada, Marx je nekoliko puta pozvao na reforme unutar Crkve.

Katolički svećenici obvezni su pridržavati se celibata, no to je pravilo došlo u pitanje nakon što su u nizu zemalja otkriveni skandali o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika. Osim toga, zbog pravila celibata sve je manji interes za svećeničkim pozivom. Većinu svećenika čine stariji muškarci uz tek manjinu mladih svećenika koji su se odlučili za ovu profesiju.

Marx ipak ne želi život u celibatu povezati sa slučajevima zlostavljanja.

Seksualnost je dio ljudske prirode

''Ovakav način života u kojem se muškarci odvajaju u zasebne skupine može privući one kojima nedostaje zrelosti'', rekao je. ''Ali i seksualnost je dio ljudske prirode. Katolička moralnost dovela je do mnogih suviše rigoroznih pravila'', dodaje Marx.

Međutim na pitanje o ženama na mjestu svećenika nije htio odgovoriti. Samo je kazao da se o toj temi razgovara unutar crkvenih redova.

''Ja nisam samo osoba koja ima svoje mišljenje. Moram pomoći svojoj organizaciji da se drži zajedno.''

U četvrtak u Frankfurtu počinje zadnja u nizu konferencija koje nastoje reformirati Katoličku crkvu u Njemačkoj.

Konferencija pod nazivom ''Sinodalni put'' trebala bi obuhvatiti četiri teme - mjesto žena u crkvi, poziciju moći, katoličku seksualna moralnost i celibat svećenika.


Nastavite čitati

Svijet
 

Dalić: Igramo protiv najvećeg favorita, ali spremni smo

"Nije bilo puno vremena za pripremu, prebrzo dolaze utakmice, Sosa je trenirao, konkurirat će za utakmicu. Nećemo raditi puno promjena. Ulaskom u četvrtfinale napravili smo veliki uspjeh. Igramo protiv najvećeg favorita, spremni smo, trudit ćemo se, čeka nas jako teška utakmica, a Brazil je favorit," dodao je izbornik

Svijet
 

Luis Enrique više nije španjolski izbornik

Luis Enrique više nije izbornik španjolske nogometne reprezentacije, on je to mjesto napustio dva dana nakon ispadanja od Maroka u osmini finala Svjetskog prvenstva u Katru nakon izvođenja 11-eraca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.