Svijet

EU ima 24 službena jezika

"NAŠ JEZIK JE MILENIJSKI" Guardiola traži od Švedske da ne blokira katalonski kao službeni jezik EU-a

Španjolska je zatražila da jezici njenih autonomnih pokrajina Katalonije, Baskije i Galicije postanu službeni jezici Europske unije, o čemu će u utorak raspravljati ministri vanjskih poslova


 
2 min
HINA
Foto: Screenshot Youtube/ Man City

Španjolska je zatražila da jezici njenih autonomnih pokrajina Katalonije, Baskije i Galicije postanu službeni jezici Europske unije, o čemu će u utorak raspravljati ministri vanjskih poslova

Katalonski nogometni trener Pep Guardiola, koji je prije tri mjeseca s Manchester Cityjem postao prvak Europe, pozvao je u nedjelju Švedsku da ne blokira usvajanje katalonskog jezika kao jednog od službenih jezika EU-a.

Španjolska je zatražila da jezici njenih autonomnih pokrajina Katalonije, Baskije i Galicije postanu službeni jezici Europske unije, o čemu će u utorak raspravljati ministri vanjskih poslova.

Švedska je javno izrazila suzdržanost prema toj inicijativi smatrajući da bi prevođenje svih dokumenata na katalonski, baskijski i galicijski jezik povećalo troškove i učinilo čitav sustav još kompleksnijim.

Guardiola je objavio video u kojem se obratio švedskom premijeru Ulfu Kristerssonu.

"Naš jezik je milenijski, njime govori 10 milijuna ljudi, te je on dio europske kulturne baštine na koju smo svi ponosni", rekao je 52-godišnji Guardiola.

"Tražim od Švedske da prizna katalonski, moj jezik, kao jedan od službenih jezika EU-a", dodao je.

Da bi katalonski postao službeni jezik EU-a mora se složiti svih 27 država zajedničkog bloka. EU trenutačno ima 24 službena jezika, a posljednji je uvršten hrvatski 2013. godine kada je Hrvatska postala članicom EU-a.

Dokumenti EU-a prevode se na sve službene jezike, a zastupnici u Europskom parlamentu obično se tijekom sjednica obraćaju na svojim materinskim jezicima dok ih istovremeno prevode službeni prevoditelji.

Španjolska lijeva vlada uputila je u Bruxelles zahtjev zbog inzistiranja separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije. Vlada premijera Pedra Sáncheza ovisi o glasovima tih stranaka uoči nadolazećeg glasovanja u parlamentu o formiranju nove vlade.

Katalonski, baskijski i galicijski jezici službeni su jezici u Španjolskoj, zajedno s najrasprostranjenijim španjolskim jezikom (kastiljskim), te se njima govori u tim pokrajinama i još nekim dijelovima države.

Guardiola, koji je bio i trener nogometnih velikana Barcelone i Bayern Munchena, u prošlosti je zagovarao održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije.

On je od ove sezone trener i hrvatskim igračima Mateu Kovačiću i Jošku Gvardiolu koji su ljetos došli u Manchester City.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.