republika - dugi
Svijet

Palestinci i snage sigurnosti

Nekoliko ozlijeđenih u sukobima na Brdu hrama u Jeruzalemu

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem


 
1 min
HINA

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem

Sukobi snaga sigurnosti i Palestinaca izbili su na Brdu hrama u Jeruzalemu u nedjelju, pri čemu je nekoliko Palestinaca ozlijeđeno, rekla je izraelska policija.

Stotine mladih Palestinaca na Brdu hrama izgradile su od željeznih šipki i kamenja prepreke kako bi onemogućile pristup svetištu.

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem. 

Brdo hrama nalazi se nedaleko od Bazilike Svetoga groba, gdje su kršćani slavili uskršnju misu u nedjelju ujutro.

Palestinci su bacali kamenje u smjeru autobusa, koji su bili na putu do Starog grada Jeruzalema, i pritom ozlijedili nekoliko putnika, prema policiji. Dvoje osumnjičenih je uhićeno.

Više ljudi je ozlijeđeno u sukobima između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti na Brdu hrama u petak.

Brdo hrama je pod muslimanskom upravom dok je Izrael odgovoran za sigurnost. Židovi smiju posjećivati to mjesto, no ne i moliti se tamo, prema sporazumu s muslimanskim vlastima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, pored drugih teritorija, u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci polažu pravu na ta područja za svoju vlastitu državu, kojoj bi Istočno Jeruzalem bio glavni grad.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.