Svijet

Palestinci i snage sigurnosti

Nekoliko ozlijeđenih u sukobima na Brdu hrama u Jeruzalemu

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem


 
1 min
HINA

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem

Sukobi snaga sigurnosti i Palestinaca izbili su na Brdu hrama u Jeruzalemu u nedjelju, pri čemu je nekoliko Palestinaca ozlijeđeno, rekla je izraelska policija.

Stotine mladih Palestinaca na Brdu hrama izgradile su od željeznih šipki i kamenja prepreke kako bi onemogućile pristup svetištu.

Brdo hrama je treće najsvetije mjesto u islamu. Međutim, ono je također sveto i židovima jer su se tamo nekoć nalazila dva židovska hrama. Židovi trenutno slave pashu, a jedan od običaja jest hodočašće u Jeruzalem. 

Brdo hrama nalazi se nedaleko od Bazilike Svetoga groba, gdje su kršćani slavili uskršnju misu u nedjelju ujutro.

Palestinci su bacali kamenje u smjeru autobusa, koji su bili na putu do Starog grada Jeruzalema, i pritom ozlijedili nekoliko putnika, prema policiji. Dvoje osumnjičenih je uhićeno.

Više ljudi je ozlijeđeno u sukobima između Palestinaca i izraelskih snaga sigurnosti na Brdu hrama u petak.

Brdo hrama je pod muslimanskom upravom dok je Izrael odgovoran za sigurnost. Židovi smiju posjećivati to mjesto, no ne i moliti se tamo, prema sporazumu s muslimanskim vlastima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem, pored drugih teritorija, u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci polažu pravu na ta područja za svoju vlastitu državu, kojoj bi Istočno Jeruzalem bio glavni grad.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.