Svijet

tužan kraj u zatvoru

Nikaragva: Preminuo sandinistički heroj Hugo Torres


 
1 min
HINA
Ilustracija Havana Times

Bivši heroj sandinističke gerile Hugo Torres, koji se borio protiv predsjednika Nikaragve Daniela Ortege za kojeg je svojedobno riskirao život, preminuo je u subotu u zatvoru u 73. godini.

Zatvoren 13. lipnja u čuvenom  zatvoru El Chipote u Managui, Hugo Torres Jimenez bio je jedan od 46 političkih protivnika koje je uhitila Ortegina vlada, koja ih je optužila da su skovali zavjeru protiv njega, uz potporu Sjedinjenih Država.

Umirovljeni general uhvaćen je nekoliko mjeseci prije izbora 7. studenoga, a ovo je uhićenje omogućila Danielu Ortegi, koji se riješio svih svojih potencijalnih suparnika, da bude izabran za četvrti uzastopni predsjednika mandat.

Hugo Torres bio je potpredsjednik oporbene stranke Unija za demokratsku obnovu (Unamos), koja je nastala 1995. iz struje Sandinističke stranke u neslaganju s Danielom Ortegom. Bio je jedan od vodećih ljudi u borbi protiv diktature Somoze, obitelji koja je vladala Nikaragvom između 1937. i 1979. godine, a on je vodio gerilsku operaciju 1974. za oslobađanje samog Daniela Ortege iz zatvora.

“Prije 46 godina riskirao sam svoj život da izvučem Daniela Ortegu iz zatvora. Imam 73 godine i nikada nisam mislio da ću se u ovoj fazi svog života boriti na građanski i miran način protiv nove diktature”, prisjetio se Torres u videu snimljenom prije uhićenja prošle godine.
 


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.