Svijet

Pomno se prati svaki sljedeći korak

Njemačka: traži se nadzor zbog sumnje u dogovor o cijenama goriva

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt


 
2 min
HINA

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt

Njemački Institut za ekonomska istraživanja traži kontrolu naftnih kompanija zbog sumnje u dogovoreno podizanje cijena naftnih derivata.

"U Njemačkoj postoji samo nekoliko rafinerija koje imaju veliku moć koja se iskorištava", rekla je u subotu za javni servis Deutschlandfunk, Claudia Kemfert koja je pri Institutu za ekonomska istraživanja (DIW) zadužena za energetiku.

Ona je rekla kako rafinerije trenutno ostvaruju dodatnu zaradu što je moguće i dokazati.

"Rekordne cijene na benzinskim crpkama nisu isključivo posljedica rasta cijena nafte na globalnom tržištu", rekla je Kemfert.

Ona je od Saveznog ureda za suzbijanje kartela (Bundeskartellamt) zatražila uvođenje stalnog mehanizma kontrole politike cijena njemačkih naftnih kompanija.

Savezni ured za suzbijanje kartela je krajem tjedna najavio da "pomno prati" kretanje cijena naftnih derivata.

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt.

I njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako je nadležnim ustanovama naložio da pomno prate kretanje cijena derivata.

"Nedopustivo je da naftne kompanije ostvaruju neprimjerenu dobit zbog aktualne situacije. Ako naiđemo na naznake da je bilo dogovora oko podizanja cijena, poduzet ćemo potrebne korake", rekao je Habeck.

Cijene goriva na njemačkim benzinskim crpkama su nakon početka ruskog napada na Ukrajinu dosegle povijesne rekorde. Cijena dizela u jednom trenutku je iznosila 2,7 eura.

Njemačka oko 30 posto nafte uvozi iz Rusije.

Istodobno vlasnici benzinskih crpki uz granicu s Poljskom od vlade traže pomoć zbog naglog pada prometa.

Mnogi vozači odlaze po gorivo u Poljsku gdje je cijena, zbog vremenski ograničenog ukidanja poreza na dodanu vrijednost, osjetno niža nego u Njemačkoj.

Litra dizela u Poljskoj trenutno stoji oko 1,4 eura.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.