Svijet

Pomno se prati svaki sljedeći korak

Njemačka: traži se nadzor zbog sumnje u dogovor o cijenama goriva

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt


 
1 min
HINA

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt

Njemački Institut za ekonomska istraživanja traži kontrolu naftnih kompanija zbog sumnje u dogovoreno podizanje cijena naftnih derivata.

"U Njemačkoj postoji samo nekoliko rafinerija koje imaju veliku moć koja se iskorištava", rekla je u subotu za javni servis Deutschlandfunk, Claudia Kemfert koja je pri Institutu za ekonomska istraživanja (DIW) zadužena za energetiku.

Ona je rekla kako rafinerije trenutno ostvaruju dodatnu zaradu što je moguće i dokazati.

"Rekordne cijene na benzinskim crpkama nisu isključivo posljedica rasta cijena nafte na globalnom tržištu", rekla je Kemfert.

Ona je od Saveznog ureda za suzbijanje kartela (Bundeskartellamt) zatražila uvođenje stalnog mehanizma kontrole politike cijena njemačkih naftnih kompanija.

Savezni ured za suzbijanje kartela je krajem tjedna najavio da "pomno prati" kretanje cijena naftnih derivata.

"Ako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu sada ponovno padnu, a to se opet ne odrazi na cijene na njemačkim benzinskim crpkama onda ćemo morati još pomnije pratiti što se događa", rekao je direktor Saveznog ureda za suzbijanje kartela Andreas Mundt.

I njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao kako je nadležnim ustanovama naložio da pomno prate kretanje cijena derivata.

"Nedopustivo je da naftne kompanije ostvaruju neprimjerenu dobit zbog aktualne situacije. Ako naiđemo na naznake da je bilo dogovora oko podizanja cijena, poduzet ćemo potrebne korake", rekao je Habeck.

Cijene goriva na njemačkim benzinskim crpkama su nakon početka ruskog napada na Ukrajinu dosegle povijesne rekorde. Cijena dizela u jednom trenutku je iznosila 2,7 eura.

Njemačka oko 30 posto nafte uvozi iz Rusije.

Istodobno vlasnici benzinskih crpki uz granicu s Poljskom od vlade traže pomoć zbog naglog pada prometa.

Mnogi vozači odlaze po gorivo u Poljsku gdje je cijena, zbog vremenski ograničenog ukidanja poreza na dodanu vrijednost, osjetno niža nego u Njemačkoj.

Litra dizela u Poljskoj trenutno stoji oko 1,4 eura.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Svijet
 

Messi: Copa Americe je u fokusu, SP nije

„Daleko je taj turnir, tri godine su puno, pogotovo kada imate godina kao i ja. Trenutačno mi je u fokusu nastup na Copa Americi, a o SP-u ćemo razmišljati, ozbiljno ili ne, nakon toga“, dodao je Messi koji je u 176 nastupa za argentinsku reprezentaciju postigao 104 gola te je njen rekorder

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.