Svijet

Rusija negira potencijalni napad

Njemačka u Litvu šalje dodatnih 350 vojnika, a Britanija svojih 350 u Poljsku

Rusija čitavo vrijeme negira planove o invaziji na Ukrajinu, no od Zapada je zatražila velika sigurnosna jamstva, uključujući i ono da se Ukrajini nikada ne dopusti da se pridruži NATO-u


 
2 min
HINA

Rusija čitavo vrijeme negira planove o invaziji na Ukrajinu, no od Zapada je zatražila velika sigurnosna jamstva, uključujući i ono da se Ukrajini nikada ne dopusti da se pridruži NATO-u

Njemačka će, u sklopu NATO-ove operacije poslati 350 dodatnih vojnika u Litvu u jeku napetosti između Rusije i Ukrajine, najavila je u ponedjeljak njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, a britanski ministar obrane Ben Wallace je objavio da će Britanija poslati dodatnih 350 vojnika u Poljsku.

"Njemačka šalje 350 dodatnih vojnika u borbenu skupinu u Litvi", izjavila je Lambrecht, dodavši da Njemačka "tako pojačava svoj doprinos snagama na istočnome krilu NATO-a i svojim saveznicima šalje jasan signal o svojoj odlučnosti" te im poručuje da "mogu računati" na Njemačku.

Kancelar Olaf Scholz upozorio je u nedjelju da je Njemačka spremna poslati dodatne trupe u baltičke zemlje.

Njemačka predvodi operaciju NATO-a u Litvi, gdje je raspoređeno 500 njemačkih vojnika.

Ova je vijest uslijedila usred sve veće bojazni da se Rusija sprema za invaziju na Ukrajinu, dok Zapad optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da je na granici između dviju zemalja nagomilao više od 100.000 vojnika.

Rusija čitavo vrijeme negira planove o invaziji na Ukrajinu, no od Zapada je zatražila velika sigurnosna jamstva, uključujući i ono da se Ukrajini nikada ne dopusti da se pridruži NATO-u.

Scholz u ponedjeljak boravi u Washingtonu gdje se prvi put sastaje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Ovaj će se tjedan u Berlinu sastati i s čelnicima baltičkih država, a sljedeći će tjedan otputovati u Ukrajinu i Rusiju.

I britanski ministar obrane Ben Wallace u ponedjeljak je najavio da Britanija šalje dodatnih 350 vojnika, ali u Poljsku .

Prošle je godine ta zemlja u Poljsku poslala 100 vojnika da bi joj pomogla u suočavanju s migrantskom krizom na granici s Bjelorusijom.

"Slanjem dodatnih 350 britanskih vojnika u Poljsku pokazujemo da možemo raditi zajedno te istodobno šaljemo snažan signal da Britanija i Poljska stoje rame uz rame", rekao je Wallace na konferenciji za novinare.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Svijet
 

Leteći automobil na telekomunikacijskom sajmu u Barceloni

Američka tvrtka Alef Aeronautics po prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil. “Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, rekao je šef tvrtke Jim Dukhovny

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.