Svijet

Inicijativa "Dosta je stožerokracije"

Počeo postupak provjere potpisa Mostovih referendumskih inicijativa

Ministarstvo je Vlada zadužila i da omogući promatranje postupka provjere broja potpisa birača od strane najmanje po dva predstavnika navedenih građanskih inicijativa


 
2 min
HINA
Nikola Grmoja i Marin Miletić iz Mosta/Foto: Facebook

Ministarstvo je Vlada zadužila i da omogući promatranje postupka provjere broja potpisa birača od strane najmanje po dva predstavnika navedenih građanskih inicijativa

Postupak provjere broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" počeo je u petak na Zagrebačkom velesajmu, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Promatranje postupka prema uputi resornog ministarstva omogućeno je promatračima građanskih inicijativa, parlamentarnim strankama, nevladinim udrugama registriranim u Hrvatskoj, udrugama s područja neovisnog promatranja izbornih postupaka, odnosno promicanja ljudskih i građanskih prava te Državnom izbornom povjerenstvu.

Sukladno uputi promatranje provjere potpisa bit će omogućeno samo prijavljenim promatračima, napominje resorno ministarstvo kojeg je Vlada zadužila za provjeru broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma.

Ministarstvo je Vlada zadužila i da omogući promatranje postupka provjere broja potpisa birača od strane najmanje po dva predstavnika navedenih građanskih inicijativa.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao 24. siječnja. Tvrde da imaju 410.533 potpisa za inicijativu Odlučujmo zajedno i 409.219 za inicijativu Dosta je!, što je više od potrebnih 368.867.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je sredinom prošlog tjedna da bi brojanje potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative moglo trajati od 15 do 30 dana te najavio da će saborska većina tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.