Svijet

INSTITUT IZ OSLA:

Polovina Ukrajinaca spremna je boriti se, pokazuje anketa

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens

Gotovo polovina Ukrajinaca od 18 do 55 godina spremna je izravno sudjelovati u borbama protiv ruske agresije, pokazuje anketa norveškog instituta koji je ocijenio da je motiviranost nevjerojatno visoka.

Oko 70 posto ispitanih muškaraca i oko 30 posto žena reklo je da je spremno boriti se, pokazuje anketa čije je rezultate objavio Institut za istraživanje mira u Oslu uz pomoć mjesne agencije za istraživanje javnog mišljenja Info Sapiens.

Potonja je ispitala više od 1.000 Ukrajinaca u dobi za mobilizaciju, sa zadaćom da izradi reprezentativan uzorak, unatoč teškoćama u provedbi ankete usred rata.

Ispitanici - muškarci i žene u jednakom omjeru - u trećem tjednu sukoba (od 9. do 12. ožujka) odgovarali su putem interneta o tome kako bi sudjelovali u ratu, birajući između četiri oblika pružanja otpora.

Za "pomoć u otporu izravnim sudjelovanjem u borbi na otvorenom terenu protiv ruskih i proruskih snaga", 49 posto ispitanika odgovorilo je da bi taj izbor bio za njih "veoma vjerojatan, umjereno vjerojatan ili prilično vjerojatan", navodi Institut.

Za "pomoć u otporu izravnim sudjelovanjem u borbama u rovovima ukrajinskih snaga", svi odgovori koji sugeriraju sudjelovanje čine gotovo 47 posto.

Tri četvrtine (75 posto) ispitanika spremno je priključiti se dragovoljcima "kako bi pomogli žrtvama rata, primjerice ranjenim civilima i vojnicima", a 80 posto kako bi "pomogli u otporu pružajući nevojnu potporu ukrajinskim snagama (u hrani, informacijama, streljivu...)", navodi Institut.

"Motiviranost ukrajinskog naroda da se bori protiv osvajača je nevjerojatna", ističe norveški institut u analizi ankete objavljenoj u subotu.

Nakon mjesec dana sukoba, otpor koji pruža Ukrajina iznenadio je mnoge vojne analitičare i čini se da je ruska ofenziva sada uvelike zaustavljena.

Anketa ujedno zaključuje da motiviranost za borbu raste u mjeri u kojoj su ispitanici izravno stradali u ruskim napadima.

"Odlučnost s kojom Ukrajinci ulaze u rat rast će razmjerno teroru kojemu su izloženi", ocijenio je suautor studije Henrikas Bartusevicius.


Nastavite čitati

Svijet
 

Tornado usmrtio više ljudi u Iowi

Gotovo cijela država Iowa bila je pod "posebno opasnom situacijom", prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je izdala nekoliko upozorenja na tornado. Međutim, najgore je stradao Greenfield, gradu od oko 2.000 ljudi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.