Svijet

OD T-55 do T-90

Rusija izgubila 3.000 tenkova u Ukrajini, oslanja se na stare zalihe

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1.750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4.000 ima uskladištenih, navodi se u izvješću IISS-a Military Balance


 
2 min
HINA

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1.750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4.000 ima uskladištenih, navodi se u izvješću IISS-a Military Balance

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3000 tenkova, ekvivalent cijelog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošije kvalitete na zalihi koje može godinama koristiti kao zamjenu, objavio je u utorak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem izvješću.

Ukrajina je također pretrpila goleme gubitke od invazije u veljači 2022., ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitetu naoružanja, ocjenjuje IISS.

"Moskva je pak u mogućnosti zamijeniti kvalitetu kvanitetom te je iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mjesečno", navodi se u izvješću.

Analitičari IISS-a ističu da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može izdržati barem tri i više godina velikih gubitaka i nadopunjavati tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošije kvalitete, neovisno o njezinim kapacitetima za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4000 ima uskladištenih, navodi se u izvješću IISS-a Military Balance.

Prema tom međunarodnom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, sa sjedištem u Londonu, stanje na bojištu u Ukrajini ukazuje na pat poziciju koja bi mogla potrajati cijelu 2024.

Ukrajina je ustrajna u nakani da izmori ruske snage uzduž 1.000 kilometara duge bojišnice te im zada maksimalne gubitke, a novi zapovjednik Oleksandr Sirski ne isključuje nove ofenzivne operacije.


Nastavite čitati

Svijet
 

Leteći automobil na telekomunikacijskom sajmu u Barceloni

Američka tvrtka Alef Aeronautics po prvi put javnosti je predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil. “Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, rekao je šef tvrtke Jim Dukhovny

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.