republika - dugi
Svijet

liječnici pred nemogućom dilemom

U Harkivu, kritično oboljeli od covida na milost i nemilost ruskih bombi

Pacijenti u kritičnom stanju, u regionalnoj bolnici za zarazne bolesti u Harkivu, ostaju u sobama. - Većina naših pacijenata neprekidno prima kisik. Ne možemo ih isključiti s kisika. Kada bismo ih spuštali u sklonište, oni bi umrli, rekao je ravnatelj bolnice Pavlo Nartov


 
2 min
HINA
EPA/VASILIY ZHLOBSKY

Pacijenti u kritičnom stanju, u regionalnoj bolnici za zarazne bolesti u Harkivu, ostaju u sobama. - Većina naših pacijenata neprekidno prima kisik. Ne možemo ih isključiti s kisika. Kada bismo ih spuštali u sklonište, oni bi umrli, rekao je ravnatelj bolnice Pavlo Nartov

U regionalnoj bolnici za zarazne bolesti u Harkivu, liječnici spuštaju u sklonište pacijente oboljele od covida-19 kada čuju sirene za uzbunu, ali ne i one koji su priključeni na kisik pa su upravo najranjiviji prepušteni na milost i nemilost ruskih bombi. 

"Pacijenti u kritičnom stanju ostaju u sobama. Kada bismo ih spuštali u sklonište, oni bi umrli", rekao je Pavlo Nartov, ravnatelj bolnice. 

"Većina naših pacijenata neprekidno prima kisik. Ne možemo ih isključiti s kisika", objasnio je.

Harkiv, drugi najveći grad na istoku Ukrajine, tjednima je izložen ruskim napadima što liječnike stavlja pred nemoguću dilemu.

Najmanje je 500 stanovnika poginulo od početka ruske agresije 24. veljače, objavila je pokrajinska služba za izvanredna stanja.

Više od 600 zgrada uništeno je u Harkivu, uključivo škole, dječje vrtiće, bolnice, rekao je u utorak gradonačelnik Ihor Terehov.

"Ruska vojska neprestano tuče ciljeve s kopna i iz zraka" rekao je.

Covid bolnica za sad je pošteđena, rekao je Nartov.

"Stane je teško i napeto. Kao što možete vidjeti ljudi su bolesni, prozori zastrti, bombardira se od jutra do večeri. Hvala Bogu, naša bolnica još nije pogođena".

Druge civilne zgrade nisu pošteđene pa ni ona u kojoj živi Natalija Titarenko, zaposlenica bolnice. Pogođena je i zgrada u kojoj živi njezina sestra.

"Neprestano su tukli tri dana, vrlo snažno", rekla je Titarenko.

Rusija tvrdi da ne gađa civile i kaže da u Ukrajini obavlja "posebnu vojnu operaciju" u svrhu demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

Takve optužbe odbacuju i Ukrajina i Zapad kao neosnovanu izliku ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju na demokratsku zemlju od 44 milijuna ljudi. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.