Svijet

UAE se suzdržao od osude invazije

U strahu od sankcija Zapada, imućni Rusi prebacuju novac u - Dubai

Odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzmu stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran * Ruski pojedinci i tvrtke raspituje se kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzmu stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran * Ruski pojedinci i tvrtke raspituje se kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva

Imućni Rusi zaokupljeni su prebacivanjem barem dijela svog bogatstva iz Europe u Dubai kako bi zaštitili svoju imovinu od sve strožih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, doznaje se danas iz financijskih i pravnih izvora.

Dubai, financijsko i poslovno središte poznato po odsustvu stroge regulative, već je dugo poznat kao magnet za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da zauzme stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran.

UAE se prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a suzdržao od osude ruske invazije na Ukrajinu.

Emirati, koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad niti je središnja banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i europskih saveznika.

"UAE je zgodno mjesto (za biznis) - udaljen tek nekoliko sati leta i bez regulatora koji je u dosluhu sa zapadnim regulatornim tijelima", rekao je investicijski menadžer.

Ruski klijenti s računima u privatnim bankama, otkrio je jedan bankar, otvaraju račune u područnom uredu iste banke u UAE-u, dok neki drugi otvaraju račune u lokalnim bankama.

Također nastoje novac uložiti u, primjerice, nekretnine, te fondove koji ne otkrivaju informacije o vlasništvu.

Dubai je i vrlo popularno turističko odredište za Ruse već dugi niz godina i na samom je vrhu po broju posjeta i broju kupaca nekretnina.

UAE je 2018. uveo program "zlatnih" viza koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka.

Ured za medije, ministarstvo vanjskih poslova i središnja banka UAE-a nisu odgovorili na upit koliko ruskog novca se trenutno slijeva u Dubai.

Za sada nema nikakvih indikacija da bi se rusko bogatstvo koje priteče u Dubai moglo naći na udaru sankcija Zapada, no, tvrdi neki bankari, postoji rizik da se institucijama koje primaju ruski novac sroza ugled, posebice nakon što su brojne multinacionalne tvrtke prekinule veze s Moskvom.

Imućni Rusi koji su trenutno u Londonu i Švicarskoj, pokušavaju prebaciti svoje bogatstvo na sigurno, rekao je bankar u velikoj švicarskoj privatnoj banci.

Potvrdio je to i odvjetnik u Dubaiju koji je rekao da je njegova tvrtka primila upite ruskih pojedinaca i tvrtki kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva


Nastavite čitati

Pula
 

Pulu posjetilo pedesetak djece iz Ukrajine

Djeca iz Ukrajine u pratnji odgojitelja stigla su iz Lavova, Kijeva, Harkova, Zakarpatje i Luganske oblasti te ostalih područja, a pripremljen im je sadržajan edukativni i zabavni program boravka prilagođen njihovom uzrastu

Svijet
 

DOKUMENTARAC PULSKIH AUTORA DANAS NA HTV-U U potrazi za zlatom vremena - Slavko Kopač

Dokmentarac nastao u produkciji Techno Media Grupe (Istra24) i Udruge ArtRencontre večeras ima premijeru na Hrvatskoj televiziji. Cjelokupni autorski tim dolazi iz Pule: redatelj i scenarist je Dražen Majić, direktor fotografije Goran Legović, dok montažu potpisuje Renata Boljun. Producenti su Dražen Majić i Maja Ivić dok je supervizorica cijelog projekta Tamara Floričić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.