Svijet

UAE se suzdržao od osude invazije

U strahu od sankcija Zapada, imućni Rusi prebacuju novac u - Dubai

Odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzmu stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran * Ruski pojedinci i tvrtke raspituje se kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva


 
2 min
HINA
Foto: Hina

Odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzmu stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran * Ruski pojedinci i tvrtke raspituje se kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva

Imućni Rusi zaokupljeni su prebacivanjem barem dijela svog bogatstva iz Europe u Dubai kako bi zaštitili svoju imovinu od sve strožih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, doznaje se danas iz financijskih i pravnih izvora.

Dubai, financijsko i poslovno središte poznato po odsustvu stroge regulative, već je dugo poznat kao magnet za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da zauzme stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran.

UAE se prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a suzdržao od osude ruske invazije na Ukrajinu.

Emirati, koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad niti je središnja banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i europskih saveznika.

"UAE je zgodno mjesto (za biznis) - udaljen tek nekoliko sati leta i bez regulatora koji je u dosluhu sa zapadnim regulatornim tijelima", rekao je investicijski menadžer.

Ruski klijenti s računima u privatnim bankama, otkrio je jedan bankar, otvaraju račune u područnom uredu iste banke u UAE-u, dok neki drugi otvaraju račune u lokalnim bankama.

Također nastoje novac uložiti u, primjerice, nekretnine, te fondove koji ne otkrivaju informacije o vlasništvu.

Dubai je i vrlo popularno turističko odredište za Ruse već dugi niz godina i na samom je vrhu po broju posjeta i broju kupaca nekretnina.

UAE je 2018. uveo program "zlatnih" viza koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka.

Ured za medije, ministarstvo vanjskih poslova i središnja banka UAE-a nisu odgovorili na upit koliko ruskog novca se trenutno slijeva u Dubai.

Za sada nema nikakvih indikacija da bi se rusko bogatstvo koje priteče u Dubai moglo naći na udaru sankcija Zapada, no, tvrdi neki bankari, postoji rizik da se institucijama koje primaju ruski novac sroza ugled, posebice nakon što su brojne multinacionalne tvrtke prekinule veze s Moskvom.

Imućni Rusi koji su trenutno u Londonu i Švicarskoj, pokušavaju prebaciti svoje bogatstvo na sigurno, rekao je bankar u velikoj švicarskoj privatnoj banci.

Potvrdio je to i odvjetnik u Dubaiju koji je rekao da je njegova tvrtka primila upite ruskih pojedinaca i tvrtki kako brzo mogu prebaciti "značajna sredstva" vrijedna više stotina milijuna dolara u tu arapsku državu Perzijskog zaljeva


Nastavite čitati

Svijet
 

Čelnik francuskih socijalista: Ljevica će složiti vladu, ali ne ovaj tjedan

„Ništa se neće dogoditi prije 18. srpnja”, rekao je Olivier Faure za televiziju France 2, referirajući se na datum prve sjednice novog saziva Narodne skupštine. Nova popularna fronta (NFP), nabrzinu sastavljena stranačka koalicija od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno lijeve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Jean-Luca Mélenchona, pobijedila je na izborima ranije ovaj mjesec, no nema većinu za samostalno vladanje

Svijet
 

Biden pozvao Amerikance da smire strasti nakon atentata na Trumpa

Pucanje na Trumpa “poziva sve nas da se odmaknemo”, rekao je Biden u obraćanju kraćem od sedam minuta. Srećom, Trump nije ozbiljno ozlijeđen, rekao je. “Ne možemo dopustiti da se ovo nasilje normalizira. Politička retorika u ovoj zemlji postala je vrlo užarena. Vrijeme je da se smiri", rekao je. "Svi imamo odgovornost da to učinimo."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.