Svijet

na konferenciji i dva hrvatska studenta

Verhofstadt o budućnosti EU: 'Ispoštovat ćemo zaključke građana'

U panelu Konferencije o budućnosti Europi u Varšavi sudjeluje i dvoje studenata iz Hrvatske, Mateja Lisak i Ivan Begić. Potonji 24-godišnji student socijalnog rada iz Grubišnog Polja, rekao je da je sumnjao da će institucije EU-u uvažiti njihove preporuke, no da sada ima dojam da EU "zaista želi čuti mišljenje građana"


 
4 min
HINA
Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Konferencije o budućnosti Europe

U panelu Konferencije o budućnosti Europi u Varšavi sudjeluje i dvoje studenata iz Hrvatske, Mateja Lisak i Ivan Begić. Potonji 24-godišnji student socijalnog rada iz Grubišnog Polja, rekao je da je sumnjao da će institucije EU-u uvažiti njihove preporuke, no da sada ima dojam da EU "zaista želi čuti mišljenje građana"

EU će ispoštovati zaključke građana iznesene na Konferencije o budućnosti Europe, poručio je u subotu u Varšavi Guy Verhofstadt, njezin supredsjedatelj.

Konferenciju o budućnosti Europe u proljeće prošle godine pokrenuli su Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a kako bi Europsku uniju približile građanima, saslušale njihove želje i očekivanja, te se u konačnici vodile njihovim preporukama u oblikovanju europskih politika.

"Mislim da će jedinstvenost ovog procesa, aktivno sudjelovanje i način rada stvoriti takva očekivanja i pritisak da će institucijama biti vrlo teško zanemariti preporuke koje će dobiti s Konferencije o budućnosti Europe", rekao je novinarima u kampusu Europskog koledža u Varšavi Guy Verhofstadt, belgijski političar i bivši lider Saveza liberala i demokrata Europe (ALDE).

"Svakako će biti potreban i pritisak da se preporuke provedu u djelo, jer se u politici nešto napisano ne pretvara automatski u djelo", priznao je Verhofstadt, no dodao je da su "veliki izgledi" da će one biti ispoštivane.

Verhofstadt supredsjeda Konferencijom u ime Europskog parlamenta.

Između izvršne vlasti i parlamenata uobičajeno postoje napetosti i želja da se ogluši na zahtjeve, no "to će biti jako teško u ovom slučaju", protumačio je belgijiski eurozastupnik iz redova liberala.

"Što će reći članica Unije koja ne želi provesti preporuke? Hoće li reći: 'Ma, to samo traže naši građani?", upitao je. "To će teško moći učiniti".

Nasumično odabranih 200 građana

Nešto manje od 200 nasumično odabranih građana iz svih članica EU-a u petak su u Varšavi počeli pripremati svoje završne preporuke institucijama EU-a za europske politike u području zdravstva, zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Pored panela posvećenog zdravlju i okolišu, građani svoje preporuke pripremaju u okviru još tri panela od kojih jedan zahvaća široko područje od gospodarstva, obrazovanja, kulture, mladih, sporta i digitalne transformacije, dok se druga dva se bave europskom demokracijom i ulogom EU-a u svijetu i migracijama.

U panelu Konferencije o budućnosti Europi koji se ovoga vikenda održava u Varšavi sudjeluje i dvoje studenata iz Hrvatske, Mateja Lisak i Ivan Begić.

Begić, 24-godišnji student socijalnog rada iz Grubišnog Polja, rekao je da je, kao i mnogi drugi sudionici, sumnjao da će institucije EU-u uvažiti njihove preporuke, no da sada ima dojam da EU "zaista želi čuti mišljenje građana".

Ivo Raso, 33-godišnji Talijan koji s hrvatskim studentima surađuje u skupini posvećenoj zdravstvenim politikama Unije, kaže kako bi ga istinski razočaralo da EU ne uvaži njihove preporuke.

"Ako se naše preporuke na kraju ne usvoje, bilo bi to veliko razočarenje. Mi smo ovdje uložili svoje vrijeme i rad, i to je nešto u što sada vjerujem. Kada bi neke, ne kažem sve, bile ostvarene to bi već bilo veliko postignuće", prokomentirao je Raso za Hinu.

Građanima prva i zadnja riječ

Verhofstadt je najavio da će se ovakva komunikacija s građanima nastaviti i po okončanju Konferencije. Istaknuo je da ovaj proces pokazao da se građani žele uključiti u kreiranje europske politike iako više od 90 posto sudionika nije imalo doticaja s politikom i Europskom unijom, niti je mnogo znalo o njoj.

"Političari i novinari skloni su kategorizirati ljude, dijeliti ih na euroskeptike, proeuropejce, eurorealiste i ostale, no konferencija je pokazala da to ne odgovara stvarnosti već da ljudi imaju velika očekivanja od Unije ali i da su kritični prema njoj", ocijenio je Verhofstadt.

Proces je postavljen tako da su građani imali prvu riječ i imat će zadnju, naglasio je.  Najavio je i da će naredne dvije plenarne sjednice s građanima bit će dramatično drugačije jer će biti konkretnije i temeljiti se na preporukama njihovih panela, najavio je Verhofstadt. Ova konferencija nije instrument propagande EU-a, ustvrdio je. Srž su konkretne preporuke građana o kojima će se raspravljati na plenarnim sjednicama Konferencije, zaključio je.


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.