Svijet

arheološka istraživanja

Životinjske kosti, grickalice starih Rimljana pronađene u Koloseju

Jednogodišnje proučavanja drenažnog sustava ispod Koloseja otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerojatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi


 
1 min
HINA
Pixabay

Jednogodišnje proučavanja drenažnog sustava ispod Koloseja otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerojatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi

Jednogodišnje proučavanja drenažnog sustava ispod Koloseja otkrilo je fragmente kostiju medvjeda i velikih mačaka, vjerojatno korištenih za borbu ili kao plijen u igri lova u drevnoj rimskoj areni, rekli su arheolozi.

Ostala otkrića uključuju više od 50 brončanih novčića iz kasnog rimskog razdoblja, kao i srebrni novčić iz oko 170.-171. godine nove ere u spomen na 10 godina vladavine cara Marka Aurelija, dodali su u priopćenju  objavljenom u četvrtak.

Sjemenke voća kao što su smokve, grožđe i dinje, kao i tragovi maslina i orašastih plodova - za koje se smatra da ukazuju na ono što su gledatelji grickali tijekom predstava - također su pronađeni u 2000 godina starom kamenom amfiteatru.

Studija, koja je započela u siječnju, uključivala je čišćenje oko 70 metara odvoda i kanalizacije ispod Koloseja i smatra se da baca svjetlo na njegove kasnije godine prije nego što se prestao koristiti oko 523. godine.

Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Koloseja, rekla je da otkrića "produbljuju naše razumijevanje iskustva i navika onih koji su dolazili na ovo mjesto tijekom dugih dana posvećenih spektaklima".


Nastavite čitati

Svijet
 

Od sutra možemo do prvih eurokovanica

Početni paket  će sadržavati 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna * Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023., moći će nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji", podsjeća se u priopćenju središnje banke. 

Svijet
 

Američki Senat usvojio prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove

"Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira tko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom", rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer * U Sjedinjenim Državama živi oko 568.000 vjenčanih istospolnih parova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.