Život

NA NARODNOM TRGU U PAZINU

AKCIJA 'SAVE YOUR SKIN' Za dan obavljeno 189 dermatoloških pregleda i otkrivena 4 sumnjiva madeža

Ovakve javno-zdravstvene akcije osmišljene su da se ljude pregleda, ali i osvijesti, jer na pregledu dobivaju i upute o tome kako se štititi od sunca, kako raditi samopreglede i šta gledati na svojoj koži. Porazno je da je Hrvatska na četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma u Evropi, a incidencija je u posljednje dvije godine narasla 3,5 posto, rekla nam je dr. Larisa Prpić Massari


 
2 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ovakve javno-zdravstvene akcije osmišljene su da se ljude pregleda, ali i osvijesti, jer na pregledu dobivaju i upute o tome kako se štititi od sunca, kako raditi samopreglede i šta gledati na svojoj koži. Porazno je da je Hrvatska na četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma u Evropi, a incidencija je u posljednje dvije godine narasla 3,5 posto, rekla nam je dr. Larisa Prpić Massari

Građani Pazina jučer su jučer, u sklopu akcije #Save Your Skin (Sačuvaj svoju kožu), imali priliku obaviti besplatni pregled madeža u pokretnoj ambulanti na Trgu slobode. Ovu akciju koja obuhvaća gradove Pazin, Vukovar, Gospić, Zagreb i Imotski, organiziraju Hrvatsko dermatovenerološko društvo, Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju i tvrtka La Roche Posay, kako bi važan pregled kože omogućili građanima koji imaju otežan pristup specijalističkim ambulantama.

Gradovi poput Pazina, Imotskog i Gospića nemaju dermatološku ambulantu i građani su orijentirani na udaljene regionalne centre, dok je u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji zaposlen tek jedan dermatolog, objasnila nam je liječnica objasnila nam je dr. Larisa Prpić Massari s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Dr. Larisa Prpić Massari

Vidljiv i izlječiv

- Melanom je najmaligniji tumor kože, a ujedno i najmaligniji tumor općenito. Zbog toga je izuzetno bitno kožu pregledavati redovito i rano detektirati melanom jer, kada se rano otkrije, on je izlječiv. Mi uvijek volimo reći pacijentima da se svakako treba kontrolirati kod dermatologa, ali ujedno raditi i samopreglede. Dakle, svatko od nas bi trebao svakih mjesec ili dva pregledati svoju kožu. Ako se primijeti promjena u pigmentaciji kože, uoči da madež mijenja boju, da crni ili gubi pigment, da se postojeća promjena dodatno mijenja ili se pojavila neka nova promjena, potrebno se je obratiti svom liječniku koji će procijeniti je li potrebno da madež pregleda i dermatolog.

S obzirom na to da je melanom vidljiv i izlječiv u 99 posto slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme, akcija #Save Your Skin važna je i zbog toga što građane educira i o načinu samopregleda i osnovnim informacijama vezanim za ovu bolest.

Broj oboljelih u porastu

- Ovakve javno-zdravstvene akcije osmišljene su da se ljude pregleda, ali i osvijesti, jer na pregledu dobivaju i upute o tome kako se štititi od sunca, kako raditi samopreglede i šta gledati na svojoj koži. Osim toga saznaju više i o incidenciji, što je vrlo bitno. Naime, porazno je da je Hrvatska na četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma u Evropi, a incidencija je u posljednje dvije godine narasla 3,5 posto, objašnjava nam dr. Prpić Massari.

Veću pojavnost bolesti u posljednjim godinama liječnici, prema dr. Prpić Massari, tumače jačanjem utjecaja sunca, izazvanim klimatskim promjenama i stanjivanjem ozonskog omotača. Iz ovog je razloga, rekla nam je, uvijek preporučljivo koristiti sredstva za zaštitu od sunčevih zraka s najvećim zaštitnim faktorom 50+.

Tijekom jučerašnjeg dana, u Pazinu je obavljeno 189 pregleda i evidentirana su 4 suspektna madeža.

Akcija prošle godine nije održana u Pazinu, ali je na razini države u sklopu „Save Your Skin“ projekta tijekom 2022. godine obavljeno 811 pregleda na kojima je otkriveno 25 suspektnih madeža, a od početka ove godine u Zagrebu je već pregledano 372 građana i 14 je madeža zahtijevalo daljnju medicinsku obradu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.