Život

ZA SVAKU POHVALU

BRAVO EMA I DIEGO! Šestaši iz škole Kaštanjer pronašli snop novčanica, javili policajcu, a on ih pohvalio u školi. Policajac Šime Matak:' Ova su djeca moji junaci dana'

Danas smo nažalost većinom fokusirani na loše vijesti, pokude i primjere lošeg ponašanja, dok se primjerne i dobre stvari premalo ističu i uzimamo ih zdravo za gotovo. Mišljenja sam da upravo takve stvari treba isticati, ukazivati na njih i poticati ih. Ovo je  jedna pozitivna priča o Emi i Diegu, dvoje primjerne i poštene djece koji su svojim primjerom pokazali dobar kućni i školski odgoj, ispričao nam je policajac Šime Matak


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Danas smo nažalost većinom fokusirani na loše vijesti, pokude i primjere lošeg ponašanja, dok se primjerne i dobre stvari premalo ističu i uzimamo ih zdravo za gotovo. Mišljenja sam da upravo takve stvari treba isticati, ukazivati na njih i poticati ih. Ovo je  jedna pozitivna priča o Emi i Diegu, dvoje primjerne i poštene djece koji su svojim primjerom pokazali dobar kućni i školski odgoj, ispričao nam je policajac Šime Matak

Možda ste se s nekad i sami našli u situaciji da na ulici, parku, plaži, pronađete izgubljeni novac. Pitanje je kako bi tada postupili, pogotovo kada vam se na pladnju nudi 180 izgubljenih eura. Bi li novac zadržali ili bi pokušali doći do vlasnika? Dileme za šestaše iz osnovne škole Kaštanjer Emu Hrgović i Diega Pastorčića nije bilo. 

Pred nekoliko dana u Šijani pronašli su snop novčanica. Prebrajali su novac i odmah shvatili da se radi o pristojnoj svoti. A onda je u priču sasvim slučajno ušao i jedan policajac.

Ema i Diego nisu dvojili. Novac su uzeli i odmah ga predali policajcu kojeg su slučajno sreli u blizini. Nekako se sve poklopilo. Policajac Šime Matak vraćao se s posla i bio je u uniformi, pa im se učinilo logično prvo se obratiti baš njemu.

- Ni trenutka nismo pomislili zadržati novac, jer za ovo netko jako puno treba raditi, kažu nam Ema i Diego.

- Bili smo u Šijani u parku. Ema je prva primjetila da je novac na podu. Stajali smo tamo možda dvije minute i razmišljali što napraviti jer možda se pojavi vlasnik. Taman je u tom trenutku prolazio policajac. Ema je otrčala do njega i rekla mu što smo našli, priča nam Diego.

Policajac je na papirić zapisao svoj broj telefona i rekao da kratku obavijest s njegovim brojem odnesu u zgradu jer je pretpostavio da je novac izgubio netko od stanara.

- Tih 180 eura je nekadašnjih 1.300 kuna i to nije malo. Ono što nije moje, nikad ne uzimam, tako sam odgojena. Roditelji su bili ponosni kada smo im ispričali što se dogodilo. Da smo uzeli novac, osjećala bih se jako loše jer to nisu moji novci i netko je to zaradio, kaže nam Ema, a s njom se slaže i Diego.

No policajac Šime Matak  odlučio je o svemu obavijestiti Osnovnu školu Kaštanjer kako bi pohvalio učenike. Napisao je mail ravnateljici i kratko opisao događaj.

Kaže nam da ova djeca zaslužuju da ih se pohvali te da svi kao društvo možemo biti ponosni na njih.

- Novac su pronašli na jednom puteljku i pretpostavio sam da ga je izgubio netko od stanara iz zgrade u blizini. Upravo u to vrijeme vraćao sam se s posla i sa sinom sam bio pred ulazom u zgradu u Ulici J. Žakna. Ema i Diego su, vidjevši mene u policijskoj odori, bez oklijevanja prišli i rekli što su pronašli. Porazgovarao sam sa njima i odlučili smo se potruditi oko pronalaska vlasnika. Napisao sam poruku na listu papira i zamolio ih da poruku odnesu u zgradu u Divkovićevoj ulici. Naravno, ostavio sam svoj broj mobitela i uzeo Emin broj. Obećao sam djeci da ću vlasniku predložiti da ih nekako nagradi, u najmanju ruku da im se zahvali na poštenju. Novac su djeca predala meni, a na poruci nije pisao iznos niti apoeni novčanica (9 x 20 eura). Nije prošlo dugo vremena i javio mi se vlasnik koji je u razgovoru potvrdio iznos i apoene novčanica. Našli smo se ispred zgrade, predao sam mu novac i nazvao Emin broj mobitela. Vlasnik im se zahvalio, upitao ih gdje su i rekao je da ih želi počastiti nečim. Kasnije sam saznao da ih je nagradio s 20 eura, priča nam policajac Šime Matak.

Policajac je u pismu školi naveo kako je svrha njegovog obraćanja pohvala odgovornog i poštenog postupka učenika Eme i Diega.

- Danas smo nažalost većinom fokusirani na loše vijesti, pokude i primjere lošeg ponašanja, dok se primjerne i dobre stvari premalo ističu i uzimamo ih zdravo za gotovo. Mišljenja sam da upravo takve stvari treba isticati, ukazivati na njih i poticati ih. Ovo je jedna pozitivna priča o Emi i Diegu, dvoje poštene djece koji su svojim primjerom pokazali dobar kućni i školski odgoj. Osobno me jako veseli što sam ih upoznao i ovom prilikom im se želim zahvaliti što su mi uljepšali dan. Vjerujem da oni u niti jednom trenutku nisu posumnjali u ispravnost svog postupka. Mišljenja sam da ovaj njihov postupak treba isticati kao primjer i to je i bila svrha što sam o svemu obavijestio školu, ispričao nam je policajac Šime Matak.

Policajac Šime Matak

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.