Život

U NEDJELJU, 11. KOLOVOZA

ČA RIBARI ZNAJU Fažanski izazov u mreži jedne tradicije

Kako filetirati i zatim marinirati sardelu u limunovom soku naučit će vas nona Marina, a kako pak dobro posoliti i ispravno posložiti sardele u važ pokazat će vam nona Luciana * Jednom kad se spusti noć nad fažansku rivu trebate se okušati i u ribolovu pod feralima


 
3 min
PROMO
foto: TZ FAŽANA

Kako filetirati i zatim marinirati sardelu u limunovom soku naučit će vas nona Marina, a kako pak dobro posoliti i ispravno posložiti sardele u važ pokazat će vam nona Luciana * Jednom kad se spusti noć nad fažansku rivu trebate se okušati i u ribolovu pod feralima

Fažana nije samo gradić uz more, već i mjesto koje živi od mora. I dok glavno mjesto na fažanskom stolu zauzima sardela, na fažanskoj rivi to je ribarenje. Sačuvati od zaborava mnoge ribarske vještine, ali i prenijeti ih na mlade naraštaje zadatak je koji su najiskusniji fažanski ribari preuzeli na sebe i s puno ljubavi i umijeća uče nove naraštaje kako vezivati morske čvorove, puniti igle, krpati i plesti mreže, veslati batanom…

foto: TZ FAŽANA

Nekada su se mreže plele ručno od pamuka. Koristila se igla od drveta kojom se provlačio konac oko drvene špule, koja je označavala veličinu oka. Na gornji i donji kraj mreže provlačio se konop na koji se na jednu stranu zbog plutanja mreže pričvrstilo pluto, a na drugu, da bi mreža potonula olovo. I dok barba Anđelo plete mrežu, a barba Nini je krpa, zadatak izgleda sasvim jednostavno dok i se i sami ne okušate u poslu i shvatite koliko je vještine u njihovim prstima.

foto: TZ FAŽANA

Batana je oduvijek bila bitna za fažanske ribare. To tradicijsko drveno plovilo ravna dna, plitkog gaza rijetko je duže od 5 metara. Fažanske batane nekad su imale  karakteristično oslikana jedra, tj. pri vrhu je svaka obitelj ucrtavala svoj znak po kojem se već iz daleka znalo koja se batana vraća kući.

foto: TZ FAŽANA

Na batani je uvijek bilo sidro s četiri kraka koje je služilo i za sakupljanje mreža, štap s kukom koja se izbacivala u more da bi smanjila bočno kretanje, drveni kabao – buiol sa spužvom za pranje mosta, drvena lopata za izbacivanje vode iz lađe - siesula, vrše – nase, osti – fusine, parangali – parangalai, panule – panule, pušće za ulov liganja i sipa, a kako se što zove i čemu služi objasnit će vam barba Valente.

foto: TZ FAŽANA

U Fažani možete naučiti veslati uz budno oko i snažne ruke barba Emiliana, a kako se batana pravilno veže pokazat će vam barba Piton. Ne postoji mornarski čvor koji on ne zna svezati, a ako ga pitate i malo poezije će vam izrecitirati.

foto: TZ FAŽANA

Kako filetirati i zatim marinirati sardelu u limunovom soku naučit će vas nona Marina, a kako pak dobro posoliti i ispravno posložiti sardele u važ pokazat će vam nona Luciana. Pitate li ih i koji recept sa sardelama, rado će s vama podijeliti savjete kako najbolje napraviti slane sardele s pasuticama ili pak sardele na savor.

foto: TZ FAŽANA

Jednom kad se spusti noć nad fažansku rivu treba se okušati i u ribolovu pod feralima. Pod budnim okom PŠRD Sardela i svjetlima ferala okušajte se u ovoj posebnoj tehnici i naučite zašto je Otkriće lova plave ribe pomoću umjetnog svijetla napravilo je revoluciju u izlovu sardele i ostale sitne plave ribe.

foto: TZ FAŽANA

Ribari i ribarenje inspiracija su i lutkarske radionice i predstave za naše najmlađe posjetitelje, a uz pomoć raznih materijala, ljepila i škara, svakoj lutkici mogu podariti osobnost i poigrati se u malom teatru.

foto: TZ FAŽANA

Klapa Intriga, Erik Balija, te Irena i Mauro Giorgi Acoustic, upotpunit će  ugodnu atmosferu fažanske rive.

foto: TZ FAŽANA

U nedjelju, 11. kolovoza uronite u autentični svijet fažanskog ribarskog života.

PROGRAM

8:00

Turnir u pecanju

20:00

Vremenska kapsula ribarske tradicije
Radionice Male ribarske akademije Sardela
Lutkarska predstava i radionica za djecu
Izložba maketa starih brodova Vladimira Milohanovića

21:00 Ribolov pod feralima

Glazbeni program: Klapa Intriga i Erik Balija, Irena i Mauro Giorgi Acoustic


Nastavite čitati

Istra
 

BUZET USKORO EPICENTAR AUTO SVIJETA Dolazi više od 200 natjecatelja iz više od 15 zemalja, u tri dana 20 tisuća posjetitelja!

Prosječna dnevna potrošnja posjetitelja kreće se od 100 do 150 eura, što ukupno predstavlja više od 1,5 milijuna eura izravne potrošnje kroz smještaj, ugostiteljstvo, trgovinu, gorivo i lokalne proizvode. Uz to, manifestacija okuplja više od 250 ljudi u organizaciji, a medijski doseg – od HRT-a do specijaliziranih auto-moto portala u Europi s više od 50 aktivnih medijskih kuća na stazi – dodatno gradi prepoznatljivost Buzeta i Istre kao destinacije aktivnog i sportskog turizma *  U Buzet dolaze najbolji vozači iz cijele Europe s automobilima vrhunskih performansi. Buzetske dane posebnima čini i publika uz stazu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.