Fažana nije samo gradić uz more, već i mjesto koje živi od mora. I dok glavno mjesto na fažanskom stolu zauzima sardela, na fažanskoj rivi to je ribarenje. Sačuvati od zaborava mnoge ribarske vještine, ali i prenijeti ih na mlade naraštaje zadatak je koji su najiskusniji fažanski ribari preuzeli na sebe i s puno ljubavi i umijeća uče nove naraštaje kako vezivati morske čvorove, puniti igle, krpati i plesti mreže, veslati batanom…

foto: TZ FAŽANA
Nekada su se mreže plele ručno od pamuka. Koristila se igla od drveta kojom se provlačio konac oko drvene špule, koja je označavala veličinu oka. Na gornji i donji kraj mreže provlačio se konop na koji se na jednu stranu zbog plutanja mreže pričvrstilo pluto, a na drugu, da bi mreža potonula olovo. I dok barba Anđelo plete mrežu, a barba Nini je krpa, zadatak izgleda sasvim jednostavno dok i se i sami ne okušate u poslu i shvatite koliko je vještine u njihovim prstima.

foto: TZ FAŽANA
Batana je oduvijek bila bitna za fažanske ribare. To tradicijsko drveno plovilo ravna dna, plitkog gaza rijetko je duže od 5 metara. Fažanske batane nekad su imale karakteristično oslikana jedra, tj. pri vrhu je svaka obitelj ucrtavala svoj znak po kojem se već iz daleka znalo koja se batana vraća kući.

foto: TZ FAŽANA
Na batani je uvijek bilo sidro s četiri kraka koje je služilo i za sakupljanje mreža, štap s kukom koja se izbacivala u more da bi smanjila bočno kretanje, drveni kabao – buiol sa spužvom za pranje mosta, drvena lopata za izbacivanje vode iz lađe - siesula, vrše – nase, osti – fusine, parangali – parangalai, panule – panule, pušće za ulov liganja i sipa, a kako se što zove i čemu služi objasnit će vam barba Valente.

foto: TZ FAŽANA
U Fažani možete naučiti veslati uz budno oko i snažne ruke barba Emiliana, a kako se batana pravilno veže pokazat će vam barba Piton. Ne postoji mornarski čvor koji on ne zna svezati, a ako ga pitate i malo poezije će vam izrecitirati.

foto: TZ FAŽANA
Kako filetirati i zatim marinirati sardelu u limunovom soku naučit će vas nona Marina, a kako pak dobro posoliti i ispravno posložiti sardele u važ pokazat će vam nona Luciana. Pitate li ih i koji recept sa sardelama, rado će s vama podijeliti savjete kako najbolje napraviti slane sardele s pasuticama ili pak sardele na savor.

foto: TZ FAŽANA
Jednom kad se spusti noć nad fažansku rivu treba se okušati i u ribolovu pod feralima. Pod budnim okom PŠRD Sardela i svjetlima ferala okušajte se u ovoj posebnoj tehnici i naučite zašto je Otkriće lova plave ribe pomoću umjetnog svijetla napravilo je revoluciju u izlovu sardele i ostale sitne plave ribe.

foto: TZ FAŽANA
Ribari i ribarenje inspiracija su i lutkarske radionice i predstave za naše najmlađe posjetitelje, a uz pomoć raznih materijala, ljepila i škara, svakoj lutkici mogu podariti osobnost i poigrati se u malom teatru.

foto: TZ FAŽANA
Klapa Intriga, Erik Balija, te Irena i Mauro Giorgi Acoustic, upotpunit će ugodnu atmosferu fažanske rive.

foto: TZ FAŽANA
U nedjelju, 11. kolovoza uronite u autentični svijet fažanskog ribarskog života.
PROGRAM
8:00
Turnir u pecanju
20:00
Vremenska kapsula ribarske tradicije
Radionice Male ribarske akademije Sardela
Lutkarska predstava i radionica za djecu
Izložba maketa starih brodova Vladimira Milohanovića
21:00 Ribolov pod feralima
Glazbeni program: Klapa Intriga i Erik Balija, Irena i Mauro Giorgi Acoustic