Život

NIJE DOBRO

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija

Čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, pa će u nedjelju u sklopu nacionalne kampanje "Znaš li svoj broj?", koja promiče važnost ranog otkrivanja visokog kolesterola i prevencije kardiovaskularnih bolesti, djeca kroz utrku u centru Zagreba učiti o važnosti brige za zdravlje.

Prošlogodišnji pilot projekt probira na povišene vrijednosti ukupnog kolesterola prilikom obaveznog pregleda djece pri upisu u prvi razred pokazao je da čak 10 posto prvašića ima povišeni kolesterol, a liječnici su složni da je to izravna posljedica nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti. 

Kolesterol je često povišen zbog pretilosti - Hrvatska je druga najdeblja nacija u EU. Zbog nedostatka simptoma većina niti ne zna da je u riziku, tako da pravovremena dijagnoza, zdrav način života i usvajanje zdravih navika od najranije dobi mogu značajno smanjiti rizik od komplikacija.

Stoga se radi podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja zdravstvenih rizika danas organizira simboličnu dječja utrka od 300 metara na Trgu bana Jelačića pod nazivom "Trk! Za zdravlje!". Start je u podne, a program počinje u 10 sati zabavnim aktivnostima i nastupom mladog hrvatskog blues glazbenika Odina.

"Neka naši najmlađi od najranije dobi krenu brinuti za svoje zdravlje i potaknu svoje roditelje, djedove i bake na redovite kontrole kod liječnika jer osobe koje su dugotrajno izložene povišenim vrijednostima LDL kolesterola i povišenog tlaka imaju značajno veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostatka populacije", istaknuo je pročelnik Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb i dopredsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora Ivan Pećin.

Šokantno je, kaže, što je lani gotovo svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana upravo neprepoznatim i nekontroliranim povišenim tlakom, šećerom u krvi ili povišenim kolesterolom.

Povišeni "loš" LDL kolesterol jedan je od glavnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i u svijetu. On može biti i nasljedan, procjenjuje se da u Hrvatskoj od obiteljske hiperkolesterolemije boluje 15.000 osoba, no samo ih je pet posto svjesno dijagnoze, a oni koji se ne liječe vrlo rano dobivaju srčano-žilne komplikacije.

Veliki iskorak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavlja probir na povišeni kolesterol koji se od 2023. provodi među predškolcima, a važan je i za druge članove obitelji jer ako se kod predškolca utvrdi obiteljska hiperkolesterolemija, liječnik će na pretrage uputiti i članove njegove obitelji.


Nastavite čitati

Medved: Program Vlade jasno oslikava programe i HDZ-a i DP-a

Program vlade jasno oslikava i program HDZ-a i program Domovinskog pokreta, i u skladu s njime vjerujem da ćemo u iduće četiri godine kao stabilna vlada realizirati sve te programe”, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.