Najveći broj proizvođača rakije na tradicionalan način nalazi se u sjevernoj i središnjoj Istri, a njihova remek-djela možete kušati svake godine na smotri domaćih rakija u Humu, gradu biske.
Izložba je to vrhunskih domaćih rakija lokalnih i gostujućih proizvođača ovog narodnog pića.

foto: Istra.hr
Rakije se najčešće proizvode od grožđanog dropa i u njih se često dodaju aromatične i ljekovite trave ili razno voće. Najpoznatije vrste ove rakije - komovice, su ruda i biska, ali postoje i brojne druge varijante: s medom, kantarionom, višnjama, mentom, orahom...
U Humu vas uz rakije očekuje bogat eno-gastro program i zabavni dio.
Program
14:00h - Otvorenje smotre i degustacije rakija
14:30h - Nastup Glazbenog društva Spinčići
15:30h - Predavanje dr.sc.Ugo Toić - Zaštita oznake jakih alkoholnih pića - kako i zašto?
17:00h - Proglašenje pobjednika i podjela povelja najboljim rakijama smotre
18:00h - Premijera dokumentarnog filma "Medižija"
Kroz dnevni dio zabavljat će vas:
VESELA EKIPA KRAINERI
Večernji Program - Kod Polače
19:00h - THE RESTLESS SEA
22:00h - domaći rock band T TTRT