Život

DANI GLJIVA I DAN JABUKA: U Novigradu vikend pun mirisa i okusa jeseni


 
3 min
Istra24
foto: Grad Novigrad Cittanova

Proteklog vikenda održale su se dvije tradicionalne listopadske manifestacije koje slave mirise, okuse i ljepotu jeseni. Novigradska Porporela i dvorište Zajednice Talijana bili su mjesta druženja, dobre hrane i pozitivne energije gdje su se paralelno održavali Dani gljiva i Dan jabuka. Vijest na svojim mrežnim stranicama objavljuje Grad Novigrad Cittanova.

Velika zbirka gljiva i odlična gastro ponuda

Novigradska Porporela kupala se u mirisima ukusnih jela od gljiva cijelog vikenda. Za odličnu prezentaciju raznih gljiva, te bogatu ponudu jela od gljiva zaslužni su vrijedni gljivari iz Mikološko-gljivarske udruge Russula Novigrad. Udruga Russula osnovana je ovog ljeta i trenutno broji pedesetak članova, ranije su djelovali kao podružnica Društva gljivara Bujštine Boletus, a sve pohvale zaslužili su na organizaciji prve veće manifestacije u starom sastavu pod novim imenom.

foto: Grad Novigrad Cittanova

Na Porporeli je prezentiran bogat gljivarski “fundus” nastao kroz suradnju s brojnim društvima iz regije. Šarolika zbirka nudila je 168 primjeraka raznih gljiva, od poznatih i jestivih vrsta do otrovnih primjeraka koje nije poželjno brati bez osnovnog stručnog znanja. Bogati meni nudio je posjetiteljima gljive na “mali milijun” načina, uz gljivarski kotlić ponuđene su i gljive s roštilja, fuži s gljivama, rižoto od gljiva, salata od lisičarki, pašteta od gljiva, uz posebnu deliciju – palačinke od gljiva.

Udruga Zdravi Novigrad organizirala proslavu Svjetskog dana jabuka

U dvorištu Zajednice Talijana, u povodu svjetskog Dana jabuke, udruga Zdravi Novigrad organizirala je tradicionalni Dan jabuke koji je oduševio brojne posjetitelje gastro natjecanjem i ponudom slastica od jabuka uz donaciju, te prigodnim programom i prodajom jabuka i rukotvorina.

foto: Grad Novigrad Cittanova

Na ovogodišnjem gastro natjecanju ponuđeno je 12 slatkih jela s jabukama, 7 slanih i 7 volonterskih slastica, a žiri Gradonačelnik Anteo Milos, Orieta Vrcelj i slastičarka Vanessa Tuntar odabrali su pobjednike. U kategoriji slanih jela, pobjeda je pripala Sanji Vivoda Pori za jelo “Jesenska priča”, drugo mjesto osvojila je Irena Blažić s “Duginom fantazijom”, a treće mjesto osvojila je Ana Červar Rakamarić s “Tartom od jabuka i luka”. Gospođa Rakamarić ujedno je pobijedila i u slatkim jelima s “Pitom od jabuka i badema”. Drugo slatko mjesto osvojila je Lizabeta Kocijančić s “Karamelom”, a treće mjesto Daniela Knapić s “Mekanim keksima od jabuke”. Kao najbolji volonterski kolač proglašena je “Krostata od jabuka” Ive Olujić.

foto: Grad Novigrad Cittanova

Dok su gosti nestrpljivo čekali da kušaju jela uz prigodnu donaciju, slušali su ugodnu glazbu Davora Hačića, OPG-a Kovačević i Patricia Demark nudili su svoje proizvode, a posebno su zamijećene i lijepe jesenske dekoracije cvjećarne Blooming dreams. Kao dodatnu slasticu od jabuka, pekara „Stella“ donirala je manifestaciji svoju poznatu štrudlu od tri metra. Tijekom cijelog popodneva, u prostorima Zajednice Talijana Novigrad publiku su zabavljali učenici Glazbenog odjela OŠ-SE RIVARELA i zbor “Vibrisse” kojeg predvodi Majda Šušelj. Dječji radovi novigradskih vrtića “Tičići” i “Girasole” bili su izvrsna podloga veseloj atmosferi uz članice udruge Atelier Agata koje su oslikavale lica najmlađih prigodnim jabučicama.

foto: Grad Novigrad Cittanova

Dan jabuke, osim što je promovirao zdrave i ukusne slastice od jabuka, naglasio je i važnost humanitarnog djelovanja u zajednici, te je donacijama posjetitelja prikupljeno 600 eura za Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama.


Nastavite čitati

Istra
 

Jesenski raj za ljubitelje prirode i okusa: U subotu i nedejelju Dani gljiva u Brtonigli

Program počinje u subotu ujutro u 09:30 izložbom koja prikazuje više od 200 vrsta gljiva dok će u 10 sati na redu biti prijem gljivarskih ekipa. Prijepodne donosi i natjecanje u branju gljiva te edukaciju o ljekovitom bilju i gljivama. Posebnu atrakciju čine radionice i vođene šetnje po šumi uz stručno vodstvo mikologa, koje će omogućiti posjetiteljima da izbliza upoznaju svijet gljiva i biljnog bogatstva Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.