Život

Pulska urbana i krajobrazna rasvjeta

Dean Skira osvojio prestižnu DARC Award Spaces nagradu za dizajn rasvjete tunela Zerostrasse

Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija, a ove godine bilo je nominirano preko 300 projekata iz cijelog svijeta. U kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete, Skira je pobijedio u konkurenciji od Four Seasons hotela na Tajlandu do singapurskog paviljona sa Svjetske izložbe u Dubaiju


 
2 min
Istra24
Foto: Facebook Dean Skira

Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija, a ove godine bilo je nominirano preko 300 projekata iz cijelog svijeta. U kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete, Skira je pobijedio u konkurenciji od Four Seasons hotela na Tajlandu do singapurskog paviljona sa Svjetske izložbe u Dubaiju

Dizajn rasvjete Zerostrasse u Puli, realiziran prema projektu tima Skira pod kreativnim vodstvom Deana Skire, osvojio je prestižnu DARC Award Spaces nagradu za najbolji dizajn rasvjete u kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete. Svečana dodjela održala se sinoć u poznatom londonskom klubu Fabric, piše Jutarnji list.

Nagrada se dodjeljuje u šest kategorija, a ove godine bilo je nominirano preko 300 projekata iz cijelog svijeta. U kategoriji urbane i krajobrazne rasvjete, Skira je pobijedio u konkurenciji od Four Seasons hotela na Tajlandu do singapurskog paviljona sa Svjetske izložbe u Dubaiju.

Zerostrasse/ Foto: Facebook Dean Skira

Zerostrasse, podzemna mreža tunela, izgrađena je u centru grada Pule još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Prošle godine je u potpunosti obnovljena pod vodstvom arhitektice Brede Bizjak, te se koristi kao pješačka zona sa središnjom galerijom i liftom do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu. Prostor potpuno izoliran od dnevnog svjetla dodatno daje značaj svjetlosnoj instalaciji, koja i ovaj put prati Skirin princip, a to je da je svjetiljka kao objekt manje važna u prostoru, već je najbitnija emocija koja proizlazi iz vizualnog doživljaja čovjeka koji u njemu boravi. Svjetiljke su, zajedno s elektroinstalacijom, skrivene i linearno postavljene u metalne staze ispod stropa, s nekoliko vertikalnih otvora u stijeni osvijetljenih crvenim svjetlom što doprinosi teatralnosti ambijenta. Glavni elektroinženjer i voditelj projektnog ureda u Skiri, Godvin Poropat pobrinuo se da kompletna elektroinstalacija i sofisticiran sustav upravljanja besprijekorno funkcionira te je vodio sve faze projekta i izvođenja rasvjete. Podzemni prostor koji je nekad služio kao sklonište, sada je nova atrakcija, prečica s jedne strane grada na drugu.

Zerostrasse/ Foto: Facebook Dean Skira

Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.