Škola soljenja sardela u svom 17. izdanju održat će se 30. travnja te 13.-14. kolovoza 2022. u Fažani, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
Nakon dvije godine pauze zbog pandemije mjesta za sudjelovanje u već tradicionalnoj edukativnoj manifestaciji planula su za čas. Ove se godine očekuje 40 ekipa s ukupno 85 polaznika pod mentorstvom 10 profesora, a najveća je novost da većinu polaznika čine djeca.
Očuvanje ribarske tradicije
- Interes za sudjelovanjem iznimno je velik. Na našu radost mjesta su popunjena u jako kratkom roku i posebno nam je drago da ćemo ova znanja prenijeti na naše najmlađe koji su najbrojiniji polaznici. Liste čekanja su poduže ove godine i moram reći da mi je žao jer su mnogi ispali. Moram istaknuti da je u našoj matičnoj knjizi upisano već preko 2500 polaznika edukacija, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.
S prošlogodišnjih Škola soljenja sardela
Osim domaćih ljudi interes za učenjem ove tradicionalne recepture iskazali su i strani državljani iz Njemačke, Slovenije i Italije. No, datumi aktivnosti ne idu im na ruku.
-Koliko god bismo željeli izići u susret svojim gostima naš je cilj očuvanje tradicije, a sardele se sole krajem travnja. Prije toga one su premalene i nedovoljno masne, a nakon toga kreće lovostaj, rekla je Melita Peroković.
Dobro usoljena sardela među 20 najboljih jela u Istri
Inicijator i voditelj Škole soljenja sardela, Budimir Žižović, napomenuo je kako je sardela najzdravija riba jer se hrani zooplanktonom i nema doticaja sa sve prisutnijim otrovnim tvarima u našem moru. Osim toga, to je riba od koje se može spraviti daleko najviše različitih jela. Soljenje sardela je ne samo dobra tradicija nego je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se moralo snalaziti u periodima kada ribe nije bilo ili kada se zbog lošeg vremena nije moglo loviti.
- Zaboravili smo te neke dobre tradicije. Danas možemo sve to kupiti u staklenkama i konzervama, međutim nikada ta riba neće biti tako ukusna kao kada je doma napravljena. Dobro usoljenu sardelu, uz domaće maslinovo ulje, crveni luk i domaći kruh ubrajam među 20 najboljih jela u Istri, rekao je Žižović.
Najveći broj ovogodišnjih polaznika su djeca
Osim škole soljenja u subotu 30. travnja održat će se gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe, prikaz fažanske ribarnice 30-ih godina prošlog stoljeća pod nazivom „Ribarnica kod Paole i Nine“, degustacija i prodaja istarskih proizvoda „Istra Gourmet“, izložba likovnih radova djece vrtića u Fažani i Valbandonu te dječje radionice i glazbeni program.
Manifestacija Ča ribari znaju projekt je TZ-a Fažana u suradnji s TZ-om Ližnjan i Jedriličarskim klubom Brioni iz Fažane. Cilj manifestacije je promocija i očuvanje fažanske ribarske tradicije. Projekt u sastavu natječaja LAGUR-a Istarska batana vrijedan je 164.000 kuna.
Izrada ribarskih alata, kalafatiranje i lov pod feralima
U sklopu manifestacije 13. i 14. kolovoza održati će se još 12 aktivnosti. Među njima ističemo Malu ribarsku akademiju na kojoj će 50-ak polaznika učiti izradu tradicionalnih ribarskih alata, turnir u pecanju, ribolov pod feralima te predstavljanje tradicijske fažanske brodogradnje s prikazom radionice kalafatiranja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla.
- Uporaba ovog vitla toliko je stara da danas nema više živućeg Fažanca iz doba kada se on stvarno koristio. Rekonstruirali smo ga kompletno uz pomoć TZ-a Fažana i pokazati ćemo kako su se u Fažani pomoću njega vadili velike barke, kako su se kalafatirale i vraćale u more, rekao je Denis Benčić iz jedriličarskog kluba Brioni iz Fažane.
Soljenje sardela
Direktorica TZ-a Ližnjan Natali Palko Zirdum najavila je gostovanje pobjedničke ekipe ližnjanskog Brodet kupa na Fažanskom natjecanju u pripremi brodeta 14. kolovoza.
- Ližnjanski pobjednici će u Fažani sudjelovati izvan konkurencije, a spravljeni brodet podijelit će se besplatno posjetiteljima uz malu knjigu recepata za brodet svih ližnjanskih ekipa u svrhu promocije konzumacije ribe, rekla je Natali Palko Zirdum.
Fažanski ribolov od starog Rima do danas
Tisućljetna ribarska prošlost Fažane predočiti će se u vremenskoj kapsuli u kojoj će, kroz šest vremenskih razdoblja, biti prikazani načini ribarenja od starog Rima pa sve do danas. U sklopu aktivnosti Poziv fažanskom stolu izraditi će se kuharica jela na bazi sardela s tradicionalnim i suvremenim receptima.
Svi ovi programi nastali su iz želje za očuvanjem prirodnih i kulturnih dobara Fažane koji, kao na cijelom Jadranskom priobalju, neminovno nestaju pod sve većim teretom turističkog i gospodarskog iskorištavanja. LAGUR Istarska batana stvara programe na osnovi želja i potreba prepoznatih od strane lokalnog stanovništva.
-Svi naši projekti moraju biti povezani s morem, pomorstvom i ribarstvom. Financiramo lokalne projekte stavljanja na tržište proizvode ribarstva. Financiramo ribarnice u Fažani, Ližnjanu i Rovinju, financiramo povećanje sigurnosti na ribarskim brodovima i turističke zajednice koje najčešće svoj interes pronalaze u valorizaciji stare ribarske tradicije koja nestaje, rekla je savjetnica za EU fondove LAGUR-a Istarska batana Andrea Praznik.
Sardela je u moru sve manje
Pored entuzijazma za ovoliki interes prema kulinarskim vještinama u pripremi ribe, Žižović tvrdi kako je žalosno što je ribe u moru sve manje. Kaže kako se s time se ne mogu pomiriti ni lokalni ribari.
- Kad ih pitate zašto nisu na moru odgovaraju: „Nema sardele, more je hladno“. Ako ih to pitate za mjesec dana odgovor je isti, samo je sada „more toplo“. Koji god razlog tražili činjenica je da ribe u moru nema.
Tradicionalni ribarski identitet Fažane uskoro će se, osim s nedostatkom ribe, morati suočiti i s gradnjom predimenzioniranog hotela u samom centru naselja. Ako turisti ovdje dolaze zbog sunca, mora i autentičnog doživljaja, postavlja se pitanje grizemo li ruku koja nas hrani. Ča ribari znaju pokušaj je da se lokalna tradicija sačuva koliko god je to moguće.