Život

Manifestacija Ča ribari znaju

FAŽANSKA TRADICIJA: Škola soljenja sardela popunjena u rekordno kratkom roku

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, 30. travnja opet će se u Fažani održati Škola soljenja sardela. Uz tradicionalnu recepturu, u sklopu projekta Ča ribari znaju, ovog će ljeta posjetitelji imati prilike naučiti izrađivati ribarske alate, upoznati tehnike ribarenja i spremanja ribe te saznati mnogo o povijesti ribarstva u Fažani


 
5 min
Ivan Dobran
Škola soljenja sardela u Fažani

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, 30. travnja opet će se u Fažani održati Škola soljenja sardela. Uz tradicionalnu recepturu, u sklopu projekta Ča ribari znaju, ovog će ljeta posjetitelji imati prilike naučiti izrađivati ribarske alate, upoznati tehnike ribarenja i spremanja ribe te saznati mnogo o povijesti ribarstva u Fažani

Škola soljenja sardela u svom 17. izdanju održat će se 30. travnja te 13.-14. kolovoza 2022. u Fažani, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije mjesta za sudjelovanje u već tradicionalnoj edukativnoj manifestaciji planula su za čas. Ove se godine očekuje 40 ekipa s ukupno 85 polaznika pod mentorstvom 10 profesora, a najveća je novost da većinu polaznika čine djeca.

Očuvanje ribarske tradicije

- Interes za sudjelovanjem iznimno je velik. Na našu radost mjesta su popunjena u jako kratkom roku i posebno nam je drago da ćemo ova znanja prenijeti na naše najmlađe koji su najbrojiniji polaznici. Liste čekanja su poduže ove godine i moram reći da mi je žao jer su mnogi ispali. Moram istaknuti da je u našoj matičnoj knjizi upisano već preko 2500 polaznika edukacija, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.

S prošlogodišnjih Škola soljenja sardela

Osim domaćih ljudi interes za učenjem ove tradicionalne recepture iskazali su i strani državljani iz Njemačke, Slovenije i Italije. No, datumi aktivnosti ne idu im na ruku.

-Koliko god bismo željeli izići u susret svojim gostima naš je cilj očuvanje tradicije, a sardele se sole krajem travnja. Prije toga one su premalene i nedovoljno masne, a nakon toga kreće lovostaj, rekla je Melita Peroković.

Dobro usoljena sardela među 20 najboljih jela u Istri

Inicijator i voditelj Škole soljenja sardela, Budimir Žižović, napomenuo je kako je sardela najzdravija riba jer se hrani zooplanktonom i nema doticaja sa sve prisutnijim otrovnim tvarima u našem moru. Osim toga, to je riba od koje se može spraviti daleko najviše različitih jela. Soljenje sardela je ne samo dobra tradicija nego je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se moralo snalaziti u periodima kada ribe nije bilo ili kada se zbog lošeg vremena nije moglo loviti.

- Zaboravili smo te neke dobre tradicije. Danas možemo sve to kupiti u staklenkama i konzervama, međutim nikada ta riba neće biti tako ukusna kao kada je doma napravljena. Dobro usoljenu sardelu, uz domaće maslinovo ulje, crveni luk i domaći kruh ubrajam među 20 najboljih jela u Istri, rekao je Žižović.

Najveći broj ovogodišnjih polaznika su djeca

Osim škole soljenja u subotu 30. travnja održat će se gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe, prikaz fažanske ribarnice 30-ih godina prošlog stoljeća pod nazivom „Ribarnica kod Paole i Nine“, degustacija i prodaja istarskih proizvoda „Istra Gourmet“, izložba likovnih radova djece vrtića u Fažani i Valbandonu te dječje radionice i glazbeni program.

Manifestacija Ča ribari znaju projekt je TZ-a Fažana u suradnji s TZ-om Ližnjan i Jedriličarskim klubom Brioni iz Fažane. Cilj manifestacije je promocija i očuvanje fažanske ribarske tradicije. Projekt u sastavu natječaja LAGUR-a Istarska batana vrijedan je 164.000 kuna.

Izrada ribarskih alata, kalafatiranje i lov pod feralima

U sklopu manifestacije 13. i 14. kolovoza održati će se još 12 aktivnosti. Među njima ističemo Malu ribarsku akademiju na kojoj će 50-ak polaznika učiti izradu tradicionalnih ribarskih alata, turnir u pecanju, ribolov pod feralima te predstavljanje tradicijske fažanske brodogradnje s prikazom radionice kalafatiranja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla.

- Uporaba ovog vitla toliko je stara da danas nema više živućeg Fažanca iz doba kada se on stvarno koristio. Rekonstruirali smo ga kompletno uz pomoć TZ-a Fažana i pokazati ćemo kako su se u Fažani pomoću njega vadili velike barke, kako su se kalafatirale i vraćale u more, rekao je Denis Benčić iz jedriličarskog kluba Brioni iz Fažane.

Soljenje sardela

Direktorica TZ-a Ližnjan Natali Palko Zirdum najavila je gostovanje pobjedničke ekipe ližnjanskog Brodet kupa na Fažanskom natjecanju u pripremi brodeta 14. kolovoza.

- Ližnjanski pobjednici će u Fažani sudjelovati izvan konkurencije, a spravljeni brodet podijelit će se besplatno posjetiteljima uz malu knjigu recepata za brodet svih ližnjanskih ekipa u svrhu promocije konzumacije ribe, rekla je Natali Palko Zirdum.

Fažanski ribolov od starog Rima do danas

Tisućljetna ribarska prošlost Fažane predočiti će se u vremenskoj kapsuli u kojoj će, kroz šest vremenskih razdoblja, biti prikazani načini ribarenja od starog Rima pa sve do danas. U sklopu aktivnosti Poziv fažanskom stolu izraditi će se kuharica jela na bazi sardela s tradicionalnim i suvremenim receptima.

Svi ovi programi nastali su iz želje za očuvanjem prirodnih i kulturnih dobara Fažane koji, kao na cijelom Jadranskom priobalju, neminovno nestaju pod sve većim teretom turističkog i gospodarskog iskorištavanja. LAGUR Istarska batana stvara programe na osnovi želja i potreba prepoznatih od strane  lokalnog stanovništva.

-Svi  naši projekti moraju biti povezani s morem, pomorstvom i ribarstvom. Financiramo lokalne projekte stavljanja na tržište proizvode ribarstva. Financiramo ribarnice u Fažani, Ližnjanu i Rovinju, financiramo povećanje sigurnosti na ribarskim brodovima i turističke zajednice koje najčešće svoj interes pronalaze u valorizaciji stare ribarske tradicije koja nestaje, rekla je savjetnica za EU fondove LAGUR-a Istarska batana Andrea Praznik.

Sardela je u moru sve manje

Pored entuzijazma za ovoliki interes prema kulinarskim vještinama u pripremi ribe, Žižović tvrdi kako je žalosno što je ribe u moru sve manje. Kaže kako se s time se ne mogu pomiriti ni lokalni ribari.

- Kad ih pitate zašto nisu na moru odgovaraju: „Nema sardele, more je hladno“. Ako ih to pitate za mjesec dana odgovor je isti, samo je sada „more toplo“. Koji god razlog tražili činjenica je da ribe u moru nema.

Tradicionalni ribarski identitet Fažane uskoro će se, osim s nedostatkom ribe, morati suočiti i s gradnjom predimenzioniranog hotela u samom centru naselja. Ako turisti ovdje dolaze zbog sunca, mora i autentičnog doživljaja, postavlja se pitanje grizemo li ruku koja nas hrani. Ča ribari znaju pokušaj je da se lokalna tradicija sačuva koliko god je to moguće. 


FOTO: TZ Fažana

Nastavite čitati

Istra
 

Sutra veliki test: Ima li bojkot smisla i hoće li natjerati trgovce na snižavanje cijena

Istarski župan Boris Miletić dobrano je popunio svoj Upravni odjel. Jesu li ta pojačanja uvertira u kampanju za lokalne izbore? Detalje donosimo sutra * U pulskim Svetima srcima otvara se velika retrospektivna izložba međunarodno poznatog pulskog kipara slikara i grafičara. S blizu 100 slika i preko 30 skulptura, autor izložbu posvećuje nedavno preminuloj supruzi i muzi Alici. Mi već sutra ujutro donosimo veliki intervju s Gualtierom (Valterom) Mocennijem

Istra
 

Milan Košara: Sve sam nekretnine zakonito kupio

Dana 27. prosinca 2024. objavljen je naslov autora Dražena Majića „MANIPULACIJA IMOVINOM ISTARSKIH TALIJANA. Kako bez novca do atraktivne parcele iznad Rovinja od 12.600 kvadrata? A onda i do luksuzne vile bez dozvole? HDZ ZNA!“, dok je dana 5. siječnja 2025. objavljen naslov autora Dražena Majića „ROĐEN POD SRETNOM ZVIJEZDOM. KRALJ DOSJELOSTI Milan Košara bez novca se upisao na još jednu atraktivnu parcelu iznad Rovinja HDZ ZNA (2)“. Navedeni novinski članci sadrže netočne informacije kojima su povrijeđeni prava i interesi podnositelja zahtjeva, piše u zahtjevu za ispravak informacija koji su podnijeli odvjetnici Milana Košare

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.