Život

Manifestacija Ča ribari znaju

FAŽANSKA TRADICIJA: Škola soljenja sardela popunjena u rekordno kratkom roku

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, 30. travnja opet će se u Fažani održati Škola soljenja sardela. Uz tradicionalnu recepturu, u sklopu projekta Ča ribari znaju, ovog će ljeta posjetitelji imati prilike naučiti izrađivati ribarske alate, upoznati tehnike ribarenja i spremanja ribe te saznati mnogo o povijesti ribarstva u Fažani


 
5 min
Ivan Dobran
Škola soljenja sardela u Fažani

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije, 30. travnja opet će se u Fažani održati Škola soljenja sardela. Uz tradicionalnu recepturu, u sklopu projekta Ča ribari znaju, ovog će ljeta posjetitelji imati prilike naučiti izrađivati ribarske alate, upoznati tehnike ribarenja i spremanja ribe te saznati mnogo o povijesti ribarstva u Fažani

Škola soljenja sardela u svom 17. izdanju održat će se 30. travnja te 13.-14. kolovoza 2022. u Fažani, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nakon dvije godine pauze zbog pandemije mjesta za sudjelovanje u već tradicionalnoj edukativnoj manifestaciji planula su za čas. Ove se godine očekuje 40 ekipa s ukupno 85 polaznika pod mentorstvom 10 profesora, a najveća je novost da većinu polaznika čine djeca.

Očuvanje ribarske tradicije

- Interes za sudjelovanjem iznimno je velik. Na našu radost mjesta su popunjena u jako kratkom roku i posebno nam je drago da ćemo ova znanja prenijeti na naše najmlađe koji su najbrojiniji polaznici. Liste čekanja su poduže ove godine i moram reći da mi je žao jer su mnogi ispali. Moram istaknuti da je u našoj matičnoj knjizi upisano već preko 2500 polaznika edukacija, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković.

S prošlogodišnjih Škola soljenja sardela

Osim domaćih ljudi interes za učenjem ove tradicionalne recepture iskazali su i strani državljani iz Njemačke, Slovenije i Italije. No, datumi aktivnosti ne idu im na ruku.

-Koliko god bismo željeli izići u susret svojim gostima naš je cilj očuvanje tradicije, a sardele se sole krajem travnja. Prije toga one su premalene i nedovoljno masne, a nakon toga kreće lovostaj, rekla je Melita Peroković.

Dobro usoljena sardela među 20 najboljih jela u Istri

Inicijator i voditelj Škole soljenja sardela, Budimir Žižović, napomenuo je kako je sardela najzdravija riba jer se hrani zooplanktonom i nema doticaja sa sve prisutnijim otrovnim tvarima u našem moru. Osim toga, to je riba od koje se može spraviti daleko najviše različitih jela. Soljenje sardela je ne samo dobra tradicija nego je bila i nužna potreba lokalnog stanovništva koje se moralo snalaziti u periodima kada ribe nije bilo ili kada se zbog lošeg vremena nije moglo loviti.

- Zaboravili smo te neke dobre tradicije. Danas možemo sve to kupiti u staklenkama i konzervama, međutim nikada ta riba neće biti tako ukusna kao kada je doma napravljena. Dobro usoljenu sardelu, uz domaće maslinovo ulje, crveni luk i domaći kruh ubrajam među 20 najboljih jela u Istri, rekao je Žižović.

Najveći broj ovogodišnjih polaznika su djeca

Osim škole soljenja u subotu 30. travnja održat će se gastro radionice filetiranja i mariniranja ribe, prikaz fažanske ribarnice 30-ih godina prošlog stoljeća pod nazivom „Ribarnica kod Paole i Nine“, degustacija i prodaja istarskih proizvoda „Istra Gourmet“, izložba likovnih radova djece vrtića u Fažani i Valbandonu te dječje radionice i glazbeni program.

Manifestacija Ča ribari znaju projekt je TZ-a Fažana u suradnji s TZ-om Ližnjan i Jedriličarskim klubom Brioni iz Fažane. Cilj manifestacije je promocija i očuvanje fažanske ribarske tradicije. Projekt u sastavu natječaja LAGUR-a Istarska batana vrijedan je 164.000 kuna.

Izrada ribarskih alata, kalafatiranje i lov pod feralima

U sklopu manifestacije 13. i 14. kolovoza održati će se još 12 aktivnosti. Među njima ističemo Malu ribarsku akademiju na kojoj će 50-ak polaznika učiti izradu tradicionalnih ribarskih alata, turnir u pecanju, ribolov pod feralima te predstavljanje tradicijske fažanske brodogradnje s prikazom radionice kalafatiranja i spuštanja batane u more pomoću starog vitla.

- Uporaba ovog vitla toliko je stara da danas nema više živućeg Fažanca iz doba kada se on stvarno koristio. Rekonstruirali smo ga kompletno uz pomoć TZ-a Fažana i pokazati ćemo kako su se u Fažani pomoću njega vadili velike barke, kako su se kalafatirale i vraćale u more, rekao je Denis Benčić iz jedriličarskog kluba Brioni iz Fažane.

Soljenje sardela

Direktorica TZ-a Ližnjan Natali Palko Zirdum najavila je gostovanje pobjedničke ekipe ližnjanskog Brodet kupa na Fažanskom natjecanju u pripremi brodeta 14. kolovoza.

- Ližnjanski pobjednici će u Fažani sudjelovati izvan konkurencije, a spravljeni brodet podijelit će se besplatno posjetiteljima uz malu knjigu recepata za brodet svih ližnjanskih ekipa u svrhu promocije konzumacije ribe, rekla je Natali Palko Zirdum.

Fažanski ribolov od starog Rima do danas

Tisućljetna ribarska prošlost Fažane predočiti će se u vremenskoj kapsuli u kojoj će, kroz šest vremenskih razdoblja, biti prikazani načini ribarenja od starog Rima pa sve do danas. U sklopu aktivnosti Poziv fažanskom stolu izraditi će se kuharica jela na bazi sardela s tradicionalnim i suvremenim receptima.

Svi ovi programi nastali su iz želje za očuvanjem prirodnih i kulturnih dobara Fažane koji, kao na cijelom Jadranskom priobalju, neminovno nestaju pod sve većim teretom turističkog i gospodarskog iskorištavanja. LAGUR Istarska batana stvara programe na osnovi želja i potreba prepoznatih od strane  lokalnog stanovništva.

-Svi  naši projekti moraju biti povezani s morem, pomorstvom i ribarstvom. Financiramo lokalne projekte stavljanja na tržište proizvode ribarstva. Financiramo ribarnice u Fažani, Ližnjanu i Rovinju, financiramo povećanje sigurnosti na ribarskim brodovima i turističke zajednice koje najčešće svoj interes pronalaze u valorizaciji stare ribarske tradicije koja nestaje, rekla je savjetnica za EU fondove LAGUR-a Istarska batana Andrea Praznik.

Sardela je u moru sve manje

Pored entuzijazma za ovoliki interes prema kulinarskim vještinama u pripremi ribe, Žižović tvrdi kako je žalosno što je ribe u moru sve manje. Kaže kako se s time se ne mogu pomiriti ni lokalni ribari.

- Kad ih pitate zašto nisu na moru odgovaraju: „Nema sardele, more je hladno“. Ako ih to pitate za mjesec dana odgovor je isti, samo je sada „more toplo“. Koji god razlog tražili činjenica je da ribe u moru nema.

Tradicionalni ribarski identitet Fažane uskoro će se, osim s nedostatkom ribe, morati suočiti i s gradnjom predimenzioniranog hotela u samom centru naselja. Ako turisti ovdje dolaze zbog sunca, mora i autentičnog doživljaja, postavlja se pitanje grizemo li ruku koja nas hrani. Ča ribari znaju pokušaj je da se lokalna tradicija sačuva koliko god je to moguće. 


FOTO: TZ Fažana

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.