Vijesti iz ribarnica posljednjih se godina najčešće svode na poskupljenje i nedostatak ribe, pa i na slikama iz njih često vlada pustoš; nema ribe, nema šoldi, nema ljudi.
Ali, u pulskoj gradskoj ribarnici na markatu, situacija je danas potpuno drukčija. U redu koji je stigao sve do ulaza skupilo se četrdesetak ljudi, od kojih su neki na svoju današnju kupovinu bili spremni čekati i više od pola sata.
Čeka se srdela!
- Ma čujte, svi smo se nekako zaželjeli te ribe. Naše srdele. I ja sam bio ribar, naviknut sam na nju, volim pojesti srdelu, kaže nam jedan od prvih kupaca u redu.
Ovakav red ni sam ne pamti, ali vrijedi čekati. Smrznuta srdela iz dalekih mora koja se nudi po supermarketima domaćoj srdeli ne može se ni približiti.
Zimski je lovostaj završio 15. veljače i, iako će do kraja mjeseca na snazi ostati još onaj restriktivni, koji ograničava izlov plave ribe, ali ga ne zaustavlja trajno, srdela je konačno ponovno u mrežama – i na stolovima.
- Četiri eura? Tolika je cijena? Iskreno, nisam ni znao! Mislio sam da je pet! Možda sam pogrešno gledao cijenu za Rijeku! Još bolje! S ovim ostalim cijenama, to nije strašno, rekao nam je jedan gospodin u redu.
I kada se preračuna u nekadašnjih 30-ak kuna, s obzirom na sveukupna poskupljenja, većina današnjih kupaca koje smo susreli u ribarnici veli da nižu cijenu i ne očekuju.
- Tu su troškovi broda, personala, poskupjelo je gorivo, puno je toga. Četiri eura je super cijena, objašnjavaju.
Neki će kupljenu ribu pokloniti jer to često rade, a drugi se već raduju ručku.
Kako će je pripremiti?
- Friganu, naravno, odgovara nekoliko kupaca uglas.
- Frigana je zakon!