Ljeto je praktično već stiglo, velik dio voća već je dozrio i stolovi pulske tržnice sve su šareniji. Od ovog tjedna, još je jedan mamac za redovne pohoditelje špeže na markatu ponovno dostupan- jadranska srdela, čiji je jednomjesečni lovostaj završio s posljednjim danom svibnja.
Dobiti ili ne dobiti glavobolju od cijena u ribarnici, odluka je koja mnogima diktira hoće li u nju opće ući, no nas je zanimalo, jesmo li, gledajući na stolove s ribom, koja se najčešće spominje u kontekstu skupoće, zanemarili odnos između cijena na stolovima s ribom i onih s voćem i povrćem.
Orada je skupa, ali je li trešnja skuplja?
Počnimo s cijenom koja ipak najviše Puležana zanima - cijenom srdela. Malo ili puno, previše ili 'što se može', tek cijena joj je ovih dana lipnja 4 eura po kilogramu. Ali, morat ćete biti brzi jer nestaju o čas posla.
Orade veličine 200-300 grama možete pronaći po cijeni od 10 eura po kilogramu, ali ćete zubace platiti između 23 i 25 eura. Lignje - nemalih 21 euro...
A ispred ribarnice na osunčanim stolovima - cijena jagoda jednaka cijeni zubaca! Deset eura! Ili, da je lakše podnijeti, košarice od pola kilograma za pet eura. Pomidori po 5, mladi krumpir 2.5, a rane marelice i do osam eura po kilogramu.
A tema svih tema posljednjih dana - trešnje - sada su 'pale ispod sto kuna'. S 14-15, koliko je za njih bilo potrebno izdvojiti za kilogram prije tjedan dana, stigle su na 10 eura, a kaldirske se ponegdje mogu naći i za osam.
Eva i Roberto iz Conegliana kod Tarvisia stoje kod jednog stola i preračunavaju se. Više od 20 godina dolaze u Pulu, ali u posljednje vrijeme ih sa svakim novim dolaskom porast cijena iznenadi. Je li skuplje nego u Conegliano, pitamo ih? Dosta toga jeste, vele. "Ali, u Puli nam je ljeti ljepše. Izdržat će se!"

Eva i Roberto