Hladno jutro na pulskoj zelenoj tržnici. Pet stupnjeva Celzijusa, i više nego opravdan razlog za rijetke kupce.
Biljka koja nam sa svojim cijenama na početku sezone branja privlači pažnju je šparuga, šparoga ili špargla, višegodišnja zeljasta biljka.
Naime, cijene variraju, kako nam je to opisala jedna od prodavačica rekavši: "Imamo šparuge za svačiji džep".
I kada se cijene pogledaju, može se konstatirati da je tomu tako, ali mac ili vezica kako ga nazivaju prodavačice za one najjeftinije od tri eura sadrže od sedam do deset šparuga, vezica od pet eura broji od 15 do 20 komada, a one od sedam do osam eura se mogu nazvati konkretnim macom, koji može poslužiti za obiteljsku fritaju.
Za drugim štandom šparuge čija cijena vezice košta šest eura, a što se težine od dvadesetak grama tiče, identična je onima sa štanda prije, a gdje koštaju osam eura. Prodavačica kaže da ne zna razlog toj razlici u cijeni, jer i njene su ubrane jučer.
Ne znamo ni mi, ali čini se da samo ranoranioci imaju priliku doći do onih jeftinijih, jer kako se sunce diže, te broj kupaca raste, s njima raste i cijena šparuga, a kako doznajemo od sljedeće prodavačice, neka stabilna prosječna cijena na početku sezone branja, iznosi 40 eura za kilogram.
Ipak, zaključak je da se ne radi o cijeni za svačiji džep, jer definitivno je velika razlika napraviti fritaju s nekoliko komada koje teže pet grama i košta tri eura ili s macom koji teži preko 20 grama i košta osam eura, zar ne?