Službeni podaci o broju gostiju koji dolaze i noće kod nas trebali bi nas uvjeriti da je gostiju znatno više nego prošle godine, a sam ministar turizma i sporta Tonči Glavina poručuje kako su turističke brojke "jako dobre".
Čak i statistike Turističke zajednice Grada Pule govore o 20 posto više gostiju u lipnju.
Ipak, na terenu je situacija jako čudna.
Naime, u našem obilasku centra Pule u vrijeme ručka bilo je i više nego uočljivo da gostiju ima jako puno, neki dijelovi grada su doslovno 'preplavljeni' turistima, ali terase ugostiteljskih objekata koje nude hranu su bile prazne ili tek s pokojim gostima.
Jedan od ugostitelja na naš upit što je uzrok takvoj situaciji, ističe da oni cijene nisu mijenjali od 2023. godine te naglašava da je svjestan da je gostima i to skupo.
- I sami vidimo i svjedočimo da se rijetki odlučuju na jela u restoranima. Nažalost, naša cijena usluge je prilagođena svim zbivanjima na tržištu, tako da ispod toga ne možemo raditi. Bolje nam je staviti ključ u bravu nego rušiti cijenu usluga, kaže nam i nadodaje:
"Teško je gledati u kakvoj smo situaciji. Gostiju ima, ali turisti kupuju u trgovačkim centrima, pekarama, sami si spremaju obroke u apartmanima. Ne krivim ih, postali smo skupo odredište. Na nama je da nešto naučimo iz svega, jer ako se ovako nastavi, malo nas će ostati u ovom poslu", poručuje ugostitelj.
Za razliku od restorana i pizzerija, terase kafića su uglavnom jako dobro popunjene.
Čini se da osvježavajuće piće i kava nisu prevelik trošak za posjetitelje u Puli.
Iz trenutačnog stanja svi trebamo nešto naučiti i poduzeti, jer ovakav silazni trend u potrošnji je veliki šamar istarskom turizmu, čije posljedice osjeća cijela zajednica.