Život

POGLEDAJTE POBJEDNIČKU TORTU!

(FOTO) Slastičari Ivan Ergović i Dora Bolkovac iz Valamara osvojili brončanu medalju i visoko treće mjesto u Južnoj Europi

Trud, preciznost i inovativnost odveli su ih do ovog izvanrednog priznanja, koje predstavlja ne samo osobni uspjeh već i veliki doprinos promociji hrvatske gastronomije na europskoj razini, naveli su iz Hrvatskog kuharskog saveza


 
2 min
Borka Petrović
Dora i Ivan, pobjednički duo

Trud, preciznost i inovativnost odveli su ih do ovog izvanrednog priznanja, koje predstavlja ne samo osobni uspjeh već i veliki doprinos promociji hrvatske gastronomije na europskoj razini, naveli su iz Hrvatskog kuharskog saveza

Još sjajnih vijesti s međunarodnog natjecanja European Grand Prix koje je netom završilo u talijanskom Riminiju.

Slastičari Ivan Ergović i Dora Bolkovac iz Valamara osvojili su brončanu medalju, čime su zauzeli visoko 3. mjesto u Južnoj Europi.

- Trud, preciznost i inovativnost odveli su ih do ovog izvanrednog priznanja, koje predstavlja ne samo osobni uspjeh već i veliki doprinos promociji hrvatske gastronomije na europskoj razini, naveli su iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Podsjetimo, na prestižnom Global Pastry Chefs Challenge natjecanju, koje se održalo u sklopu Chef Challenge natjecanja u Riminiju, Hrvatsku su predstavljali executive chef u Valamaru Ivan Ergović, dok mu je kao desna ruka asistirala Dora Bolkovac, slastičarka specijalistica u Valamar Riviera, ujedno državna pobjednica u slastičarstvu za 2024. godinu.

Pobjednička torta od tamne čokolade i pire od buče

Natjecanje je pred naše predstavnike postavilo visoke zahtjeve ne samo tehničke preciznosti već i besprijekornu estetiku i inovativnost. U zadanom vremenskom okviru od dva sata, uz dodatnih 10 minuta za pripremu i 10 minuta za čišćenje, Ivan i Dora morali su pripremiti dvije iznimne slastice: čokoladnu tortu težine između 800 i 1000 grama, koja mora biti sastavljena, zamrznuta, eventualno glazirana i dekorirana tijekom samog natjecanja te desert u četiri porcije, u kojem najmanje 50 posto sastojaka mora biti čokolada.

Pobjednički desert od čokolade, marelica i ružmarina

Kako tortu opisuje Ercegović, ova bogata, mirisna torta spoj je najfinijih jesenskih sastojaka, koji se stapaju u savršenu harmoniju okusa i tekstura. Sočan biskvit priprema se od tamne čokolade, domaćeg pirea od bundeve i aromatičnog đumbira, koji joj daje blagu pikantnost i toplinu. Svaki sloj prožet je mirisima cimeta i muškatnog oraščića, stvarajući ugodan i nostalgičan doživljaj.

Krema torte je lagana, svilenkasta, od tamne čokolade s daškom cimeta i muškatnog oraščića koji dodatno naglašava jesensu aromu. Glazura od tamne čokolade daje poseban sjaj koji torti daje elegantan i primamljiv izgled.


FOTO: Hrvatski kuharski savez, privatna arhiva

Nastavite čitati

Istra
 

DIONEA SIROTIĆ: „Non chiediamo nulla che tolga qualcosa agli altri: vogliamo solo poter continuare a vivere e contribuire pienamente alla società, come abbiamo sempre fatto”

Docente di musica, laureata a Pesaro, maestra del coro Ad Libitum, Dionea Sirotić intende operare nello spirito della convivenza, valorizzando al contempo anche alle specificità dell’identità italiana. Sensibile alle tematiche legate alla tutela dell’ambiente, si propone di dare ossigeno a progetti comuni che coinvolgano le realtà del territorio in modo più sistematico, favorendo la cultura che, “se condivisa, diventa ponte e non barriera”

Istra
 

Procjena za Kekinovu parcelu nastala godinama prije kupnje, napravio je lažni vještak

"U medijima sam pročitao da je Mili Kekinu prodana nekretnina na temelju mog elaborata. Taj elaborat naručila je Perossa i imao je cijenu nižu od tržišne. No napisao sam ga još 2013., a ne 2018. kad je Kekin kupio zemljište", naglasio je u svojoj obrani Rajković. On je od 2015. do 2025. za Grad Buje sastavio elaborate za više od 260 nekretnina. U određenim slučajevima Perossa je tražila da se korigira procjena vrijednosti, kazao je Rajković istražiteljima koji su u njegovu računalu pronašli datoteke koje su se zvale "korekcija - Jelena"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.