Život

More na stolu – Street Food Festival

Gastronomija, tradicija i glazba na fažanskoj rivi

Fažana, mjesto bogate ribarske prošlosti, od davnina je neraskidivo povezana s morem. Taj duboki odnos utkan je i u lokalnu kuhinju, koju obilježava jednostavnost, svježina i sezonski sastojci. Posebno mjesto među njima zauzima sardela – zdrava plava riba, nekada svakodnevni ulov fažanskih ribara, a danas prepoznatljiv simbol lokalne gastro scene


 
2 min
PROMO

Fažana, mjesto bogate ribarske prošlosti, od davnina je neraskidivo povezana s morem. Taj duboki odnos utkan je i u lokalnu kuhinju, koju obilježava jednostavnost, svježina i sezonski sastojci. Posebno mjesto među njima zauzima sardela – zdrava plava riba, nekada svakodnevni ulov fažanskih ribara, a danas prepoznatljiv simbol lokalne gastro scene

Uživajte u okusima mora, zanimljivim radionicama i glazbenom programu te osjetite duh Fažane na manifestaciji More na stolu, gdje se tradicija susreće s modernim.

Fažana, mjesto bogate ribarske prošlosti, od davnina je neraskidivo povezana s morem. Taj duboki odnos utkan je i u lokalnu kuhinju, koju obilježava jednostavnost, svježina i sezonski sastojci. Posebno mjesto među njima zauzima sardela – zdrava plava riba, nekada svakodnevni ulov fažanskih ribara, a danas prepoznatljiv simbol lokalne gastro scene.

U subotu, 21. lipnja, od 19 sati duž cijele fažanske rive održat će se Street Food Festival More na stolu, posvećen upravo plodovima mora. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima poput sardela na savor, pohanih ili pečenih sardela, ali i u modernim interpretacijama – istarskom fish & chipsu, salati od folpi, frittu mistu, giricama, burgeru od sardela, ribljim taquinosima, sendviču od skuše s čilijem te focacciji sa slanim sardela i mariniranim lukom.

Za pripremu morskih delicija u Street Food zoni zaduženi su: Trattoria Fasana, Konoba Vasianum, Stara konoba, Restoran Korta, Luna, Restoran Plaža, Konoba Da Antonio i Restoran Marina.

Osim u hrani, posjetitelji će moći uživati i u edukativnim i kreativnim sadržajima koji otkrivaju fažansku pomorsku i ribarsku baštinu. Na Maloj ribarskoj akademiji Sardela naučit ćete kako se vežu mornarski čvorovi, puni igla za krpanje mreža, pletu mreže, vesla batanom i sole sardele. Po završetku radionice, svaki polaznik dobit će simboličnu diplomu kao uspomenu na novo stečeno znanje.

U sklopu programa posjetitelji će moći razgledati izložbu maketa starih brodova koje je s puno strpljenja i ljubavi izradio Vladimir Milohanović – svaka maketa odražava predanost, preciznost i poštovanje prema pomorskoj baštini.

Za najmlađe je pripremljena lutkarska predstava i radionica "Lina mala sardelina", a glazbeni dio večeri obogatit će nastupi:
Klape Intriga & Erika Balije, poznatih po emotivnim izvedbama dalmatinskih i istarskih pjesama te glazbenih sastava Duo Sunrise, Duo DNA i Duo Arealis, koji će svojim modernim interpretacijama dodatno oplemeniti atmosferu uz more.

Dok sunce zalazi, a fažanska riva ispuni se mirisima svježe pripremljenih delicija, jedno je sigurno – Fažana će još jednom pokazati da je more ne samo izvor života, već i neiscrpna inspiracija i radost za sve generacije.

MORE NA STOLU

Fažana, 21.6., 19:00

PROGRAM

STREET FOOD ZONA – bogatstvo morskih okusa
Trattoria Fasana
Konoba Vasianum
Stara konoba
Restoran Korta
Luna
Restoran Plaža
Konoba Da Antonio
Restoran Marina

EDUKATIVNE I KREATIVNE RADIONICE
Mala ribarska akademija Sardela
Lutkarska radionica „Lina mala sardelina“
Izložba maketa brodova Vladimira Milohanovića

GLAZBENI PROGRAM
Klapa Intriga & Erik Balija
Duo Sunrise
Duo DNA
Duo Arealis

 


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.