Život

VELIKI PROJEKT - VELIKE PRIPREME

GLAVNI PULSKI IMAM ESAD EF. JUKAN: "Nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kada će započeti izgradnja Islamskog centra"

Pošto se radi o javnom objektu, projektna dokumentacija je puno veća te uzima puno vremena, ali važno je da je u tijeku izrada glavnog projekta, kaže Jukan * Na službenoj stranici stoji podatak da je prikupljena desetina od ukupno potrebnih sedam milijuna eura, što znači da trenutna procjena vrijednosti projekta premašuje prvotnu za čak dva milijuna, a ni to, čini se, nije finalna brojka. Razlog je, potvrđuju nam, očekivan – poskupljenje građevinskih radova i materijala


 
6 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Vizualizacija budućeg islamskog centra u Puli

Pošto se radi o javnom objektu, projektna dokumentacija je puno veća te uzima puno vremena, ali važno je da je u tijeku izrada glavnog projekta, kaže Jukan * Na službenoj stranici stoji podatak da je prikupljena desetina od ukupno potrebnih sedam milijuna eura, što znači da trenutna procjena vrijednosti projekta premašuje prvotnu za čak dva milijuna, a ni to, čini se, nije finalna brojka. Razlog je, potvrđuju nam, očekivan – poskupljenje građevinskih radova i materijala

U lipnju 2021. godine, kada je Islamska zajednica Pula predstavila idejno rješenje budućeg Islamskog centra, činilo se da je postavljanje kamena temeljca za ovaj dugo najavljivani projekt pitanje dana. Ipak, u narednom razdoblju većeg pomaka nije bilo, da bi godinu dana kasnije, na donatorskoj večeri za izgradnju Centra, stigla tek najava da se početak radova očekuje do kraja 2023. godine. No ni to se nije dogodilo.

U međuvremenu, iz pulske Ulice Leonarda da Vincija, gdje je trenutno smještena ova vjerska zajednica koja, po nekim procjenama, na širem pulskom području broji oko pet tisuća članova, često naglašavaju da se bore s nedostatkom prostora te da, u nedostatku boljeg rješenja, vjerske službe nerijetko moraju obavljati čak i u dvorištu bogomolje. Zbog čega, onda, izgradnja većeg prostora još uvijek nije započela?

Lokacija Islamskog centra na Monte Šerpu (vizualizacija)

Kašnjenje nije zabrinjavajuće

Kako doznajemo od glavnog pulskog imama Esada efendije Jukana, osnovna prepreka početku radova prvenstveno je administrativne prirode, no ovakav ritam, prema njegovim riječima, nešto je s čime se susreće i većina drugih investitora.

- Islamski centar Pula je veliki projekt i treba zadovoljiti sve zakonske propise, ali i implementirati potrebe Islamske zajednice u Hrvatskoj. Pošto se radi o javnom objektu, projektna dokumentacija je puno veća te uzima puno vremena, rekao nam je Jukan, naglašavajući da se radi o sasvim očekivanom vremenskom razdoblju za ovakvu vrstu projekta. Ono što je važno, dodaje, jest da je trenutno u tijeku izrada glavnog projekta i pribavljanja svih potrebnih suglasnosti za njegovo potvrđivanje.

Esad ef. Jukan (foto: Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske)

Ideja o izgradnji polivalentnog centra, koji bi objedinjavao vjerski objekt, džamiju, te ustanove obrazovne i kulturne namjene, rođena je još 2009. godine. Nakon više godina priprema, ali i prijepora oko izgleda i lokacije zdanja, za njegovu definitivnu lokaciju izabrano je zemljište od 16.500 kvadrata na pulskom Monte Šerpu (Monte Serpente), koje je Islamska zajednica uz pomoć bankovne pozajmice kupila za oko 1.250.000 eura, a kao najbolje idejno rješenje izabrano je ono arhitektonskog ureda Qubico Collective iz Zagreba.

-  Uspjeli smo u dvije godine prikupiti sredstva i otplatiti zemljište na kojem će se Islamski centar graditi. Inače, na zemljištu je dopuštena gradnja objekata mješovite namjene. Za gradnju Islamskog centra biti će potrebno oko 6.500 četvornih metara, a u budućnosti je na preostalom dijelu zemljišta moguća gradnja drugih sadržaja potrebnih za rad Islamske zajednice u Hrvatskoj. Prioritet je izgradnja Islamskog centra, objašnjavaju iz Medžlisa Islamske zajednice. Na pitanje hoće li se izvorni plan mijenjati nakon što se dio stanovnika Pule pobunio protiv gradnje minareta, nisu nam izravno odgovorili, rekavši tek kako su uvaženi neki prijedlozi za poboljšanje i uneseni sitni detalji koji se zakonski moraju uključiti u projekt.

Multifunkcionalni prostor

Samoodrživi objekt sa svim potrebnim sadržajima

-  Planirana je izgradnja objekta do pet tisuća četvornih metara, u kojem bi se nalazili svi potrebni sadržaji neophodni za rad i djelovanje Medžlisa Islamske zajednice. Centar je planiran kao samoodrživi objekt što znači da će se njegovo održavanje financirati iz vlastitih prihoda, kažu u Islamskoj zajednici Pula, na čijoj je stranici otvorena mogućnost uplaćivanja doprinosa za izgradnju Centra. Javno dostupni podaci ukazuju na to da je do sada prikupljena desetina od sedam milijuna eura, kolika je trenutna procjena vrijednosti projekta, što za čak dva milijuna premašuje prvotnu procjenu od približno pet milijuna. No, ni ovo, čini se, nije definitivna brojka. Razlog je sasvim očekivan, potvrđuju nam iz Islamske zajednice – poskupljenje građevinskih radova i materijala.

-   Cijena projekta se doslovno mijenja svaki mjesec i ne možemo reći koliko će koštati izgradnja. Kada objavimo poziv za prikupljanje ponuda za izgradnju, znat ćemo i cijenu. Do tada se nadamo smirivanju tržišta i smanjenju cijena, objašnjavaju, uz napomenu da su, osim pojedinačnih materijalnih donacija, veliku podršku izgradnji Centra pružili i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj te Rijaset u BiH.

Projekt se financira vlastitim sredstvima Islamske zajednice u Hrvatskoj i donacijama. Imamo veliki broj donatora i većinom su to članovi Islamske zajednice, ali želim napomenuti da imamo i određeni broj donatora koji dolaze iz drugih vjerskih zajednica, žive na području Pule i prepoznali su Islamski centar Pula kao projekt koji je potreban Puli i njenim građanima. Cijenimo svakog donatora, svi su nam jednako važni. Uvjereni smo da naši donatori doniraju prema svojim mogućnostima i ne razvrstavamo donatore prema visini donacije, poručuju iz Odbora Medžlisa.

Vizualizacija

Nitko ne može reći kada će gradnja započeti

Neizvjesnost po pitanju troškova prati i neizvjesnost po pitanju datuma izgradnje. Na pitanje kada se može očekivati polaganje kamena temeljca budućeg Centra, naime, u Islamskoj zajednici Pule zasad nemaju točan odgovor.

-  To nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći. Početak gradnje, ali i sama dinamika gradnje, ovisit će o vremenu koje je potrebno za ishođenje potrebne dokumentaciju i financijskim mogućnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj, rekao nam je glavni imam Esad ef. Jukan.

Islamski centri nisu isključivo za muslimane. Novi centar bit će otvoren za sve građane kao što je posljednjih 55 godina otvoren sadašnji. Naši sadržaji, projekti i općenito aktivnosti, uvijek su vezani za širu društvenu zajednicu. To je jedini put kojim se može izbjeći getoizacija kojoj, nažalost, svjedočimo u nekim slučajevima u zapadnoj Europi. Upravo otvoreni islamski centri, s jasnim i transparentnim radom i aktivnostima, obrazovnim programima koji su usklađeni sa svim zakonima te odobreni od nadležnog ministarstva, međureligijski skupovi i otvoreni dijalog, druženja kroz predavanja i simpozije na kojima uvijek sudjeluju i nemuslimani - naša su prilika da kao društvo razbijemo predrasude i uklonimo strahove.

Esad ef. Jukan

Trenutna zgrada džamije

Uvjeti do daljnjeg – „nemogući“

A, dok se svi potrebni uvjeti ne ostvare, Islamska zajednica će morati naći način da vjersku praksu i sve dodatne aktivnosti organizira u svom privremenom smještaju - 'zelenoj' zgradi u središtu Pule.

- Koliko teško djeluje zajednica u sadašnjim prostorima govore vam sljedeće činjenice: molitveni prostor je veličine 100 četvornih metara, a na tjednim molitvama (džuma namaz), prisustvuje oko 400 vjernika. Mnogi vjernici stoga moraju molitvu obavljati u dvorištu molitvenog prostora, često na nepovoljnim vremenskim uvjetima. Na posebnim blagdanima poput Bajrama, okupi se oko 1.200 vjernika i obavljanje molitve je skoro pa nemoguće. Medžlis na vjeronauku ima 473 djece, a ne posjeduje ni jednu adekvatnu učionicu. Nemamo ni prostor za mlade, druženja, predavanja… Ovo su samo neke od poteškoća, kaže ef. Jukan, pokušavajući objasniti neophodnost novog centra na Monte Šerpu.

- Novi Islamski centar zapravo je samo nova lokacija gdje će isti ljudi moći nastaviti s bogoslužjem i obrazovanjem. Ništa se u tom pogledu ne mijenja, osim što će sadržaji postati dostupniji. Izgradnja Islamskog centra znači bolje uvjete za rad Islamske zajednice. Sve poteškoće koje trenutno imamo zbog nedostatka prostora bile bi otklonjene i rad zajednice priličio bi vremenu u kojem živimo, dodaje glavni imam.

Pozivam sve one koji žele da sudjeluju u projektu Islamskog centra Pula da nam se priključe. Ako ne možete podržati svojim prijedlozima, volontiranjem ili donacijom projekt Islamskog centra u Puli, molimo vas da nam podarite riječi potpore i ohrabrenja.

Esad ef. Jukan

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.