Život

Vratili se iz treće sesije pružanja pomoći

Hrvatski branitelji pomažu u resocijalizaciji ukrajinskih

Resocijalizacija uz brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, uključuje praktične aktivnosti, poput terapeutskog ronjenja i jahanja i timskog rada


 
2 min
HINA
foto: HRVI Nemo Adriatic

Resocijalizacija uz brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, uključuje praktične aktivnosti, poput terapeutskog ronjenja i jahanja i timskog rada

Hrvatski branitelji vratili su se u Hrvatsku iz Ukrajine nakon treće sesije pružanja pomoći ukrajinskim veteranima kroz program resocijalizacije koji su započeli prošle godine u Hrvatskoj u svrhu oporavka ukrajinskih branitelja.

Program resocijalizacije pokrenuo je ronilački klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic u suradnji s ukrajinskim partnerom projekta UNBROKEN fondacijom, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Grada Lavova

Resocijalizacija uz brojne edukacije i radionice, prijenos osobnog iskustva hrvatskih branitelja i psihološki segment, uključuje praktične aktivnosti, poput terapeutskog ronjenja i jahanja i timskog rada.

U sklopu programa resocijalizacije hrvatski i ukrajinski branitelji zasadili su stablo bukve i lipe ispred centra za rehabilitaciju i resocijalizaciju UNBROKEN u Lavovu kao doprinos hrvatskih veterana ukrajinskim veteranima koje je donirao Hrvatski šumarski institut.

foto: HRVI Nemo Adriatic

Voditeljica projekta Andreja Vedrina objasnila je da je program resocijalizacije postavljen radi ovladavanja novim vještinama koje osnažuju osobnost branitelja, dok se prenošenjem znanja i iskustva hrvatskih branitelja ukrajinskim braniteljima senzibilizira i šira društvena zajednica za uključivanje u projekte i programe za njihov povratak u svakodnevne tokove civilnog života.

Osim toga projekt povezuje udruge civilnog društva iz Ukrajine i Hrvatske.

Veleposlanica RH u Ukrajini, Anica Djamić istaknula je da je gotovo svaka oblast u Ukrajini zainteresirana za takav program resocijalizacije.

foto: HRVI Nemo Adriatic

Partner projekta s ukrajinske strane je UNBROKEN fondacija koja rehabilitira branitelje kroz programe osiguravanja visoko sofisticiranih proteza za branitelje s amputiranim udovima te ima niz programa resocijalizacije.

Program provode instruktori u projektu resocijalizacije, branitelji i članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a sudionici programa su ukrajinski branitelji iz različitih postrojbi i brigada koji su od prvog dana na ratištu te su demobilizirani uslijed ranjavanja ili bolesti.


Nastavite čitati

Danas počinje INmusic festival

Festival će treći dan zaključiti The Smashing Pumpkins, jedan od ključnih glazbenih sastava koji su obilježili zvuk grungea i devedesetih, s karizmatičnim frontmanom Billyjem Corganom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.