Život

ZDRAVLJE JE PRIORITET

HVALEVRIJEDNA AKCIJA: „Dan u plavom“ na pulskoj tržnici - veliki odaziv i podrška borbi protiv raka

Želimo ukazati na važnost odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Jako nam je drago što su nas u tome podržali djelatnici pulske bolnice, učenici Medicinske škole, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, a posebno veseli što su s nama i učenici Osnovne škole Kaštanjer. Bitno je već u najranijoj dobi poticati svijest o zdravlju i prevenciji bolesti, rekao je predsjednik Lige protiv raka Pula, Boris Kopić


 
2 min
Danijela Bašić-Palković

Želimo ukazati na važnost odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Jako nam je drago što su nas u tome podržali djelatnici pulske bolnice, učenici Medicinske škole, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, a posebno veseli što su s nama i učenici Osnovne škole Kaštanjer. Bitno je već u najranijoj dobi poticati svijest o zdravlju i prevenciji bolesti, rekao je predsjednik Lige protiv raka Pula, Boris Kopić

Na pulskoj tržnici u subotu je održana hvalevrijedna akcija „Dan u plavom“, koju je zajedno sa suradnicima organizirala Liga protiv raka Pula.

Osim članova Lige, akciji su se priključili i učenici Osnovne škole Kaštanjer, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, učenici pulske Medicinske škole te studenti diplomskog studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu iz Pule.

Jedan od glavnih ciljeva akcije bio je upozoriti na važnost preventivnih pregleda i podizanje svjesnosti građana o raku debelog crijeva.

Predstavnica Vijeća roditelja Osnovne škole Kaštanjer Jelena Ćućuz navela je da su djeca od prvog do četvrtog razreda izrađivala papirnate cvjetove koji su se prodavali u sklopu akcije, a napravljeno je više od 300 cvjetova.

- Na svakom cvijetu je naš moto „dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi“. Sav prikupljeni prilog od prodaje cvjetova donirat će se pulskoj Ligi protiv raka, rekla je Jelena Ćućuz.

Predsjednik Lige protiv raka Pula Boris Kopić podsjetio je da je cijeli ožujak posvećen prevenciji i borbi protiv raka debelog crijeva.

- Želimo ukazati na važnost odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Jako nam je drago što su nas u tome podržali djelatnici pulske bolnice, učenici Medicinske škole, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, a posebno veseli što su s nama i učenici Osnovne škole Kaštanjer. Bitno je već u najranijoj dobi poticati svijest o zdravlju i prevenciji bolesti, rekao je Kopić.

Podsjetio je na to da je Hrvatski sabor u veljači ove godine donio odluku o proglašenju ožujka "Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva" u Hrvatskoj.

Akciju je svojim dolaskom podržao i bivši SDP-ov ministar zdravstva Željko Jovanović, koji je stigao u funkciji izvanrednog profesora na Studiju sestrinstva u Puli.

- Zajedno sa studentima, odlučili smo jedan praktični dio nastave odraditi ovdje na terenu, kako bismo dali direktnu podršku i doprinos akciji Lige protiv raka. Odazivom na preglede, građani spašavaju svoj život i osiguravaju da se bolest otkrije u najranijoj fazi. Karcinom debelog crijeva je jedan od vodećih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj i uz usvajanje zdravih životnih navika, vrlo je bitno odazivati se na preventivne preglede, rekao je Jovanović.

Naglasio je da odaziv građana na preventivne preglede, nije dobar.

- Nismo zadovoljni po tom pitanju. Ako gledamo dva velika problema - a to su karcinom dojke i karcinom debelog crijeva - onda je kod karcinoma dojke odaziv na razini Hrvatske oko 53 posto, a kod karcinoma debelog crijeva, oko 20 posto. Zato svaka akcija koja će potaknuti građane da se odazovu na preventivne preglede, znači spašavanje ljudskih života, kazao je Jovanović.


Nastavite čitati

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Pula
 

(VIDEO) MALI SUPER JUNACI Natjecatelj Survivora Alex Percan na Fratarskom organizira jednodnevno druženje s djecom, njihovim roditeljima i kandidatima popularnog showa

Osim druženja s natjecateljima iz omiljenog televizijskog showa, plavim i crvenim plemenima, sve će biti opremljeno s raznim poligonima i sportskim aktivnostima, povezanih sa zdravim načinom života. Od ostalih aktivnosti koje će se događati na Fratarskom, Alex nam izdvaja preživljavanje, kako se pali vatra i gradi sklonište te gađa iz luka sa strijelom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.