Život

snimka mozga na smrti

Istraživanje: moguće je da prije smrti život 'proleti' pred očima

Tim znanstvenika iz Vancouvera slučajno je napravio prvu snimku mozga na samrti. “Moguće je da se u zadnjim sekundama života posljednji put prisjetimo svega što smo doživjeli. Istraživanje je također potaknulo pitanje je li život gotov kad srce prestane kucati ili kad mozak prestane raditi", kaže dr. Ajmal Zemmar


 
3 min
HINA
Foto: Hina

Tim znanstvenika iz Vancouvera slučajno je napravio prvu snimku mozga na samrti. “Moguće je da se u zadnjim sekundama života posljednji put prisjetimo svega što smo doživjeli. Istraživanje je također potaknulo pitanje je li život gotov kad srce prestane kucati ili kad mozak prestane raditi", kaže dr. Ajmal Zemmar

Nova, slučajno otkrivena saznanja ukazuju na to da je moguće da nam u trenutku prije smrti cijeli život doista 'proleti' pred očima.

Skupina znanstvenika proučavala je moždane valove 87-godišnjeg pacijenta koji je bolovao od epilepsije pomoću uređaja za elektroencefalografiju (EEG), no on je usred pretrage doživio srčani udar koji je završio kobno, što je rezultiralo snimkama mozga koji umire, piše BBC.

Na snimkama mozga vidjelo se da su 30 sekundi prije i nakon prestanka rada srca moždani valovi pacijenta reagirali na isti način kao kad osoba sanja ili se nečega prisjeća

U istraživanju objavljenom prošli utorak u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, skupina znanstvenika je ustvrdila da ova vrsta moždane aktivnosti može ukazivati na to da se u zadnjim trenucima prije smrti zaista posljednji put prisjetimo svega što smo doživjeli.

Dr. Ajmal Zemmar, koautor istraživanja, kazao je da je tim znanstvenika iz Vancouvera slučajno napravio prvu snimku mozga na samrti. “Ovo se dogodilo sasvim slučajno, nismo planirali ovakav eksperiment, niti da ćemo te signale zabilježiti.”

Na pitanje znači li to da prije smrti vidimo trenutke provedene s bližnjima i druga radosna sjećanja, dr. Zemmar je kazao da odgovora na to nema.

“Iz filozofske perspektive, rekao bih da je vjerojatnije da će vas mozak prije vratiti u sretne trenutke, nego u nesretne. No ovisi o pojedincu čega će se tko prisjetiti.”

Dr. Zemmar, neurokirurg na Sveučilištu u Louisvilleu je kazao da je unutar 30 sekundi prije nego što je srce pacijenta prestalo kucati, njegov mozak reagirao na isti način kao kod visokokognitivnih funkcija, kao što su koncentracija, sanjanje, meditacija, prisjećanje ili svjesne percepcije.

To se nastavilo i 30 sekundi nakon što je srce prestalo kucati, kad se pacijente obično već proglasi mrtvima.

“Moguće je da se u zadnjim sekundama života posljednji put prisjetimo svega što smo doživjeli.”

Istraživanje je također potaknulo pitanje je li život gotov kad srce prestane kucati ili kad mozak prestane raditi.

Dr. Zemmar i njegov tim upozorili su da ne treba donositi zaključke na temelju jednog slučaja, posebno zato što je pacijent bolovao od epilepsije te je imao krvarenje i oticanje mozga.

“Ne mislim da je u redu izvještavati o samo jednom slučaju”, rekao je dr. Zemmar. Otkad je snimka nastala 2016. godine, tražio je slične slučajeve kako bi mogao potkrijepiti taj fenomen, no bez uspjeha.

Istraživanje provedeno na zdravim štakorima iz 2013. moglo bi mu ići u prilog.

U toj su studiji američki znanstvenici izvijestili o visokoj razini moždanih valova koje su uočili od trenutka prestanka kucanja srca te 30 sekundi nakon prestanka, slično kao i kod pacijenta s epilepsijom dr. Zemmara, koji tvrdi da su sličnosti između ovih dvaju istraživanja “zapanjujuće”.

Tim se nada da će objavljivanje ovog slučaja otvoriti vrata drugim istraživanjima o zadnjim trenucima života. “Mislim da su iskustva koja se događaju tik prije smrti vrlo mistična i produhovljena, a otkriti nešto ovakvo san je svakog znanstvenika.”


Nastavite čitati

Svijet
 

F1: Norrisu najbolje startno mjesto za subotnji 'sprint' u Šangaju

No, to neće biti jedino subotnje natjecanje. Naime, prema pravilima za ovu sezonu u subotnjem programu, na onim mjestima koje priređuju i sprint-utrke, nalaze se i kvalifikacije za nedjeljnu Veliku nagradu. Max Verstappen je nakon četiri natjecanja i tri pobjede u vodstvu sa 77 bodova. Prati ga njegov momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez sa 64 boda. Treće i četvrto mjesto drže vozači Ferrarija Monegašanin Charles Leclerc (59 bodova) i Španjolac Carlos Sainz Jr. (55 bodova)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.