Život

BIT ĆE I "PITURANIH" JAJA

"Istrijanske pinci pod čerepnjon" u nedjelju Zad kaštela u Žminju: bit će prava revija pince ali i kobasica, pancete, špalete, šparuga, škalonje...

 Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte * Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade, a svi se mogu uključiti


 
3 min
Istra24
foto: TZ Žminj

 Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte * Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade, a svi se mogu uključiti

Ususret brojnim događanjima, kojima se u Istri obilježava ovaj značajan period koji označava početak turističke sezone na našem poluotoku, Žminj među prvima otvara svoja vrata posjetiteljima pozivom na „istrijansku pincu“ i to u nedjelju 13. travnja Zad kaštela u Žminju.

Manifestaciju Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće danas su u Žminjskoj kuli najavili Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Zdenka Jakus i Mirando Mužina ispred organizacijskog odbora i inicijatora manifestacije.  

Pinca ima zaista dugu tradiciju i peče se od davnina. Nekada se za Uskrs ili Vazan, spremala u svakom domaćinstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnoj uskršnjoj trpezi mnogih domaćinstava. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi dizano tijesto postiglo željenu veličinu. Pince su se pekle spod čerepnje na ugnjišću ili u velikim krušnim pećima. Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i, naravno grožđice. Na kraju se hljebovi na vrhu prerežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina.

Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže Zad kaštela u Žminju, moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati. Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Iskusna Zdenka Jakus prezentirat će mega pincu kao svojevrsnu atrakciju manifestacije.

Program započinje u 13:00 sati nastupom Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja i Osnovne škola Vladimira Gortana iz Žminja. U programu će još sudjelovati i Žminjske mažoretkinje te Folklorno društvo Cere.

Za dobar štimung biti će zaduženi veseli Kreineri i DJ Neno. Održati će se i tradicionalni turnir u pičenju jaja, a najbolji dobiva špaletu lokalnog OPG-a.

Svi koji imaju želju izložiti svoju pincu ili kolač, još uvijek stignu. Dovoljno je javiti se u TZO Žminj gdje će dobiti sve upute i poklon bon u vrijednosti od 10 € koji mogu iskoristiti u lokalnoj trgovini. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrati će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.

Tim iskusnih animatora pobrinuti će se za one najmlađe i sa djecom izrađivati prigodne ukrase.

Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje raznovrsne proizvode: kobasice, panceta, špaleta, pince, kolači, šparuge, jaja, škalonja, mliječni proizvodi, domaće žestice i ostala pića.

Posebno privlačna biti će i prigodna gastro ponuda: špaleta giravolta, fritaja sa špaletom i šparugama, panin špaleta i prigodne slastice.

Veliku zahvalu organizatori upućuju svim vrijednim domaćicama koje čuvaju našu dragu baštinu, a koje su radosno prihvatile poziv da nam na ovaj način otkriju svoje tajne i pomognu očuvati našu dragocjenu starinu. Niz gastronomskih manifestacija u Žminju nastavlja se već na uskrsni ponedjeljak 21. travnja uz Vazmenu biciklijadu.


Nastavite čitati

Istra
 

Pula parking parkirao...dobit

U zadnje tri godine, zbog velike dobiti, 555.897 eura iz Pula parkinga otišlo na plaćanje poreza na dobit, gotovo još jedna rolo garaža * Saznali smo danas da je netko u Americi uvjeren da je novi papa marksist * Sutra će te saznati kako za triput manje novca imati triput više predizborne propagande, a objavit ćemo intervjue s kandidatom za istarskog župana Slavenom Boljunom i s kandidatom za funkciju dogradonačelnika Talijana Pule Vitom Paoletićem. I da, ispričat ćemo vam priču o pačićima s happy endom

Istra
 

Dalibor Paus: Fond solidarnosti osigurat će jednaku cijenu doma za starije diljem Istre

"Fond solidarnosti planiramo uspostaviti odmah po preuzimanju županijske izvršne vlasti. Financirao bi se iz proračuna Županije, ali i svih istarskih gradova i općina, s ciljem da se ujednači cijena smještaja u domovima za starije, bez obzira na to tko je osnivač doma - država, županija, grad ili privatnik. Ljudi moraju imati jednak tretman bez obzira gdje žive", rekao je Paus na konferenciji za novinare.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.