Zahvaljujući europskim sredstvima, Turistička zajednica grada Novigrada provela je projekt CHE FINO zajedno s partnerom, Gradskom knjižnicom Novigrad. Riječ je zapravo o većem broju aktivnosti koje obuhvaćaju edukaciju građana i promociju ribe kao zdrave i fine namirnice koja će potaknuti prehrambene navike građana i posjetitelja Novigrada te doprinijeti očuvanju ribarske tradicije.
CHE FINO - Choose Health and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu, ima za cilj poticati na češću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama, a to se postiglo izdavanjem prve novigradske knjige recepata, izradom deset edukativnih video recepata te edukacijama za djecu i odrasle.
U sklopu projekta koji se počeo provoditi početkom godine, održano je dvadesetak radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Od nutricionistice su saznali o važnosti ribe u prehrani, a morski biolog naučio ih je više o morskim vrstama. Njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju mjesecu. Osim djece, educirani su i odrasli. Na tri kuharske radionice sudjelovalo je 40-ak novigradskih ugostitelja i građana s ciljem da se stečenim znanjem o tehnikama pripreme namirnica iz mora potakne češća konzumacija jela koja su stoljećima bila baza prehrane Novigrađana.
Ovim projektom, realizirana je i dugoočekivana novigradska kuharica, odnosno knjiga recepata "Novigradski recepti s okusom mora" koja uključuje tradicionalne, ali i moderne recepte na bazi namirnica iz mora. Ugostitelji i domaćice Novigrada, koji su poklonili svoje recepte za kuharicu, prenijeli su želju zajednice za očuvanjem tradicije nekadašnjih načina pripreme ribe i drugih morskih organizama. Dostupna je u tiskanom i web izdanju te na četiri jezika, a preuzeti se može i putem linka https://coloursofistria.com/brosure.
U prvu novigradsku knjigu recepata uključeni su i recepti pet vrhunskih lokalnih chefova koji su dobili i svoje video izdanje prilagođeno i na stranim jezicima. Deset video recepata pruža korisne savjete za pripremu ukusnih i zdravih jela te približava okuse mora domaćem stanovništvu i posjetiteljima. Snimljeni su na atraktivnim novigradskim lokacijama, a chefovi su bili Marina Gaši, Mattea Beletić, Ivan Ergović, Marko Botić i David Skoko. Svi video recepti dostupni su putem YouTube kanala Turističke
zajednice Novigrada.
Poklon kutija
Ovi proizvodi objedinjeni su i u poklon kutiji s dvojezičnom kuharicom, USB stickom s video receptima na više jezika te malom bočicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Novigrada.
Europska sredstva, pridobivena putem natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, FLAG „Pinna nobilis“, u visini od gotovo 60.000 eura omogućila su uspješnu realizaciju aktivnosti koje će potaknuti veću konzumaciju ribljih jela te dati dodatnu vrijednost turističkom imidžu grada, ističu iz TZ-a Novigrada.