Život

NAKON OBJAVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Jadranka Černjul osudila navode o nasilju po hrvatskim Sigurnim kućama: 'Te stvari bacaju ljagu na sva skloništa koja požrtvovno pomažu ženama da izađu iz kruga nasilja'

„Podsjećamo da se svako nasilje ili sumnja na nasilje obavezno prijavi policiji, a pogotovo ako se događa na mjestu nulte tolerancije na nasilje“, izjavila nam je danas Jadranka Černjul koordinatorica Sigurne kuće Istra, a nakon što se pojavila informacija kako žene u nekim Sigurnim kućama trpe fizičko nasilje, hrana im je pod lokotom, a ona koja im je ponuđena je s „debelim istekom roka trajanja“


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Jadranka Černjul

„Podsjećamo da se svako nasilje ili sumnja na nasilje obavezno prijavi policiji, a pogotovo ako se događa na mjestu nulte tolerancije na nasilje“, izjavila nam je danas Jadranka Černjul koordinatorica Sigurne kuće Istra, a nakon što se pojavila informacija kako žene u nekim Sigurnim kućama trpe fizičko nasilje, hrana im je pod lokotom, a ona koja im je ponuđena je s „debelim istekom roka trajanja“

Nakon što se prije nekoliko dana društvenim mrežama počela širiti informacija prema kojoj, navodno, ima žena koje u Sigurnim kućama diljem Hrvatske zapravo nisu nimalo sigurne, neslužbeno doznajemo kako se ti podaci ne odnose na nijedno od tri aktualna skloništa Sigurne kuće Istra.

Naime, ovih se dana na Instagram profilu zagrebačkog humanitarca Bruna Lerotića pojavila informacija kako žene u Sigurnim kućama trpe fizičko nasilje, hrana im je pod lokotom, a ona koja im je ponuđena je s „debelim istekom roka trajanja“.

Piše nadalje Lerotić kako se ženama kradu donacije, te da su primorane prati privatne automobile ljudi koji su zaduženi da paze i čuvaju njih i njihovu djecu.

Da Sigurna kuća nužno ne znači sigurnost ženama u nevolji, potvrdio je i nama u telefonskom razgovoru, naglasivši kako se ne radi o ženama iz istarskih skloništa, te kako će neke od njih uskoro javno istupiti za portal Indeks.hr i RTL televiziju.

Jadranka Černjul

- Sigurna kuća Istra osuđuje takav odnos prema bilo kome, a pogotovo prema ženama koje su već doživjele obiteljsko nasilje. Vjerujemo da se radi o izoliranim slučajevima koji nisu ustaljena praksa rada skloništa za žene. Žao nam je ako se te stvari stvarno događaju, jer bacaju ljagu na sva skloništa koja požrtvovno pomažu ženama da izađu iz kruga nasilja.

Podsjećamo da se svako nasilje ili sumnja na nasilje obavezno prijavi policiji, a pogotovo ako se događa na mjestu nulte tolerancije na nasilje, izjavila nam je danas Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra koja je u svoja skloništa od 2006. godine smjestila više od 420 osoba, od toga 198 žena i 222 djece.

Bruno Lerotić inače već 17 godina svakodnevno pomaže ljudima u potrebi. Posljednjih nekoliko godina to radi uz pomoć svog Instagram profila na kojem ga prati više od 30 tisuća ljudi.

U objavi vezanoj uz ovu problematiku naglasio je kako nije riječ o prigodnom napisu uoči Dana žena, te  je pri tom zamolio medije da istraže što se uistinu događa u Sigurnim kućama diljem naše zemlje.


Nastavite čitati

Medved: Program Vlade jasno oslikava programe i HDZ-a i DP-a

Program vlade jasno oslikava i program HDZ-a i program Domovinskog pokreta, i u skladu s njime vjerujem da ćemo u iduće četiri godine kao stabilna vlada realizirati sve te programe”, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.