Život

NETKO TRAŽI RUPE U ZAKONU

KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI, ALI NE NEDJELJOM: Pretvaraju li se pekare u fast foodove kako bi mogle raditi svaki dan?

Kako objekti brze hrane, premda ne trebaju imati ni wc ni stolove, zakonski spadaju pod restorane, nesmetano mogu raditi i nedjeljama. No, budući da prema Zakonu o trgovini nitko neće smjeti prodavati pravi kruh, nego samo peciva do 250 grama, sigurno je da inspektore, ako se ikad odluče na takve provjere, čeka Sizifov posao vaganja i mjerenja proizvoda


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Pixabay

Kako objekti brze hrane, premda ne trebaju imati ni wc ni stolove, zakonski spadaju pod restorane, nesmetano mogu raditi i nedjeljama. No, budući da prema Zakonu o trgovini nitko neće smjeti prodavati pravi kruh, nego samo peciva do 250 grama, sigurno je da inspektore, ako se ikad odluče na takve provjere, čeka Sizifov posao vaganja i mjerenja proizvoda

Zakon o trgovini hrvatskim je pekarama od ljeta 2023. potpuno zabranio rad nedjeljom i blagdanima. Dok, barem za sada, veliki pekarski lanci (s izuzetkom Pan-Peka) poslovnice drže zatvorenima, mali pekari počinju tražiti rupe u zakonu i oko njega.

Da bi mogli nastaviti raditi i zakonom zabranjenim danima, neki su pekari svoje objekte jednostavno pretvorili u fast foodove te tako postali ugostiteljski objekti. Da bi se pekare registrirale kao objekti brze hrane, vlasnici zapravo, osim mnogo papirologije kojom se moraju pozabaviti, i nemaju puno posla. A jednom kada postanu fast food objekti, sve mogu obaviti praktički preko pulta.

Prema Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, fast food ili objekt brze prehrane mjesto je gdje se pripremaju jela koja se uslužuju na jednostavan i brz način, a koriste se za brzu konzumaciju (primjerice pizza, razne vrste burgera, slane i pržene ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, salate, prženi krumpir, hot dog i slično), a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled.

Kako objekti brze hrane, premda ne trebaju imati ni wc ni stolove, zakonski spadaju pod restorane, nesmetano mogu raditi i nedjeljama.

Prema pisanju Jutarnjeg lista na teren kreću inspektori. Budući da prema Zakonu o trgovini nitko neće smjeti prodavati pravi kruh, nego samo peciva do 250 grama, sigurno je da inspektore, ako se ikad odluče na takve provjere, čeka Sizifov posao vaganja i mjerenja proizvoda.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.