Zakon o trgovini hrvatskim je pekarama od ljeta 2023. potpuno zabranio rad nedjeljom i blagdanima. Dok, barem za sada, veliki pekarski lanci (s izuzetkom Pan-Peka) poslovnice drže zatvorenima, mali pekari počinju tražiti rupe u zakonu i oko njega.
Da bi mogli nastaviti raditi i zakonom zabranjenim danima, neki su pekari svoje objekte jednostavno pretvorili u fast foodove te tako postali ugostiteljski objekti. Da bi se pekare registrirale kao objekti brze hrane, vlasnici zapravo, osim mnogo papirologije kojom se moraju pozabaviti, i nemaju puno posla. A jednom kada postanu fast food objekti, sve mogu obaviti praktički preko pulta.
Prema Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata, fast food ili objekt brze prehrane mjesto je gdje se pripremaju jela koja se uslužuju na jednostavan i brz način, a koriste se za brzu konzumaciju (primjerice pizza, razne vrste burgera, slane i pržene ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, salate, prženi krumpir, hot dog i slično), a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled.
Kako objekti brze hrane, premda ne trebaju imati ni wc ni stolove, zakonski spadaju pod restorane, nesmetano mogu raditi i nedjeljama.
Prema pisanju Jutarnjeg lista na teren kreću inspektori. Budući da prema Zakonu o trgovini nitko neće smjeti prodavati pravi kruh, nego samo peciva do 250 grama, sigurno je da inspektore, ako se ikad odluče na takve provjere, čeka Sizifov posao vaganja i mjerenja proizvoda.