Život

Trebao pasti u more pored Lošinja

Meteorit koji se jučer raspao iznad Hrvatske, nepoznatog je porijekla, a došao je iz pojasa između Marsa i Jupitera

Izračun je pokazao da je meteorit došao iz asteoridnog pojasa između Marsa i Jupitera, a isto tako je primijećeno kako ne pripada niti jednom meteoritskom roju, odnosno skupini poznatih meteora


 
2 min
Matea Čelebija
Da se nije u potpunosti raspao, meteorit bi pao u more južno od Lošinja/FOTO: Hrvatski astronomski savez

Izračun je pokazao da je meteorit došao iz asteoridnog pojasa između Marsa i Jupitera, a isto tako je primijećeno kako ne pripada niti jednom meteoritskom roju, odnosno skupini poznatih meteora

Sinoć u 18 sati nebo iznad Hrvatske je zabljesnulo, a već minutu nakon, počeli su zvoniti telefoni u Hrvatskom astronomskom savezu jer je sve zanimalo o čemu se radi. Nakon konzultacija Hrvatskog astronomskog saveza sa Zvjezdarnicom u Puli, povučene su snimke s hrvatske meteorske mreže koje su pokazale da se radi o meteoritu.  

Snimka meteorita sa zvjezdarnice u Višnjanu/FOTO: Hrvatski astronomski savez

- Kada se radi o ovako sjajnom meteoritu, uvijek postoji mogućnost da su se očuvali njegovi ostaci, što se u ovom slučaju nažalost nije dogodilo. Meteorit je u potpunost izgorio, a u slučaju i da nije, pao bi u more južno od Lošinja, rekao nam je Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Ne zna mu se porijeklo

Izračun je pokazao da je meteorit došao iz asteoroidnog pojasa između Marsa i Jupitera, a isto tako je primijećeno kako ne pripada niti jednom meteoritskom roju, odnosno skupini poznatih meteora.

Križevački meteorit/FOTO: Hrvatska meteorska mreža
Zadnji primjerak meteorita s asteroida je Križevački meteorit kojeg je Hrvatska meteorska mreža locirala prije desetak godina u okolici Križevaca. Pripadao je gigantskom asteroidu Hebeu koji kruži između Marsa i Jupitera. U meteoritu iz Križevaca astronomi su otkrili 160.000 metalnih pahuljica željeza i nikla. Danas se čuva u zvjezdarnici u Višnjanu.

Razlika između meteora i asteroida je u njihovom sastavu

Asteroidi su uglavnom kameniti, dok su meteoriti najčešće legene gromade.

Od većine meteorita nastalih od meteora pri padu na zemlju ostane samo prašina, dok se od onih asteroidnih može sačuvati pokoji dio.

- S obzirom da se radi o izrazio malim komadima težine do jednog kilograma, ovakvi meteori ne predstavljaju opasnost za Zemlju. Naime, tek oni promjera većeg od 140 metara mogu ugroziti naš planet. Nedavno je pored zemlje prošao jedan veći asteroid, što je relativno česta pojava, a njihova se kretanja pomno prate kako bi se na vrijeme uvidjela eventualna nagla promjena smjera - rekao nam je Božičević te dodao kako je NASA-ina pokrenula misiju koja bi trebala testirati sustav obrane od asteroida koji predstavljaju potencijalnu opasnost za Zemlju.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.