- Njegovanje i promoviranje trajnih obiteljskih vrijednosti je ono što želim, i što je ideja vodilja emisije, rekao je David Skoko ekskluzivno za Istru 24 uoči prve epizode dokumentarnog serijala koji u srijedu počeo s emitiranjem na javnoj televiziji. U devet epizoda emisije pod nazivom „David Skoko: Motor, loza, kuhača“ Skoko nas sa svojom ekipom vodi diljem Hrvatske u posjet domaćim vinarima. Tu je i motor jer je Skoko inače i strastveni motorist, a tu je i kuhača jer se u posjetu kuha, i to namirnicama kraja koji posjećuje. Putopis, enologija i gastronomija u jednom, reklo bi se.
- Sve je krenulo javljanjem Inje Korać iz Cobra Chicksa u suradnji s Tanjom Tušek koja je scenaristica s idejom da se napravi jedan putopisno-zabavni show, kaže nam Skoko, otkrivajući kako je došlo do emisije, a koja mu je donekle i ispunjenje nekih njegovih davnih želja.
- To je emisija za cijelu obitelj. Kreće u 20.15 sati, kratkog je formata, predstavlja se Hrvatska, predstavljaju se obiteljske vrijednosti, predstavlja se kvalitetna vinarska tradicija, prekrasni pejzaži, kroz perspektivu vinarskih obitelji, kaže nam Skoko, ističući da i sam dolazi iz obitelji koja je jako posvećena obiteljskim vrijednostima, vjeruju i žive upravo to.
- Stvaranje čvrstih temelja je ono čemu težim, jer je obitelj zapravo temelj osobnog razvoja. Puno je lakše ako smo zajedno, kategoričan je Skoko, kazavši da se upravo te vrijednosti provlače kroz sve epizode i to je bio svojevrsni kriterij u odabiru vinara koje su posjetili.
- Bitna je loza, ne samo kao trs, nego obiteljska loza gdje se jako cijeni one koji su bili prije nas i one koji vjeruju u one poslije nas, kaže.
Na naš nagovor da ipak izdvoji mjesto koje ga je "izulo iz cipela", Skoko kaže da je to gotovo nemoguće jer su sva mjesta prekrasna i drugačija, ali kaže da bi ipak izdvojio brdo Zmajevac u Baranji i poziciju dingač na Pelješcu.
- To je nešto toliko impozantno da se ne može opisati. Sama to pozicija, to brdo zapravo. Toliko strmo, škrto, na svakom trsu ne raste više od 300 grama grožđa, nema tog traktora koji tamo može, sve se bere isključivo ručno. Fascinantno, rekao je Skoko. Zmajevac je također posebna priča, toliko posebna da bi trebala biti pod zaštitom UNESCO-a.
No, da ne otkrivamo baš sve, reći ćemo još samo da je karavana „Motor, loza, kuhača“ u Istri posjetila obitelji Kozlović i Damijanić te da vas u epizodama koje slijede čeka jedna sasvim drukčije ispričana priča o obiteljskim vinarima. I puno dobrih recepata i hrane naravno.